Da li sunce još uvek sija u Dubaiju? (1)

Dubai je gotova priča, zar ne? Nagomilani dugovi prete da obore oblakodere ovog grada; strani biznismeni odlaze i svoje automobile ostavljaju na aerodromu dok pustinjski pesak ponovo osvajaju grad, piše Independent.

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2009.

07:00

Default images

Da li stvari stoje baš tako? Pa ne baš. Prošlogodišnji kolaps građevinske lumperajke Dubaija je definitivno izazvao jak mamurluk u ovom emiratu, a nedavna odluka o odlaganju vraćanja dugova prouzrokovala je globalni ekonomski potres dok ekonomisti i dalje prstom upiru na Dubai. Zbog svega toga, u ovom trenutku zlatno ime Dubaija nikako ne šljašti kao nekad.

Ali upravo zbog toga je sada pravi trenutak da se poseti Dubai. Pomama špekulacija o njegovoj finansijskoj održivosti nije ničim uticala na ono što privlači turiste u Dubai. Hoteli su i dalje prva klasa, sunce garantovano sija, a tople vode Zaliva i dalje su privlačne posetiocima.

Osim toga, najveće atrakcije ni nisu u Dubaiju. One su u oranž peščanim dinama i šiljastim kanjonima izvan grada gde se nalaze neka od najboljih mesta za kampovanje na svetu. Nema boljeg od kamperske vatre u pustinji pod gigantskim mesecom i dinama koje šljašte. I baš sada, kada počinje vremensko zahlađenje, kao i zahlađenje Dubaijeve finansijske reputacije, treba spakovati kofere i doći ovamo. Avionske karte i cene hotela su jeftine, i lako se dolazi do stolova u najboljim restoranima.

Pre dvadeset godina niko nije ni čuo za Dubai. A onda, odjednom, taj grad kao da se uselio u našu kolektivnu svest. Pomama za emiratima bila je očigledna svuda. U stvari, Dubai je zaista izronio ni iz čega. Kada je Sputnik orbitirao oko planete krajem 1950ih, Dubai je bio u mraku. Putnici u avionima iznad Dubaija i u brodovima koji su prolazili tokom noći jednostavno nisu mogli da ga vide: grad nije imao struju, nije imao tekuću vodu, nije imao zgrade od betona. Većina lokalaca tada nije znalo šta je to hladno piće jer nikad nisu videli led.
Hotel Burj al Arab - Photo: Pete the painter / Flickr
Stanovnici Dubaija su danas milijarderi koje su podigli roditelji u slamenim straćarama. Transformacija grada je bila nasumična, i dogodila se za samo nekoliko decenija, a ostaci nekadašnjeg života lako se i danas mogu videti. Jedan od najočiglednijih je kuća u kojoj je odrastao današnji vladar Šeik Mohamed bin Rašid al-Maktum – domaćinstvo izgrađeno od blata i korala.

Šeik Mohamed, danas jedan od bogataša na Forbsovoj listi, nekada je sa celom svojom porodicom spavao u jednoj sobi bez struje, sa sićušnim prozorima i niskim vratima. Porodični toalet bila je rupa u zemlji. Danas će vas vodič uputiti u detalje Šeikovog detinjstva, ili će vam nasuti šolju čaja u nekadašnjim odajama za robove. Ropstvo je bilo legalno u Dubaiju do 1963.

Kada su vam takvi počeci, nemate kuda da idete osim napred. I Dubai je krenuo uzlazno. Posle 29 godina istraživanja, Dubai je pronašao naftu 1966. Svoju skromnu ušteđevinu Dubai je utrošio na luke, dokove, i jedan jedini oblakoder – Svetski trgovinski centar iz 1979. koji krasi i banknotu od 100 dirhama.

Sutra čitajte: Veštačka ostrva, luksuzni hotel Burj al Arab, i siromašni kvart Sonapur

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: