Obiđite Bangkok za tri dana

Bangkok već godinama teži tome da u svemu postane "naj" grad na svetu - najposećeniji, najbučniji, grad sa najboljom hranom, najvećom gužvom u saobraćaju...

Izvor: Vladimir Paunoviæ

Sreda, 12.03.2014.

17:18

Default images

Let avio prevoznikom Qatar Airways preko Ankare i Dohe do Bangkoka bio je prijatan. Za ljude koji do sada nisu leteli na interkontinentalnim linijama, toplo preporučujem katarsku kompaniju koja važi za jednu od najboljih na svetu.

Doduše, ako očekujete da ćete tokom leta uživati i u dobrom zalogaju, možete biti razočarani, jer je ponuda nešto lošija od one koju očekujete od kompanije sa pet zvezdica.

Za presedanje u Turskoj ili Kataru vize nisu potrebne, jer je reč o tranzitu, a to znači da ne možete napuštati aerodromsku zgradu.

Ipak, neće vam biti dosadno, jer na aerodromu ima mnogo sadržaja.

Pripremite se na gužvu koja će vas sigurno čekati na aerodromu u Bangkoku.

Ako planirate da odmah razmenite novac, za to odredite samo manju sumu, jer je, kao i svuda na aerodromima, kurs izuzetno nepovoljan.

Prevoz u Bangkoku

Foto: Vladimir Paunoviæ
Teško je rečima opisati koliko je Bangkok veliki. To shvatite tek kad morate da se prevezete od tačke A do tačke B.

Saobraćajnice su preopterećene i postoje periodi tokom dana kada je gotovo nemoguće bilo gde stići na vreme, naročito ako vam se, kao meni, desi da vas zateknu neki građanski protesti.

Ipak, kada stignete na odredište i spremite se za noćno istraživanje Bangkoka, osetićete sasvim novu energiju.

Za početak treba da znate koje opcije imate.

Autobus broj 10, koji vozi do centra, možete "uhvatiti" čim izađete sa aerodroma.

Ako ipak želite da idete taksijem, morate ubeđivati vozača da upali taksimetar. Cene vožnji variraju – od 300 i 350 BHT, do čak 600.

Kada poželite da istražujete grad, a ne pešači vam se, jeftin izbor je tuk-tuk, jedan od simbola Bangoka, a za to zadovoljstvo potrebno je da izdvojite između 150 i 400 BHT.

Motor ili skuter mogu biti izbor samo za veoma hrabre, jer ovde saobraćajna pravila gotovo da ne postoje.

Sky train, nadzemni metro, daje možda i najveću uštedu vremena.

Posebna kategorija je vožnja rekom i obilasci hramova – najpoznatiji su Wat Po i Wat Arun koje ne smete propustiti.

Novac, vrednosti, telefon...

Foto: Vladimir Paunoviæ
Kada konačno razmenite novac u menjačnici, obavezno prebrojte dobijeni iznos i to na licu mesta. Imajte u vidu da su novčanice različitih apoena veoma slične, pa greškom lako možete dati 2.000 BHT, umesto 200.

U hotelskoj sobi ne ostavljajte ništa od dragocenosti, ako ne planirate da iznajmite i sef, što vam toplo preporučujem.

Naime, krađe u hotelima su veoma česte, pa i samo osoblje upozorava na mogući nestanak vrednih predmeta i novca. O kradljivcima mislite i dok ste na ulici, a naročito u blizini hramova ili drugih većih atrakcija.

Kada je reč o telefoniranju, najgora opcija su vam ulične govornice.

Automat kao da "jede" sekunde, a za isti novac mobilnim možete razgovarati daleko duže. Da bi to bilo moguće, morate dekodirati vaš ili kupiti novi, jeftin telefon po ceni od dvadesetak evra (oko 800 bata) i SIM karticu, pa za dva do tri evra možete razgovarati razumno dugo.

Noć u Bagkoku

Foto: Vladimir Paunoviæ
Kao San Road je mesto za mlade, jer živi bez prestanka. I u gluvo doba noći, ovde možete pronaći restoran i bezbrojne klubove.

Ipak, ako u vidu nemate lud provod, trebalo bi da zaobiđete ovaj deo grada, barem kada je reč o smeštaju, budući da sigurno nećete moći da zaspite od buke.

Bangkok – sinonim za šoping

Chatuchak Weekend Market je među najvećim pijacama na svetu. Obišao sam mnoge poznate pijace Evrope i Afrike, ali ovo...

Kada sam na ulazu u radnju pitao čoveka kako da se snađem, on me je pitao koja vrsta robe me interesuje. Rekao sam mu da hoću sve da pogledam, a on se samo nasmejao.

Reći ću vam samo da su pijačni dani subota i nedelja i da je pijaca podeljena u segmente u zavisnosti od tipa robe. Šta god da vam je potrebno, ovde ćete sigurno naći, ali će vam za to trebati vremena.

U Bangkoku se isplati kupovati i tehniku. Meka za ljubitelje "gedžeta" je Pantip Plaza gde možete pazariti notebook za svega 200 evra. Novi telefoni i fotoaparati kreću se od 150 evra naviše.

Ukoliko vas interesuje garderoba, dobar izbor je MBK, neverovatno veliki tržni centar. Ovde možete kupiti veliki "bek pek" ranac za 40 do 50 evra, a ako ste spremni da se cenjkate, i za manje.

Probati obavezno...

Foto: Vladimir Paunoviæ
Među tajlandskim specijalitetima koje obavezno morate da probate su pad thai rezanci i morski plodovi, zatim tom yum supa sa rakovima, pržena govedina s karijem, piletina ili svinjetina sa čilijem ili bosiljkom, prženi đumbir uz izbor mesa po želji...

Ukusi će vam se verovatno dopasti, ali postoji mogućnost da ćete osetiti stomačne tegobe zbog novih začina i namirnica, pa se postepeno navikavajte na njih.

Lista zanimljivih jela nema kraja, a ja sam bio toliko oduševljen, da sam kasnije i zbog ljutih specijaliteta imao stomačnih problema.

Sporazumevanje

Foto: Vladimir Paunoviæ
Izraz zahvalnosti i poštovanja koji ujedno znači i pozdrav je duboki naklon sa sklopljenim dlanovima. Ako ste pripadnica "lepšeg pola", "zdravo" ćete reći kao " sawadee ká", dok muškarci pozdravljaju sa sa "sawadee kab".

"Kopkun ká" znači "hvala".

Izvor: mojaputovanja.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: