Fascinantne činjenice o Tahitiju

Tahiti i ostrva koja ga okružuju su sasvim posebna grupa ostrva. Dajemo vam 20 zanimljivih činjenica.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

12:36

Default images

- Na antičkom Tahitiju, streljaštvo je bilo sveti sport i praktikovali su ga samo ljudi visoke klase. Iako je bilo zastupljeno, luk i strela nikada nisu korišćeni u ratovanju.

- Običaj je da nosite tijaru (nacionalni beli cvet) iza levog uveta ako ste zauzeti, a iza desnog ako ste slobodni.

- Moorea je ostrvo poznato kao Ostrvo ljubavi a Bora Bora kao Romantično ostrvo.
Moorea, Foto:lander2006/Flickr
- Moorea je naziv preuzet iz porodice poglavica, a znači „žuti gušter“.

- Na Austral ostrvu se uzgajaju brojne biljke jer je zemljište izuzezno plodno. Zbog toga što jedu hranu bogatu fluoridom, stanovništvo ima izrazito bele zube.

- Više od polovine populacije je starosti ispod 20 godina.

- Tahiti i Her ostrva pokrivaju površinu od više od 3.2 miliona kvadratnih kilometara u Pacifiku i sastoji se od 5 velikih arhipelaga sa 118 ostrva ukupno.

- Tahićani su veoma miran narod ali stidljiv. Ako im se prvi put predstavite i uputite jednostavno „ia ora na“ što znači „zdravo“, biće veoma gostoljubivi.
Tuamotu, farma bisera, Foto: clesevine/Flickr
- Obožavani crni biseri se mogu pronaći samo na Tuamotu ostrvu u Francuskoj polineziji.

- Kinezi kojih ima oko 10 odsto imaju monopol nad maloprodajom, tako da kada Tahićani krenu u kupovinu, kažu da idu u „la Chine“ ili „kod Kineza“.

- Slovo B ne postoji u njihovom jeziku. Bora Bora je zapravo Pora Pora što znači prvorođeni, ali svi čuju Bora Bora kada ih izgovaraju.

- Muzej bisera je jedini muzej u svetu posvećen samo biserima. U njemu je prikazana tradicija sakupljanja bisera kao i njihovo mesto u kulturi, umetnosti, mitologiji, religiji.

- Tradicionalno pecanje kamenjem je i dalje popularno za vreme nekih festivala. Na desetine kanua formira polukrug a muškarci gađaju vodu kamenjem usled čega ribe preplašene beže u plitku vodu, a muškarci iskaču iz kanua, lupaju šakama po vodi i teraju ribe na obalu.
Motu Tapu, Foto:jimg944/Flickr
- Ostrvo Motu Tapu je najslikanije ostrvo u južnom Pacifiku i nalazi se nekoliko stotina metara od glavnog ostrva Bora Bore i smatra se najlepšim mestom za odmor.

- Reč „tatoo“ potiče sa Tahitija. Po legendi, Tohu, bog tetoviranja farba ribe u prelepe boje. U polinežanskoj kulturi tetovaže se oduvek smatraju ulepšavanjem a nekada se ceromonijalno tetoviralo kada se uđe u period adolescencije.
Glavni grad Papeete, Foto: ReservasdeCoches.com
- Prevod naziva Papeete, kako se zove glavni grad Tahitija, znači kanta za vodu.

- U prosečnom hotelu u Las Vegasu postoji više soba nego na svih 118 ostrva u Fancuskoj polineziji.

- Ovde ne postoje otrovne zmije ni insekti.

- Kućice koje stoje ispred domova i liče na poštansku sandučad su zapravo za francuski hleb. Ovde se svež hleb dostavlja dva puta dnevno, ali zato moraju ići u poštu ako žele da prime poštu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: