Istražite neizvikanu stranu Kine

Kina je mnogo više od velikih gradova. Na samo 5 sati vožnje od Šangaja nalazi se Huangshan, planinski venac površine sa testerastim granitnim vrhovima, toplim izvorima i četinarskim šumama

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

12:26

Default images

p { margin-bottom: 0.08in; }

Svetska izložba Expo 2010 u Šangaju bila je izvanredna prilika da se upozna ovaj ogromni grad. Malo šta je ostalo nepoznato i kada je reč o Pekingu koga su proslavile Olimpijske igre 2008. Ipak, Kina je mnogo više od Pekinga i Šangaja. Gde nema hordi turista i šta je još atraktivno za turiste?

Huangshan, najlepša planina na svetu

Na 5 sati vožnje od Šangaja nalazi se Huangshan. "Ovo je najlepša planina na svetu: kada budete videli Huangshan biće vam jasno o čemu govorimo," ponosno pričaju turistički vodiči istočne provincije Anhui.

Huangshan ili Mount Huang ili bukvalno prevedeno Žuta planina - je zajedničko ime za planinski venac površine 1.200 km2 sa testerastim granitnim vrhovima, kristalno čistim toplim izvorima i četinarima sumanutih oblika koji izbijaju iz litica.

To su prirodne lepote koje znamo sa tradicionalnih kineskih crteža ili iz filma Avatar čije su bajkovite scene inspirisane kineskim predelima.

More oblaka

Svih 77 planinskih vrhova su na visini iznad 1.000 m, ali ukoliko želite da otkrijete prave lepote, morate se popeti malo više. I ovde vodiči imaju pravo: "Ko želi da se divi lepoti i moći planine, on pogleda gore visoko. Ali, ukoliko želite da uživate u planini Huangshan onda treba da gledate na dole sa njenog vrha."

Bacite pogled u pravcu Južnog kineskog mora na primer: mora nema, samo okean oblaka koji se probijaju između planinskih zidova.

Ovo mesto je i velika atrakcija za zaljubljene parove. Oni tradicionalno kupuju katanac koga pričvršćuju za jednu od alki lančane ograde, a ključ bacaju u ambis - simbol večne ljubavi. Raskid je moguć jedino ako se bačeni ključ nađe = nikada.

Huangshan važi i za jedno od najopasnijih mesta za alpinizam. Stari Kinezi rado pričaju kako su ranije osvajali planinu rizikujući sopstveni život. Uskim drvenim obodima ili putem sa više od 60.000 klizavih kamenih ploča - zavisnici o adrenalinu će danas u ovome sigurno pronaći zabavu.

Za plašljivije turiste situacija je znatno lakša zahvaljujući žičari koja vas za tren izvuče na visinu od 1.800 m.

Najpopularniji vrhovi su Lian Hua Feng, Guang Ming Ding i Tian Du Feng.

Šopingujte usput

Ne zaboravite adekvatnu obuću - naročito spuštanje sa planine može biti opasno - kao i odeću za kišu. Leta su prijatno topla, zime nisu hladne, ali su pljuskovi uobičajena pojava tokom čitave godine.

Nema potrebe da teglite pun ranac hrane i da pešačite za prodavnicama, jer ih ima na svakom koraku. Sve što kupite ne planini, transportovaće vam lokalci koji bez ikakvih problema tegle i po 50 kg na svojim ramenima.

Huangshan ima tri hotela sa četiri zvezdice. Beihai Hotel je na 1.600 m visine i idealan je za one koje zanima kako izgleda izlazak sunca u pola 5 ujutro.

U hotelu ćete imati besplatno korišćenje debelih jakni kao zaštitu od jutarnje planinske hladnoće, a za 20 minuta žičara će vas izbaciti na osmatračnicu sa koje se najbolje vidi sunce koje se rađa, more oblaka i senke koje se reflektuju na planinskim zidovima. Prenoćište je od 93 € po sobi, bez doručka.
Photo: rickyqi / Flickr
Vrtovi i jezera grada Hangzhou

Na oko 180 km od Šangaja smešten je Hangzhou, glavni grad provincije Zhejiang, tačno na sredini rute Šangaj-Huangshan. Ukoliko ste krenuli ka planini Huangshan, ovo može biti zanimljiva usputna stanica.

Nekadašnja prestonica Kine (u 12. i 13. veku), još uvek je velika atrakcija za mnoge. Razlog tome su Zapadno jezero (Xi Hu) i Marko Polo koji je ovo mesto opisao kao 'najbožanstveniji grad na svetu'.

U poslednje vreme sve više turista oblilazi Hangzhou, pa se može desiti da su gužve sve do oktobra.

Predlažemo vam relaksirajuću vožnju čamcem kako bi ste iz jedne nove perspektive sagledali jezero, mala ostrva, hramove i pagode (Leifeng Pagode). Ukoliko volite da pešačite opcija je da napravite krug oko jezera (15 km) i da usput sretnete kungfu ili Tai Chi studente koji uvežbavaju svoju veštinu.

Ukoliko ogladnite nakon tolikog hodanja, svratite u neki od restorana koji su poređani duž jezera. Obavezno probajte lokalni specijalitet 'prosjačku piletinu' ili jiaohua ji. Piletina se uvija u lotosov list, a zatim obavija glinom i po tradicionalnom receptu peče u zemlji.

Nakon toga posetite muzej čaja (ulaz je besplatan) i pobrinite se da na vreme budete natrag na jezeru jer sledi svetlosni spektakl zalaska sunca.

Guilin - šuma slatke masline

Fascinantna brda grada Guilin, smeštena su na dobrih sat vremena leta od Šangaja. Mnogim turistima je ovo najlepši deo Kine, jer se hirovita priroda u provinciji Guangxi pobrinula za nadrealne predele.

I dokle god vam doseže pogled pred sobom ćete videti zašiljene vrhove litica i bizarne formacije stena, drveće koje se odupire zemljinoj teži, mirna jezera i podzemne hodnike i pećine.

Idealna opcija je da ukrcate na neki od čamca na reci Li. Krstarenje se organizuje na relaciji Guilin - Yangshuo, u dužini od oko 60 km.

Brda grada Guilin pripadaju najpoznatijim pejzažima na svetu, jedna su u obliku slonove surle, druga u obliku pogrbljenog starca ili pagode. Proći ćete pored ribara sa istreniranim kormoranima, pored dece koja se brčkaju u vodi, pirinčanih polja, ušuškanih sela i žena-pralja. Pred kraj puta naići ćete na strmu stenu koja izbija iz vode i ima oblik lotosovog cveta.

Yangshuo živi prvenstveno od bekpekera. Mnogima od njih se dopao usporeni ritam života lokalaca, pa su se zadržali, otvorili prodavnice, restorane, kafee i nude jeftina prenoćišta.

Xi'An: Glineni ratnici

"Ako niste posetili Xi'An, onda niste videli Kinu," tvrde lokalci.

Ukoliko želite da iskusite istoriju Kine obavezno posetite ruine i muzeje grada Xi'An, u provinciji Shaanxi na 2 i po sata leta od Šangaja.

Grad je povratio staru slavu tek 1974. kada je nekoliko seljaka-lokalaca otkrilo Glinene ratnike - kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline. Sve skulpture su u prirodnoj veličini, a pronađene su između grada Xi'An i planine Li gde je nekropola prvog cara Kine - Qin Shi Huangdi.

Na samo 2 km od grobnice pokopane su i figure vojnika jer se tako verovalo da će car i nakon smrti imati vojsku kojom će moći da zapoveda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka figura je jedinstvena i unikatna, ne postoje dve iste.

Dvadeset metara zapadno od grobnice, nekoliko godina kasnije otkrivene su 2 bronzane kočije: svaka se sastojala od 3.000 različitih delova sa po 4 konja napred.

Od 4 hodnika ukupne površine 20.000 m2, tri su otvorena za posetioce. Studenti dobijaju popust na ulaznice.

Zidovi grada Xi'An spadaju među najveće na svetu, pa ih obiđite ili biciklom ili laganom šetnjom. Na južnoj ili istočnoj kapiji možete iznajmiti bicikl na dva sata, što je dovoljno i. A ukoliko se opredelite za pešačenje, trebaće vam puna tri sata.

Praktične informacije

Najbolje vreme za posetu: leto, septembar, oktobar

Prevoz: taksi je jeftina opcija. Do svih destinacija možete i vozom, a karte možete rezrvisati unapred: http://www.chinahighlights.com/china-trains

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: