Najskuplji i najbolji grad na svetu

Do sada smo mogli da se čudimo megalomanskim projektima iz Emirata i pokatkad zavrtimo glavom – pitajući: „Čemu sve to?“. Ali sada je reč o jednom pozitivnom primeru – Masdar siti će biti grad za primer.

Izvor: Deutsche Welle

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

17:31

Default images

Koliko košta grad budućnosti? Odgovor glasi – 22 milijarde dolara! Ako računamo daće imati 50.000 stanovnika, kao što je najavljeno, onda to znači 400.000 dolara po glavi.

Eto, toliko novca je Abu Dabi izdvojio za stvaranje Masdar sitija – grada budućnosti u pustinji. Emirati su šesti po redu izvoznik nafte u svetu, veoma bogata, a mala zemlja. Međutim, neće sam finansirati novi grad. S obzirom da je Masdar siti zamišljen kao takozvani klima i ekološki neutralni grad – troškovi će delom biti pokriveni prodajom sertifikata za emisiju štetnih gasova – tako kako je to predviđeno protokolom iz Kjota.

„Stanovnici ovog grada će imati najviši standard svesni toga da ne škode okolini“, kaže se u reklamnom filmu koji je napravila arhitektonska kancelarija Foster i partneri. Slavni Britanski arhitekta Lord Norman Foster i 500 saradnika iz celog sveta rade na stvaranju ovog grada 21 veka.

„Ostvariće se jedan san. Svi mi želimo da živimo komforno, ali želimo da štedimo prirodne resurse i želimo da našoj deci i unucima ostavimo zdravu planetu. Masdar siti se zasniva na desetak principa koji se često zapostavljaju. Neki od njih su fer trgovina, zdravlje, sreća, poštovanje lokalnih tradicija i kulture“, kaže Razan al Mubarak, šefica Vord Vajd Fonda u Abu Dabiju i jedna od savetnica na ovom projektu.

Sve se reciklira, nema drumskog saobraćaja
Ovako æe izgledati centralna zgrada u Masdaru
Masdar siti je luksuzni grad snova iz budućnosti – 80 odsto manja potrošnja vode od uobičajenih gradova, 100 odsto reciklaže smeća, nula odsto emisije ugljen dioksida. Ulice će biti uske, kao u tradicionalnim arapskim gradovima, kako bi u njima bilo hlada. To neće ometati saobraćaj – jer ga skoro neće ni biti. Ulicama će ići samo pešaci i po koji elektro auto, a za transport putnika će se pobrinuti dobro razuđeni metro. Zgrade, parkovi i vodene površine će pustinjsku klimu pretvoriti u prijatnu za život – i to bez fosilnog goriva. Energija će stizati od sunca i vetra – ono što preostane isporučivaće se drugim gradovima.

Postavlja se pitanje od čega će živeti takav jedan grad u pustinji? „Privući ćemo firme iz celog sveta, banke i institute koji ovde žele da istražuju. Masdar siti je rešenje za sve oblike biznisa kada je reč o obnovljivoj energiji“, kaže Sultan al Džaber, šef projekta.

Pored super modernog centra za tehnologije koji će se izgraditi u saradnji sa čuvenim Institutom u Masačusetsu, Masdar siti će biti i sedište Internacionalne agencije za obnovljivu energiju. I mada je jasno da će Masdar siti biti jedinstven projekat koji neće moći da se kopira u svetu, saznanja i rešenja ovog grada moći svakako da se iskoriste.

Autori: Hele Jepesen / Dijana Roščić

--------------------------------------------

O bolestima koje najčešće pogađaju turiste na odmoru u Dubaiju možete pročitati u rubrici Zdravlje B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: