Jemen, pakao na zemlji

Stanovnici Jemena su u vrhu po naoružanosti među arapskim nacijama – 25 miliona stanovnika i više od 60 miliona pušaka. To je dve i nešto puške po glavi stanovnika.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

06:30

Default images

Jemen nikada nije bio najmirniji kutak u arapskom svetu. Smešten je na najjužnijem delu Bliskog istoka, odmah preko puta Somalije, i danas je najsiromašnija zemlja u regionu.

Stanovnici Jemena su u vrhu po naoružanosti među arapskim nacijama – 25 miliona stanovnika i više od 60 miliona pušaka. To je dve i nešto puške po glavi stanovnika.

Jedina konstanta u ovoj zemlji je građanski rat. Uprkos navodnom ujedinjenju 1990, Jemen je i dalje podeljen između tradicionalističkog severa i separatističkog juga. A čak i po njihovim sopstvenim ratujućim standardima, stvari su od 2004. godine krenule prilično sumanutim tokom.

Lokalni sukobi u Jemenu, i separatistički i sektaški, toliko su narasli da prete da destabilizuju čitav region. Od Saudijske Arabije do Irana, Egipta i Jordana – svi su uvučeni i svi su počeli da zauzimaju stranu u sukobu.

Kontinuirani konflikti na severu zemlje između snaga jemenskih Sunita i šiitskih pobunjenika Huti, dodatno su zaoštreni pokretom za nezavisnost na jugu. Ovaj pokret predvode pobunjeničke paravojne formacije jemenske armije razočarane politikom zvanične vlasti koja stoluje na severu zemlje. Jedan od glavnih lidera južnjačkih separatista je Tariq al-Fadhli.

Al-Fadhili, veteran antisovjetskog džihada i nekadašnji saborac Osame Bin Ladena u Avganistanu, optužen je za pokušaj stvaranja separatističke, ekstremističke islamske države na jugu Jemena. Od kad su islamski paramilitarci doživeli seriju poraza u Pakistanu i Avganistanu, već dugo se pretpostavlja da je južni Jemen glavni trenažni centar za militantne islamiste.

Ta pretpostavka je potvrđena na Božić 2010. kada je otkriveno da je Umar Farouk Abdulmutallab, 23-godišnji Nigerijac koji je pokušao da iznad Detroita obori avion Airbus A330 kompanije Northwest Airlines, treniran i snabdeven oružjem od strane ogranka al-Kaide u Jemenu.

Odgovornost za napad javno je preuzela AQAP (al-Kaida na Arabijskom poluostrvu), uz obrazloženje da je bila isprovocirana američkim vazdušnim napadima na navodne paravojne ciljeve u regionu. To je dovelo do eskalacije napada zapadnjačkih snaga, kao i odmazde AQAP-a, koja je kulminirala samoubilačkim napadom na britanskog ambasadora u Jemenu krajem aprila 2010.

(Vice)

--------------

Turističke atrakcije

Turisti se obično prvo susretnu sa prestonicom Sana'a, čiji je stari grad, odnosno istorijski centar pod zaštitom UNESCO. Sana'a je jedan od najstarijih gradova na svetu, ali i pored toga na ulicama je živo i prometno.

Oko 400 km km od južne obale Jemena i 250 km severno od Somalije je Sokotra, idilično ostrvo na kojem preko jedne trećine biljaka ne raste nigde drugde na svetu. More je tirkizno plavo, a plaže podsećaju na karipske. Na ostrvu živi oko 40.000 stanovnika, a najveće mesto je Hidaybu sa oko 10.000 stanovnika. U julu 2008. ostrvo je stavljeno pod zaštitu UNESCO.

Kawkaban je stari utvrđeni grad severozapadno od Sana'a, smešten na visoravni na 2.750 metara nadmorske visine. Zidine okružuju ceo grad u koji se ulazi kroz jednu jedinu kapiju – policija kontroliše ulazak 0/24. Ovo je mesto u kojem istorija izviruje na svakom koraku: stare džamije, svaka zgrada, kapija, i svaki zid odišu prošlim vremenima.

Sa'dah je najseverniji veći grad u Jemnenu. Zgrade u Starom gradu su skoro u potpunosti napravljene od blata koje služi kao odlična izolacija tokom zimskih meseci. Sa'dah je poznat po proizvodnji kvalitetnih urmi.

----------------------

Klima

Najveći deo zemlje prekriva pustinja, dok je na zapadnoj obali takođe vrelo, ali veoma vlažno. Tokom zime na velikoj nadmorskoj visini može da bude prohladno, a noću temperatura ponekad padne i na 0˚C.

-----------------------

Kako stići

Kompanija Emirates Air ima svakodnevne letove od Dubaija do jemenske prestonice Sana'a, a let traje nešto preko dva sata.

Opcija je i low cost kompanija Air Arabia koja leti sa aerodroma Sharjah (u blizini Dubaija) do Sana'a, i to utorkom i subotom.

Do Jemena leti i Lufthanza iz Frankfurta tri puta nedeljno, kao i Turkish Airlines iz Istanbula četiri puta nedeljno.

Smeštaj

Pravi hoteli postoje samo u gradovima Sana'a i al-Mukalla, a u ostatku zemlje smeštaj je vrlo bazičan, što obično znači dušek na podu i zajedničko kupatilo. Gotovo svako veće selo ima makar jedan funduq (pansion za goste), a ime mu je obično Ime-sela + Tourist Hotel.

U prestonici Sana'a postoji nekoliko poznatih svetskih hotela: Hilton, Sheraton, i Movenpick.

--------------------------

Izvor: Vice
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: