Tajlanđanke i seks industrija

Da li su klišei i stereotipne slike o tajlandskim ženama kao sinonimima za sex-industriju zaista verodostojne?

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2010.

07:20

Default images

Tajland, sex-raj za matorce

Neopsporna je činjenica da se ulicama tajlandskih gradova i dalje šetaju 'matorci' sa Zapada ruku pod ruku sa mladim Tajlanđankama. Starosna razlika od 20, 30 ili 40 godina postala je sasvim uobičajena, prenosi Volkskranreizen.

Vidite ih kako kao zaljubljene gugutke romantično koračaju obalom, odlaze u restoran ili hotel.

Sex-industrija stvorila je učaurenu sliku o siromašnim tajlandskim mladim ženama koje su primorane da odu u krevet sa muškarcima sa zapada, kako ne bi skapale od gladi.

To i nije baš u celosti tako. Ne možemo ni reći da su poslušne, pokorne marionete, to ne.

Ipak postoji i zlatna sredina: Tajlanđanke su samouverene, odlučne, istrajne i orijentisane ka svom cilju, sa odličnim instinktom za posao.

Tajlandska poslovica kaže: 'Muškarac je prednja noga slona, a žena zadnja'. Čini se da danas 'zadnje noge' imaju veći udeo u koračanju Tajlanda napred.

Sve je veći broj Tajlanđanki koje pored svoje delikatne lepote pokazuju i to da mogu biti uspešne poslovne žene.
Photo: emilio labrador / Flickr
Tajlandska žena je šef u kući

U prosečnoj tajlandskoj porodici žena je gazda, ona drži konce čvrsto u rukama. Muškarac je taj koji uredno donosi platu, ali žena vodi finansije.

To je verovatno zato što muškarci ni prstom ne maknu kada je reč o kućnim poslovima i deci. Žena je zaslužna za pristojan porodični život, u njenoj režiji se sve odvija kako treba.

Zapostavljene zakonom

Ako se situacija posmatra sa tačke zakona, tek onda postaje jasno da je položaj žene u Tajlandu ekstremno zapostavljen. Malo šta se radi na tome da se žene zaštite.

Prilikom razvoda žena je prepuštena samoj sebi, o alimentaciji nema ni govora. Takođe, plate su drastično niže kada su u pitanu žene nego muškari.

Ali u ovome očigledno i leži jaka volja i istrajnost Tajlanđanki u borbi za bolju reputaciju. Njihova upornost još više se učeliiči kad su u pitanju deca.
Photo: AlphaTangoBravo / Adam Baker / Flickr
Uloga žena u napretku i razvoju Tajlanda

Od ukupnog broja tajlandskih žena, više od 75% je zaposleno, čime je Tajland, statistički gledano, zemlja sa najvećim procentom zaposlenih žena u svetu.

Polovina radne snage, kada je reč o industriji, čine žene. U tekstilnoj i elektroindustriji koje su najvažnije za Tajland, čak 80% zaposlenih su upravo žene.

Ali i u tradicionalno muškim poslovima, među zaposlenima na gradilištu, putarima i čistačima ulica osetno je prisustvo žena.

Dominantna je i njihova angažovanost u trgovini, šoping molovima, na pijacama, bilo da je reč o Bankoku ili manjim gradovima i selima širom Tajlanda.

Tajlanđanke za sebe kažu da su uspešnije u biznisu od muškaraca. Mušku angažovanost opisuju kao 'sedenje u kancelariji i obavljanje rutinskih poslova', dok za sebe kažu da su aktivnije i da 'vole da trče naokolo zarad dobrog biznisa'.

Oni koji misle da tajlandska mačo-kultura ne dopušta ženama da pređu prag sveta biznisa, grdno se varaju. Naime, tajlandski svet poslovanja je 56% u rukama žena čime je Tajland po tom pitanju lider u svetu.

Takvo stanovište o ženama kao moćnim biznis mašinama, vuče korene iz istorije. Vekovima u nazad poslovima u Siamu upravljale su žene. Trgovina na pijacama i slični poslovi, bili su glavna aktivnost žena.
Photo: madaboutasia / Flickr
Emancipacija i društvena prihvatljivost žena u svetu biznisa

Žena koja bi da osnuje karijeru bolje će proći u Tajlandu nego na zapadu. Pod uslovom da zadovoljava uslove i ispunjava sve kapacitete za posao koji je odabrala, u potpunosti je prihvaćena od strane kolega - muškaraca.

Danas je veći broj žena nego muškaraca koje se na skali obrazovanja nalaze na višoj lestvici. To će im u budućnosti samo usloviti još uticajniju i bolju reputaciju i položaj.

Druga strana medalje je to što će i Tajlanđanke pokazati 'zapadnjačke' karakteristike i karijeru staviti iznad svega preostalog.
Photo: branu1 / Flickr
Politika rezervisana samo za muškarce

Izuzetak je politika, oblast u koju žene ne smeju da se mešaju. Tajlandska politika je kao jama puna zmija, iz koje izbijaju korumpcija i slične opasnosti.

To je svet od koga su žene distancirane. Ali, Tajlanđani imaju svoju teoriju: žene time što su izopštene iz politike i što ne maju nikakvog udela u istoj, treba da budu srećne i ne treba da žale svoju diskriminaciju.

Međutim, današnje moderne Tajlanđanke ne slažu se sa tom teorijom i sebe rado vide i u sferi politike u kojoj bi započele uspešnu karijeru.

Prevod: Nevena Kukoljac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: