Abu Dabi – sve u superlativu

Kao jedan od najbogatijih gradova na svetu, Abu Dabi je šampion u prikazivanju onoga što bismo nazvali uzvišenim. Zamislite džamiju sa belom kupolom, šećerne štapiće i romantičnu pustinju. To je suština Arabije – od trka na kamilama do crvenih peščanih dina na zalasku sunca. sve što Sve što postoji u ovom gradu daleko je od proseka. Pored toga nudi neke od najuzbudljivijih avantura na planeti.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2011.

18:41

Default images

Najskuplja džamija na svetu

Džamija postala najskuplja na svetu. Nije kao legendarne džamije Meke, Medine i Damaska, ali vredi je videti. Svake godine se širi kako bi mogla da prihvati više poštovalaca i niko ne zna koliko će njen završni račun iznositi. Inspirisana arhitekturom Mughal i Moorish „Zajed džamija” popločana cvetnim mermerom iz 28 zemalja, je sama po sebi superlativ.

Pod nogama vam se nalazi najveći tepih na svetu koji je tkalo 1200 najboljih persijskih tkača. Iznad glave vam visi 7 raskošnih lustera od zlata i Swarovski kristala, možda najvećih na svetu. Ima čak hiljadu stubova i oni stoje ispred veličanstvene kupole od belog mermera. Visoka je 85 metara i to je čini najvišom na svetu. Ako želite da zavirite unutra, postoje regularne ture svakog jutra osim petkom. Ne zaboravite da se u muslimanskoj zemlji, mora voditi računa o garderobi, a žene moraju pokriti glavu.

Najbrži rolekoster na svetu

U „Ferari svetu” morate voditi računa o tome šta jedete, ako vas zanimaju različite vratolomije. „Ferari svet” je najveći zatvoreni tematski park i u njemu se nalazi i najbrži rolerkoster na svetu. Formula Rosa razvija brzinu od 240 kilometara na čas za samo 5 sekundi u (uspešnom) pokušaju da oživi jedinstveno iskustvo Formule 1. Nakon vožnje sa jačinom G sile od 1.7Gs, lice će vam izgledati kao da vas je nešto pregazilo. Svakako, probajte.
Hotel „Emirates Palace” , Foto: Luca -
Najskuplji hotel na svetu

Čak se i torte u „Emirates Palace” prave od zlata. Nešto između dvorca Uspavane lepotice i Aladinove pećine čuda, (samoproklamovani) hotel od 7 zvezdica je bio najskuplji hotel ikada sagrađen – 3 milijarde dolara. Besramno grandiozan, predstavlja čitavo kraljevo bogatstvo. Prošetajte pored fontana, raznih ukrasnih vodenih atrakcija i bašti, hodajte bilo kojim uzanim zlatom išaranim putevima sa neverovatnim preukrašenim lusterima do dekadentnih restorana i salona za piće.Ako imate višak novca, ovaj hotel nudi i odmor po meri za milion dolara.

Možete i staviti svoje naočare za sunce i prošetati peščanim plažama, ići na izlet u pustinju ili pokušati da pojedete jestivog zlata u svojoj težini. Ako dođete u decembru, videćete najbolje ukrašenu jelku na planeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: