Put u Biblijske zemlje

Komplikovane za organizaciju ali veoma tražene ture po značajnim tačkama hrišćanstva

Izvor: Politika
Autor: Ištvan Dekanj

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

07:00

Default images

Bliski istok, postojbina vera i učenja oduvek je privlačilo trgovce, umetnike, naučnike, avanturiste, ali i turiste. Sve iz priče „Hiljadu i jedne noći” magično privlači one koji bi da upoznaju tajne egzotičnihdaljina, neslućenih bogatstava ali i ostavštine najznačajnijih religija sveta. Svedočanstva istorije hrišćanstva, drevni Egipat, Jordan, Sirija, Liban, Izrael uz čuda i vulkanske partiture prirode u Kapadokiji prilika su i za svojevrsni hadžiluk po biblijski značajnim tačkama prateći razvoj učenja koje je obeležilo istoriju sveta. Tako već godinama Kontiki organizuje tražena putovanja pod imenom „Biblijske zemlje” kaže Slobodan Mićić.

Ona počinje u Turskoj i muzeju Mevlana u mestu Konje domu plešućih derviša iz 13. veka pa potom do vulkanskih kula sa kućama i crkvama za skrivanje hrišćana od rimskih i arapskih osvajača. Potom je tu silazak u Kajmakli – drevni podzemni grad Hetita (osam spratova ispod zemlje). Nakon odlaska u Siriju i Alep (5000 godina star ) preko Hame stiže se i do Palmire drevnog semitskog grada izgrađenog u srcu pustinje. Uz očuvana zdanja, Hadrijanove kapije, pozorišta i nekropole (podzemne kule grobove), preko manastira sveti Sergeus i Tekla, stiže se do Damaska uz posetu Omajadskoj džamiji iz sedmog veka zapravo crkvi Jovana Krstitelja gde se u molitvenom holu nalaze njegove mošti. Nakon Akabe, Mrtvog mora i Petre, ostataka nekada moćnog grada iz perioda Nabatejaca potom Jordana i prestonice na 19 brežuljaka povratkom preko Antalije završava ova sjajna biblijska tura.

Egipat, Jordan, Siriju i Liban spojio je u „Veliku bliskoistočnu turu” Ivan Krivec iz Ekskluziv tursa a počinje u drevnom Egiptu klasičnim Kairom, piramidama, nacionalnim muzejom, Han El Halili bazarom. Prelaskom Sueckog kanala stiže se na Sinajsko poluostrvo, i ivicom pustinje do Sinajske Gore gde je prema predanju Mojsije primio deset Božijih zapovesti. Tu se obilazi pravoslavni manastir Svete Katarine sagrađen u doba cara Justinijana iz šestog veka (obnovio Sirmijum, Singidunum, Viminacijum) na mestu gde se prema biblijskom predanju u plamtećem kupinovom grmu Bog ukazao Mojsiju gde će svaki hodočasnik dobiti manastirski presten. Nakon Akabe i dolaska u Jordan nezaobilazan je obilazak Petre i preko krstaškog utvrđenja iz 1142. godine nastavlja se za Aman. Nakon razgledanja prestonice Jordana odlazi se do planine Nebo, najsvetijeg mesta gde je prema verovanju sahranjen Mojsije, uz razgledanje poznatih vizantijskih mozaika u gradu Madabe. Put se nastavlja preko Džeraša–očuvanog rimskog grada prepunog kolonada, hramova, fontana i amfiteatara iz doba Aleksandra Velikog do Sirije i Damaska gde se obilazi nacionalni muzej, crkva Jovana Krstitelja i krstaški zamak – tvrđava stara 800 godina. Pamti se poseta Malulu aramejskom selu uklještenom u stenama gde se govori drevnim aramejskim jezikom kojim je govorio i Isus Hrist. Nakon Palmire i antičkog lokaliteta Tadmora nastavlja se put u Libiju i posećuje drevni gradova Balbeka u dolini Beka i feničanskog Biblosa starog sedam hiljada godina. Uz obilazak Bejruta uživa se u čarima libanske kuhinje, a potom preko Damaska i Istanbula stiže u Beograd. Mnoge od ovih destinacija vrlo je teško obići u pojedinačnim turama pa je utoliko vrednije iskoristiti priliku kada se organizuju kao upravo sada, od osmog do 18. marta, jer svako bi trebalo da bar jednom to vidi u životu, kaže Ivan Krivec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: