Otkrijte divlji svet Azije

Kulturni trendseteri su dugo putovali u Aziju da bi se upoznali sa egzotičnom kuhinjom, užurbanim gradovima ili mističnim hramovima. Sada se avanturistički nastrojeni putnici okreću novom trendu - prirodi zbog zapanjujućih pejzaža i raznolikih divljih životinja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

11:17

Default images

„Ljudi vide nekoliko hramova i potom hoće nešto drugo”, kaže Džo Volston, izvršni direktor u Udruženju za zaštitu divljih životinja (WCS).

Turoperateri su već osmislili nekoliko ponuda, uključujući luksuzne safarije sa tigrovima u džunglama Indije ili posmatranje ptica u severnim dolinama Kambodže. Evo nekih najnovijih oblasti koje se otvaraju za turiste:

Severne ravnice Kambodže

Nekad uporište crvenih kmera, ova udaljena i slabo naseljena regija jedna je od malobrojnih mesta u Kambodži gde slobodno tumaraju životinje poput azijskih slonova, leoparda i divljih goveda.

Iako komercijalni lovci i nelegalne drvoseče nastavljaju da ugrožavaju divlji svet, WCS radi sa vladom zemlje na zaštiti životinja koje tu žive, uključujući i veoma ugrožene vrste ptica poput džinovskog ibisa i ibisa belih ramena koji se gnezde u Tmatboi, izolovanom selu u Severnim Ravnicama.

„Ljubitelji ptica dolaze ovde već nekoliko godina”, kaže Džo Volston, ali dodaje da su Severne Ravnice počele da se otvaraju za turiste zahvaljujući lokalnom trudu ekoturizma. Iako je sve „relativno rustično”, kaže on, „ako turisti žele da steknu osećaj da su istinski u divljini, onda je to to”.



Prvi put ove godine, Journeys Within, butik hotel i turistička kompanija sa sedištem u Siem Reapu, nudi trodnevno posmatranje ptica u Tmatboeju za 775$ po osobi.

A Sam Veasna Center nonprofitna ekoturistička grupa osnovana u Siem Reapu 2006, koja organizuje osmatračke izlete divljih životinja sa ekskluzivnim pristupom lokacijama pod zaštitom WSC u Kambodži, nudi ture sa vodičima do nekoliko ptičijih staništa, ujključujući i Severne Ravnice po ceni od 670$ po osobi za četiri dana.

Divljina južnog Tajlanda

Wild Planet Adventures
Većina tura po Tajlandu sastoji se od posete Bangkoku, zbog noćnog života, potom u Čijang Maj na treking i u kampove sa slonovima, a onda na plažu na mesta poput Puketa.

Ali Tajland ima i široku mrežu nacionalnih parkova i utočišta divljih živptinja, koji obuhvataju oko 15% ukupne površine zemlje. Nedavno izgrađene eko-kolibe obezbeđuju posetiocima nove baze za istraživanje udaljenih regija.

Wild Planet Adventures, na primer, ima smeštaj u plutajućoj kolibi u Kerevarinu, u jugo-zapadnom Tajlandu. To je baza za ekskurzije sa kajakom u prastarom Ratčaprapa rezervatu koji je okružen prašumama i masivnim formacijama od krečnjaka.

Zbog svoje izolovanosti, Klong Seang ima bogatu populaciju sunčanih medveda, lenjivaca, belorukih gibona, letećih lisica i oblačastih leoparda.

Osim u ovom utočištu, Wild Planet Adventures nudi posetu arhipelagu Tarutao u Andamanskom moru (sačinjen je od 51 ostrva) u okviru najnovije 14-dnevne ture „Skriveni Tajland: Udaljene prašume i ostrva” od 4.398 dolara po osobi.
Foto: Rainforestcamp.com (Cheow Larn Lake)
U popularnijem Kao Sok nacionalnom parku, Elephant Hills Rainforest Camp je otvorio 10 luskuznih safari šatora u sred Čeo Lan jezera.

U zavisnosti od sezone, dvodnevni paket počinje od 10.900 bata po oosbi ili 363$ i uključuje hranu, transfere od i do većih turističkih destinacija na jugu poput Puketa, kao i izlete sa vodičima po džingli ili safari u kanuima.

Luksuzni safariji u Indiji

Odmaralište u Bandavagaru (www.tajsafaris.com)
Pre nekoliko godina Taj Safaris su stvorili prvi luksuzini „krug tigrova” u Indiji, u državi Madja Pradeš. Krug se satsotoji od četiri odmarališta, uključujući i safari odmaralište u nacionalnom parku Bandavagar, poznatom po živopisnim šumskim brdima i gustoj populaciji tigrova.

Kao prevozno sredstvo u ovim turama (za oko 5.700 dolara po osobi) možete koristiti slonove ili 4x4 džipove.

Septembra prošle godine otvoren je Gateway hotel sa 28 soba na obronku Sasan Gir šume, jednom od svega dva prirodna staništa azijskog lava.

IORA, novo odmaralište u blizini nacionalnog parka Kaziranga u severo-istočnoj Indiji (inače na Uneskovoj listi svetske baštine), nalazi se na mestu gde je naveća populacija ugrožene vrste indijskog nosoroga. Cene noćenja su od 75 dolara (uključen je doručak za dvoje).



IORA je i deo 19-dnevnog aranžmana "Leopards, Tigers and Palaces" (od 7.298 dolara po osobi) koji obuhvata pet nacionalnih parkova i utočišta divljih životinja do kjih stižete džipom, na slonu, na kamili ili u rikši, uz obilzaka kulturno-duhovnih lokalitete Džodpura, Džajpura, Agre i Tadž Mahala.

Posmatranje pandi u Kini

Beta
WildChina nudi luksuzna kampovanja u okviru nacionalnog parka Jiuzhaigou Valley (Dolina devet sela), u severnom delu Sičuan provincije, kao i šetnje delovima zatvorenim za javnost.

Za one željne avanture, Wild China prvi put ove godine nudi i posmatranje pandi u rezervatu Foping, oko tri sata vožnje kolima južno od Siana.

Putnici spavaju u šatorima, a među vodičima je i šest stručnjaka za pande koji zvižducima imitiraju zvuke ovih životinja.

Petodnevni put košta 2.200 dolara po osobi, a grupe su od 4 do 8 osoba.

„Vrlo lako možemo prevideti pravu prirodu pandi - usamljeničku i lutalačku - kada ih posmatramo razigrane i mazne u zoo-vrtovima, gde su odgajane od rođenja”, kaže Mej Žang, osnivač Wild China.

„Provođenje vremena u prirodnom okruženju pandi je prilika da razumemo okolnosti koje su stvorile ovu ‘zverku’ i uopšte okruženje iz kojeg je nastala Kina”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: