Gde se najbolje jede u Singapuru?

Uz pomoć štapića, escajga ili prstima? Konzumiranje hrane u Singapuru važi za nacionalni sport br. 1.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

19:10

Default images

GEYLANG SERAI – četiri generacije pravljenja saté-a

Na periferiji Singapura (Geylang Serai) pulsira malezijski šmek grada. Turisti smatraju da je ova četvrt previše udaljena od centra, pa se na ulici mahom sreću lokalci koji namirnice svakodnevno dovlače sa natkrivene zelene pijace Geylang Serai, gde se razleže miris mesa, ribe, voća i začina.

U neposrednoj blizini je Malay Village – mali park sa drvenim kućicama koji oživljava atmosferu starih malezijskih ulica.

Ovde obavezno posetite Hazwani Food Junction – osunčani ćošak sa tezgama prepunim hrane, jer se baš na ovom mestu prodaje najveći malezijski specijalitet - saté.

Gunawan Bin Baajoan drži štapiće u svom baru uredno poslagane i s radošću dočekuje goste. Njegov deda počeo je 40ih godina sa prodajom satéa i od tog vremena se malo šta promenilo u spravljanju ove zakuske. Pomenuta saté-familija danas broji četiri generacije, o čemu današnji vlasnik s ponosom priča.

Na jelovniku ćete naći saté od srnetine, telećeg i pilećeg mesa, a za one malo ekstremnije goste tu su i iznutrice. Mladi kuvar griluje saté na roštilju na ćumur. Pet minuta kasnije dimljeno meso je na tanjiru ispod palminog drveta.

Kompaktni komadi mesa savršeno idu u kombinaciji sa sosom od kikirikija. Iznutrice i džigericu uglavnom naručuju verzirani lokalci, dok turisti prilično zaziru od same pomisli na ovakvu hranu. Iznutrice su prilično žilave i krute dok saté od džigerice podseća na pileću džigericu.

Na jednom kraju tanjira nalazi se ketupap – listovi palme unutar kojih je nešto pirinča. To je šlag na torti ovog malezijskog specijaliteta.

Adresa:
Hazwani Food Junction,
39 Geylang Serai Road

LITTLE INDIA - riblje glave i list banane

Hramovi, kuće bogatog kolorita, minijaturne prodavnice natrpane garderobom, nakitom i voćem – to je Little India.

Trošak koji morate sebi priuštiti u ovoj skučenoj četvrti je riblja glava u kariju, a adresa za ovako nešto je indijski restoran Banana Leaf Apolo na čijem jelovniku još od 1974. stoji ovaj neobični riblji specijalitet.

Riblje glave su klasifikovane po veličini, pa ukoliko ste sa grupom prijatelja naručite glavu veličine ručne torbe.

Konobar će vam doneti poslužavnik sa belim tanjirom gde u crvenom kariju pliva riblja glava, uključujući oči, škrge i ogromna usta puna zuba. Ovde se jede prstima.

Ali, ukoliko smatrate da ste nevešti za tako nešto, na serviranom listu banane naći ćete escajg. Meso ribe je savršeno reš pečeno, pa ćete ga lako jesti viljuškom. Raspadnute komadiće umačite u začinjeni kari.

Negde na pola obroka, konobar će vam asistirati u seciranju same glave. On pažljivo vadi oči ribe i stavlja ih na list banane. Govori 'Very nice' dok oči preliva kari sosom, zatim otvara glavu i vadi sivo-bele komadiće mozga i njih pažljivo ređa na bananin list. Sada je red na vas.

Adresa:
Banana Leaf Apolo
restoran ima dve lokacije:
48 Serangoon Road i 54-58 Race Course Road

CHINATOWN - pileće nudle po bakinom receptu

U Chinatown-u, između crvenih lampiona, prodavnica lekova i starih kineskih magacina, smešten je restoran Chew Kee Eating House, u kojem se već 40 godina služe pileće nudle u soja sosu.

U restoranu nalazi se red jednostavno poređanih stolova na kojima su držači za štapiće i escajg. Vlasnica smatra da gostima ništa više nije potrebno da bi uživali u ovom jelu. Piletina u saftu od soja-sosa sa nudlama služi se u crvenim plastičnim tanjirima.

Jedan od stalnih gostiju kaže da su nudle skuvane onda kada savršeno plivaju u sosu.

Današnja vlasnica je naučila recept od svog oca i toj postojećoj varijanti dodala ponešto svoje.

Adresa:
Chew Kee Eating House
8 Upper Cross Street

ORCHARD ROAD – rakovi sa crnim biberom i čilijem

Singapur je i raj za šoping, a prava adresa za tako nešto je Orchard Road koji važi za singapurski Champs-Elysées. Svarite i tržni centar Ion Orchard smešten u hipermodernoj zgradi, gde ćete pronaći najnoviji sat Rolex ili Prada cipele.

Nakon šopinga siđite u podrum ove zgrade i častite se jednim od dva singapurska specijaliteta – rakovima sa crnim biberom ili rakovima u čili-sosu.

Rakove sa plavo-sivim kleštima možete videti žive pre nego što dospeju na tanjir. Izabrana kraba nestaje u kuhinji i ubrzo nakon toga servira se u kombinaciji sa crnim biberom. Ova, do nedavno plavičasto siva životinja, pretvorena je u glavno jelo jarko narandžaste boje. Sićušne oči krabe još uvek se naziru.

Prilikom konzumiranja rakova neophodna su specijalna kulinarska klešta i minijaturna viljuška. Da biste stigli do mesa morate se dobro pomučiti.

Byron Shoh živi u Singapuru i redovno naručuje rakove. ''Volim i čili i crni biber, ponekad ih pripremam sam kod kuće. Biber, beli luk, čili i so – to je sve što vam treba.'' On preporučuje singapurski kulinarski forum makansutra.com i savetuje one koji bi da probaju ovaj specijalitet da zaborave na escajg i da kao pravi Singapurci jedu sopstvenim prstima.

Adresa:
Ion Orchard
2 Orchard Turn

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: