Da li će se turisti vratiti u Japan?

U ovo doba godine sneg na planinama se topi, a trešnje cvetaju u okolini japanskog grada Osava. Nedostaje samo žamor koji obično preseca raskošni krajolik, a jedan od glavnih razloga za to je odsustvo turista

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

12:05

Default images

Vlasnici ugostiteljskih objekata u ovom delu zemlje odavno nisu spustili novac u kasu, što je samo jedna od posledica užasnog zemljotresa koji je Japan pre gotovo dva meseca zavio u crno.

Posle inicijalne navale Japanaca da stignu kući i nađu se najbližima u nevolji, broj putnika u Japan Airlines-u smanjio se za bar 25 % prema podacima te kompanije. Drugi prevoznici smanjili su broj letova ili počeli da koriste manje avione kako bi popunili mesta.

Sada je mnogo teže doći u Osavu. Superbrzi vozovi nisu prošli ovim krajem već nedeljama, a autoput od Tokija prolazi tačno pored „zabranjene“ zone elektrane Fukušima.

Za sada su odmarališta i hoteli zatvorili sva krila i smanjili broj zaposlenih.

Začudo, hoteli i konaci na oko dva sata vožnje od oblasti pogođene cunamijem popunili su kapacitete. Razlog za to je dolazak dobrovoljaca koji rade na raščišćavanju, ali i velikog broja ljudi koji su ostali bez domova. Jedan veliki luksuzni hotel u Tokiju dozvolio je stotinama izbeglica da borave u njegovim sobama nekoliko meseci.
Tokio noæu, Foto: ptrktn
Jedan Britanac je poveo svog dvanaestogodišnjeg sina Tomasa u Tokio da mu ispuni želju. Portir ih je je mirno obavestio šta da urade u slučaju zemljotresa, i rekao da je hotel dizajniran da izdrzi udare i da je zaštita na nivou. Doživeli su dva zemljotresa tokom nedelju dana, ali nisu se pokajali.

Tomas je žarko želeo da ode u Japan, pa mu je otac ispunio želju. Voleo je njihov Nintendo, mangu, budizam, suši, tehnologiju i smirenost.

Svega par znakova ukazivalo je na to da se dogodila strašna nesreća. Sve je bilo uobičajeno, jedino je bilo manje turista. Tih dana su možda videli desetak "zapadnjačkih" lica.

Na hiljade turista otkazalo je put u ovu živopisnu ostrvsku zemlju, pa su u proteklom mesecu posete bile gotovo prepolovljene u odnosu na isto vreme prošle godine.

Japan je već nekoliko godina u velikim finansijskim problemima, a posle prirodne katastrofe potrebna mu je sva raspoloživa pomoć da bi se oporavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: