Japan: Proleće u ružičastom

Azija - zemlja izlazećeg sunca privlači naše turiste načinom života i kulturom. Kjoto centar hramova. Tokio ostavlja bez daha. Atrakcija - penjanje na planinu Fudži.

Izvor: novosti.rs

Nedelja, 15.04.2012.

20:15

Default images

Idealno vreme za posetu Japanu je svakako proleće, jer u to vreme cvetaju trešnje, pa je cela zemlja u ružičastom. Bilo da turisti posete Carsku palatu, planinu Fudži ili se, pak, okrenu, modernim delovima Tokija, sve će zapanjiti veličanstvena uređenost zemlje, ali i specifična tradicija. Prema većini svetskih časopisa, Tokio je među prvih deset mesta za život!

Tokio

Glavni grad Japana je najveća metropola sveta. Sastoji se od 26 gradova, šest gradića i osam sela, koji su tokom vekova srasli u jednu celinu, koja se prostire na više od 2.000 kvadratnih kilometara i broji blizu 40 miliona stanovnika. Mada je ovo toliko masivan grad, ulice nisu zagušene automobilima, a svi njeni građani striktno poštuju pravila ponašanja - isključuju zvona na mobilnim telefonima u podzemnoj železnici, a svoj otpad nose kući i recikliraju.

Kako je Japan zemlja elektronike, Akihabara je idealno mesto za one koji žele da se upoznaju sa istorijom ove grane nauke i najnovijim dostignućima. Nalazi se u malom delu blizu Chuo-dori avenije, zapadno od Akihabar stanice sa više od 250 prodavnica elektronike, a podseća na pravu pijacu naučne fantastike, jer se ovde prodaju najnoviji tehnički uređaji svih vrsta.
Rascvetale trešnje u parku kod Carske palate u Tokiju (Foto: Beta)
Kada su u pitanju turističke atrakcije drevnog Japana, tu je svakako Carska palata, koju mnogi smatraju srcem Tokija. Nalazi se na ruševinama nekadašnjeg Edo zamka. Posete u samoj palati nisu moguće, ali je moguće obići okolinu i neke od bašta. U blizini je i muzej, koji je zanimljiv za posetioce jer, između ostalog, sadrži i uznemirujuće eksponate i slike, kao što je plan kamikaze za napad.

Za ljubitelje umetnosti, tu je i čuveni Edo-Tokio muzej, posvećen gradskoj istoriji, umetnosti, kulturi i arhitekturi. Edo je stari naziv za glavni grad Japana od njegovog osnivanja. U postavci se mogu videti mape, fotografije, portreti zanatlija i običnog stanovništva, kao i jedna replika iz Kauki pozorišta.

Turizam

Atrakcija Japana sa najviše turista svake godine je svakako Kjoto. Bivša prestonica, danas je najzanimljiviji, najprivlačniji, najposećeniji grad ove zemlje, a istovremeno i sedište drevne kulture.

Među čak 2.000 hramova u ovom gradu, ne treba propustiti Kinkokuji hram ili Zlatni paviljon, kako ga stranci zovu, a tu je naravno i čuveni Niši Honganji iz 13. veka.

Priroda

Planina Fudži je sa svojim vrhom prekrivenim uvek snegom postala zaštitni znak Japana. Nalazi se na 100 kilometara jugozapadno od Tokija, a najbliži grad je Fudži Jošida, od koga se u prirodu može doći autobusom, a šest vozova ide do vrha planine.

Zvanična sezona za penjanje je od 1. jula do kraja avgusta, dok je tokom zime pristup opasan i ne preporučuje se za turiste.

Šoping u Ginzi

Deo Tokija sa najviše prodavnica, restorana i noćnih klubova je svakako Ginza. Ovde se nalazi i svaka veća robna marka, pa je Ginza raj za kupoholičare. Poznata je i po najskupljem zemljištu na svetu - kvadrat ovde košta i više od 80.000 evra. Tokom vikenda Ginza je pešačka zona, a mnogobrojni restorani otvaraju svoje bašte, pa je i atraktivna turistička destinacija.

Agenda

Radno vreme turističkih atrakcija

* Japanska carska palata - od 9 do 16 časova

* Molitvenik Jasukuni - 24 časa dnevno

* Muzej pored molitvenika - od 9 do 17 časova

* Edo-Tokio muzej - ponedeljkom, utorkom i sredom, subotom i

nedeljom muzej od 9.30 do 17.30, a utorkom i petkom od 9.30 do 20.00

* Diznilend - od 8 do 22 leti i od 9 do 21 sat zimi

* Nacionalni muzej - od 9.30 do 17.00, u zavisnosti od sezone.

Zatvoren je ponedeljkom. Petkom je od aprila do novembra otvoren do 20 časova, subotom i nedeljom od aprila do septembra do 18 časova

* Prodavnice u Akihabara centru - od 10 do 19 časova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: