Zavodljivi Filipini

Ne znam šta je tajna veza, ali Filipini ti se lako podvuku pod kožu. Šteta što nisu bliže kući.

Izvor: Danas
Autor: Jelica Stojančić

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

06:30

Default images

Iz nekog meni još nedokučivog razloga, stalno bih se vraćala na Filipine. I zavodljivu Manilu. Možda me privlači dinamičan duh sličan mediteranskom, možda čisto plavetno more, očaravajuća priroda, odlična hrana na bazi svinjetine i piletine sa mnogo povrća, a ne manjka ni morskih plodova, vina, lokalnog piva i džina. Ne znam šta je tajna veza, ali Filipini ti se lako podvuku pod kožu. Šteta što nisu bliže kući.

Kad se udubite u filipinsku vertikalnu i horizontalnu istoriju (nekadašnja španska kolonija - otuda koreni katoličanstva, pa američka kolonija), izgleda kao da gledate nadrealistički film ili iščašenu TV seriju u kojoj svi svima rade o glavi, gde su svi krvno pomešani... Takvi su Filipini, nikad mirni, kao da im česti tajfuni i vulkani na kojima su nastali diktiraju i ritam tla i otkucaj srca.

Glavni grad Manila je konglomerat od 16 gradova koji čine Metro Manilu i po nekima ima 12, a po drugima 16 miliona stanovnika.

Najprestižniji je Makati, poslovni centar prestonice koji su zaposeli „siromašni i bogati milioneri“. Koja je razlika? „Siroti milioneri“ se mere pezosima (naziv filipinske valute), a „bogati“ američkim dolarima, i žive u Forbs parku, na primer. O njihovom mirnom snu i bezbrižnoj svakodnevici u ušuškanim kvartovima brinu specijalci. „Blindirani kvartovi“ su svetski fenomen i mogu se naći uglavnom po Južnoj Americi, u Africi, Rusiji čak, na Filipinima... Za slučajne turiste, strogo čuvana naselja su još jedna od gradskih atrakcija, a za lokalce raj u kojem žive ili mu se nadaju. Vilidži su opasani zidinama, a vrhovi zidina - bodljikavom žicom. Postoji nekoliko ulaza u stambene komplekse sa niskim vilama i raskošnim privatnim kućama, a na njima straža, naoružani radnici obezbeđenja, pojačani pripadnicima K-9 što će reći da koriste i pse za otkrivanje eksploziva i droge.

Privatna milicija je sveprisutna, al’ je diskretna, zakucana ko senka za ćoškove - čuvaju čak i podzemne prolaze koji se zatvaraju u 22 sata, pa ako okasniš, onda moraš da tražiš „zebru“ da pređeš na drugu stranu, što može da ispadne komplikovano i da potraje. Pri ulasku u tržni centar, prolaziš kroz sigurnosnu kapiju, i fizičku kontrolu torbi, kesa... Ista procedura se upražnjava i u hotelima, restoranima... Ali, čim napustiš Makati više ti niko ne zaviruje u intimu tašne...

„Većinski vlasnik“ Makatija je, kažu, stara porodica Ajala, poreklom iz Španije, a „drže“ i 35 odsto Metro Manile, tvrdi se. Investiraju u sve što može da im se višestruko vrati i tako vekovima (nekretnine, osiguranje, banke, hoteli, letovališta, industrija, telekomunikacije, poljoprivreda, trgovina, uvoz-izvoz...). Na Filipinima su već više od dva veka i kako su decenije prolazile, uvećavajući svoje bogatstvo, brakovima su se povezivali sa ostalim moćnim porodicama - Rohas, Zobel. Glavna ulica u Makatiju zove se Ajala avenija.

Soliteri nisu samo u ultramodernom Makatiju, ima ih i u starom delu - Manila sitiju. Uz zaliv se proteže i kompleks američke ambasade, jedne od četiri najveće na svetu. U blizini je prestižni Hotel Manila u kojem je odseo američki general armije Daglas Mekartur u vreme kad je ordinirao po Pacifiku, pre i za vreme Drugog svetskog rata. Njegov nekadašnji apartman je i dalje u funkciji, a u cenu sobe uračunata je i „istorijska kamata“. Na prestižnoj adresi odseli su i Bitlsi, Marlon Brando, Džon Vejn, mnogi američki predsednici, pop ikona Majkl Džekson. Danas bi ih smestili u Makatiju, ali bi svakako svratili na ručak ili piće u „staru damu“ u zalivu koja pomalo liči na negdanja jadranska sindikalna YU odmarališta kojima ni redovno krečenje nije bilo od velike pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: