Katar: Najbogatije mesto na Zemlji

Možda se pitate da li u Dohi ima dovoljno aktivnosti za jedan vikend i zašto uopšte putovati u Katar? Na stranu to što je ova mala bliskoistočna zemlja domaćin Svetskog kupa u fudbalu 2022, Katar ima dvostruki izvor bogatstva: ogromne rezerve gasa i nafte.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

13:05

Default images

Zemlja je veoma bezbedna, sa dugim pravim putevima, savršenim tržnim centrima i pažljivo ograđenim plažama sa posebim delovima za decu. To je liberalni deo Bliskog Istoka.

Žene imaju pravo glasa i učešća u vladi. Emirova supruga je zaštitnica umetnosti i obrazovanja i angažovana je na otvaranju novih muzeja i univerziteta. Doha je manje materijalistički nastojena od Dubaija.

U Biseru (Pearl), naselju sa vilama i plažama, na svakom ćošku ćete videti dizajnerske radnje, ali čim zađete iza nebodera, naići ćete na brojne sokake sa buvljacima.

To je pravi lavirint radnjica, od kojih mnoge prodaju biljke i začine, beduinske ćilime i istočnjačku hranu po povoljnim cenama. Dočekaće vas živa arapska muzika i porodice koje napolju spremaju hranu.
Zalazak sunca u pustinji, Foto: Pedronet/Flickr
Čak ima i radnja sa sokolima. Ove ptice poseduje skoro 80 odsto muške populacije u Kataru. Njihova cena je od 2.000 do 3 miliona funti. Mnogo jeftiniji su pilići u svetlo zelenoj, žutoj i ružičastoj boji (koja se ispere posle nekoliko meseci).

Van Dohe možete se ukrcati na avanturu po dinama blizu granice sa Saudijskom Arabijom. Vodite samo računa na hladne, vetrovite noći. Dan je druga priča.

U sred leta temperatura može da dostigne 45C; toliko je toplo da trenutno eksperimentišu sa erkondišnima na otvorenim stadionima. Ali u proleće je prijatnih 21 C.
Šou sa kamilama, Foto: Julie Lindsay/Flickr
Sport je veoma popularan ovde - stadioni su na sve strane, a 12 novih gradi se za Svetski kup, većina njih dizajnirana tako da može da se demontira posle takmičenja i pokloni nekoj zemlji u razvoju.

Ništa, međutim, toliko ne uzbuđuje prosečnog Kataranina kao trka kamila. Na obroncima Dohe nalazi se „hipodrom” do kog se kamile dovoze vozom. „Kamile su poput fudbalera, samo što su one najbolje ženke i ne iznuđuju penale”, kaže jedan lokalac.



Godine 2007. deca džokeji zamenjena su robotima sa voki-tokijem i sada vlasnici kruže u kolima uz trkalište i urlajući bodre svoje kamile u radio-aparate. To je najanarhičniji prizor koji ćete naći u Kataru.

Sudari su uobičajeni jer se vlasnici lako dekoncentrišu prateći svoje životinje. Ali niko se zbog toga ne sekira. Uz novčanu nagradu, pobednik dobija i novog četvorotočkaša.
Muzej islamske umetnosti, Foto: RachelH_museum/Flickr
U ovom trenutku nacija koju mnog stručnjaci nazivaju najbogatijom na planeti mnogo novca ulaže u kulturu. Najskuplja slika na svetu, „Igrači karata” od Pola Sezana, prodata je početkom godine za 250 miliona dolara vladajućoj katarskoj porodici i naći će se u jednom od 17 muzeja koji se trenutno grade u Dohi.

Ovde je već otvoren Muzej islamske umetnosti koji je projektovao čuveni arhtekta I. M. Pei - zadivljujuće zdanje ravnih linija u peščanim tonovima koje ima kolekciju tepiha i keramičkih predmeta.
Foto: dallasm12/Flickr
Tu je i nova zgrada opere pored koje londonska Kraljevska opera deluje kao seoski dom kulture. Svako sedište ima broj istkan zlatnim koncem a akustika je vrhunska. Da li su Katarani ljubitelji opere? pitaćete.

Ne još, diplomatski je odgovor, „ali sad kad smo izgradili zgradu, možda će biti”.

Katar je nestvarna zemlja - pogledajte kroz prozor svog aviona na povratku kući i nemojte biti iznenađeni ako je u međuvremenu počeo da niče još koji oblakoder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: