Hoi An, lampioni i plaže

Nekad velika međunarodna luka sa istorijskim centrom iz 17. veka i spletom uskih uličica, danas je idealno mesto za egzotično letovanje.

Izvor: B92

Izvor: B92

Subota, 23.05.2009.

07:00

Default images

Hoi An, ranije poznat kao Faifo, nalazi se na ušću reke Thu Bon u Južno kinesko more, na sred izduženog Vijetnama. Tokom 16. i 17. veka bio je jedna od glavnih luka i trgovinskih centara jugoistočne Azije, a strani uticaj, pre svega kineski, ali i japanski i evropski, oseća se i sada.

Danas je estuar reke Thu Bon prekriven glibom, tako da je prolaz brodova gotovo nemoguć, i Hoi An je izgubio ulogu velike luke, ali u međuvremenu je postao privlačan za turiste.

Glavna atrakcija je Stari grad, istorijski centar sa krivudavim i uskim uličicama, načičkanim niskim drvenim kućicama dekorisanim u kineskom stilu, koje su savršeno očuvane, što je u Vijetnamu retkost.
Photo: jmhullot / Flickr
Kućice su u glavnom dvospratne, sa prodavnicama u prizemlju, a pokrivene su starim crepom po kojem raste mahovina.

S obzirom na to da su ulice ekstremno uske, stari centar je faktički pešačka zona, jer automobili ni fizički tuda ne mogu da prolaze.

Ali, motorciklistima nije zabranjena vožnja, tako da kroz centar neprekidno jure kamikaze i provlače se i kroz najuže ulice. Ipak, lokalna vlast je izdejstvovala zabranu za motorcikliste jednom mesečno, kada se organizuje Festival lampiona.

Tada se gasi javna rasveta, a lokalci izlaze na ulice, i na prozore svojih kuća postavljaju raznobojne lampione. Time se stvara atmosfera prigušene svetlosti koja je u Hoi Anu vladala u prethodnim vekovima.

Tokom dana, kada je vrućina velika, lokalci se povlače u kuće, a ranije ujutro i kasnije popodne kad vrelina spadne, Hoi An izgleda kao sa razglednice.

Grad je ceo prilagođen turistima koji su mu glavni izvor prihoda. U bezbrojnim restoranima i kafanicama služi se lokalna kuhinja, kao i američki doručak, a šnajderske radnje za 24 sata mogu vam sašiti lokalnu odeću po meri.
Photo: Alan Cordova / Flickr
ATRAKCIJE U STAROM GRADU

U sva istorijski važna mesta u Hoi Anu ulazi se kupovinom kupona, koji koštaju od 3 do 4 €. Jedan kupon omogućava posetu 5 atrakcija u starom gradu: jedan muzej, jednu staru i tradicionalno nameštenu kuću, jednu mesnu zajednicu gde se okupljaju lokalni Kinezi, i Japanski natkriveni most ili Hram Quan Cong.

Ali, lokalci su vrlo opušteni kada je novac u pitanju, i lako se može desiti da niko ne čekira vaš kupon prilikom prelaska mosta ili posete kineskih mesnih zajednica, tako da u principu sa jednim kuponom možete obići mnogo toga.

Pagoda Chuc Thanh je najstariji budistički hram u gradu, sagrađen 1454.

Japanski natkriveni most (Chua Cau ili Lai Vien Kieu) sagrađen je početkom 17. veka, od para lokalne japanske zajednice. Nalazi se na zapadnom kraju ulice Tran Phu.

Mesne zajednice

Mesne zajednice lokalnih Kineza razbacane su po čitavom gradu. Tu su se nekada trgovci viđali i sklapali poslove, a danas je to mesto gde se Kinezi socijalizuju, igraju društvene igre, i piju čaj.

Mesne zajednice su organizovane po principu zavičaja lokalnih Kineza, pa tako postoje kantonske, mandarinske, fudžijanske.

Sve imaju sličnu strukturu – ornamentisanu ulaznu kapiju, stubove sa strane sa živopisnim duborezima, centralno dvorište u sredini sa prostorijama za druženje sa leve i desne strane, kao i neku vrstu hrama na kraju. U gotovo svakoj postoji fontana sa mozaicima kineskih zmajeva.

Phuc Kien je fudžijanska mesna zajednica, najveća i najimpresivnija u gradu. Vredne pažnje su i Quang Dong (Kanton), i Trieu Chau (Čiu Čau).

Tradicionalne kuće

U starom gradu postoji nekoliko tradicionalnih kuća otvorenih za turiste. To su po nekoliko stotina godina stare kuće koje su podigli nekadašnji bogati trgovci – u prizemlju su im bile radnje, a na spratu su živeli.

Potomci tih trgovaca još uvek žive u kućama, ali se oni umesto trgovine bave turizmom i za novac kuće pokazuju turistima.

Kuća Phung Hung je tradicionalna dvospratna kuća od drveta, u kojoj u kontinuitetu živi već osam generacija. Današnji stanovnici će vam je rado pokazati za malu naknadu. Adresa: ulica Nguyen Thi Minh Khai 4.

Kuća Tan Ky tradicionalna kuća slična prethodnoj. Neko od mlađih iz porodice će vas provesti kroz kuću, i nemojte se začuditi ako tu i tamo budete morali da preskočite starije ukućane tokom njihove popodnevne dremke. Adresa: ulica Nguyen Thai Hoc 101.

Hram Quan Cong

Sagrađen je 1653. novcem lokalnih kineza, i posvećen je Kuan Kongu, jednom od mandarina kineske dinastije Han koji je živeo u 3. veku. Tokom nekoliko stotina godina hram je restauriran u više navrata, ali je današnji izgled gotovo identičan originalnom. U hramu se nalazi 3 metra visoka statua mandarina Kuan Konga, sa glavom obojenom u crveno, dugom bradom, i drečeće dekorisanom kraljevskom nošnjom.
Photo: marfis75 / Flickr
PLAŽE

Hoi An nije na samoj obali mora, ali na 5 do 10 km od grada postoji nekoliko dobrih plaža.

Cua Dai je glavna plaža i nalazi se na kraju istoimenog druma, 5km od grada. Prvo se nailazi na javnu plažu, a zatim ide deo koji su okupirali veliki hoteli. Plaža je sa finim belim peskom, a kupanje je najbolje između aprila i oktobra, mada se i tada često dešava da talasi budu ogromni. Vikendom su ponekad moguće gužve, ali radnim danima ima jako malo ljudi. Na plaži ima sijaset restorana sa morskom kuhinjom, dok onih koji su dalji od plaže, i znatno jeftiniji, treba izbegavati.

Hoi An Beach Club je bar sa bazenom na desetak minuta hoda severno od javnog dela Cua Dai plaže. Kupanje u bazenu se ne naplaćuje pod uslovom da naručite piće. U klubu postoji happy hour, a piće je za žene besplatno između 9 i 10 uveče.

An Bang je još jedna plaža koja se nalazi severno od grada, na kraju puta Hai Ba Trung, a od plaže Cua Dai je udaljena samo 3 km novim putem koji ide pored mora. Plaža je istog kvaliteta kao i glavna Cua Dai, ali je atmosfera opuštenija, jer je u glavnom više posećuju lokalci i strani bekpekeri.

SMEŠTAJ

Hosteli i manji pansioni nude spavanje za oko 5-6 €, a u sasvim pristojnim hotelima može se spavati za 10-15 €.

KAKO STIĆI

Vozom – najbliža stanica je u gradu Da Nang, udaljenom 33 km. Vozom se može ići severno ka Hanoju, ili južno ka Ho Ši Minu (Sajgon). Vozovi u Vijetnamu su čisti, često imaju klima uređaj, a vožnja vozom je neizostavan deo posete Vijetnamu.

Autobusom – Hoi An ima svoju autobusku stanicu, a autobuska mreža u Vijetnamu je razgranata. Do Ho Ši Mina (Sajgona) treba 22 sata (oko €15).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: