Maroko: Otkrijte čudesni svet Malog princa

Boreći se sa vetrom jedan francuski pilot je svojim avionom iz Prvog svetskog rata sleteo je na peskovitu pistu u Maroku. Danas, gotovo 90 godina kasnije, jedan muzej odaje poštu njemu i knjizi koja ga je učinila slavnim.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.05.2013.

11:20

Default images

"Pisac Antoan de Sent Egziperi delimično je rođen ovde u Tarfaji gde je proveo dve godine kao magacioner Aeropostala", kaže Sadat Saibat Mrabihrabu dok otvara vrata malog muzeja na dalekom jugu Maroka gde se pustinja i more susreću.

"Ovde je počeo da piše svoje knjige, ispod zvezda. Ovo je mesto rođenja njega kao pisca koji je poznat u celom svetu", dodao je on.

Sent Egziperi je neodvojiv od svoje knjige "Mali princ", serije ilustrovanih parabola o dečaku princu sa malenog asteroida koji pilotu koji se slupao u pustinji priča o svojim avanturama među zvezdama.

Prvi put objavljena pre gotovo 70 godina u Njujorku na francuskom i engleskom jeziku, knjiga je postala jedna od najprodavanijih svih vremena sa 140 miliona prodatih primeraka i prevedena je na 270 jezika i dijalekata.

Pre nego što je postao književnik, Sent Egziperi bio je avijatičar stacioniran u Tarfaji 1927. godine, mestu gde stalno duvaju vetrovi i koje je bilo važna stanica za točenje goriva aviokompanije Aerpostal, koja je povezivala Francusku sa njenim kolonijama u Africi.
Beta/AP
Danas, čak i sa novim zgradama koje se izdižu iz peska, ovaj usamljeni lučki gradić nekada poznat pod imenom Kejp Džubi odaje utisak da se malo toga promenilo.

Ispred Tarfaje stoji oronula tvrđava koju su Britanci podigli krajem 19. veka i Atlantik. Iza grada je Sahara. Nekadašnja pista je udaljena pet kilometara od grada.

Između dva svetska rata avioni bi dolazili iz Tuluza i ostavljali svoj tovar pre odlaska dalje na jug. Dvosedi koje su tada koristili mogli su da lete svega 700 kilometara zbog čega je Aeropostal odlučio da otvori bazu južno od Agadira u Kejp Džubriju koji je tada bio pod španskom kontrolom.

Sent Egziperi je spakovao svoje torbe i dvosedom iz Prvog svetskog rata krenuo kao obali Maroka i svom novom poslu - oslobađanju oborenih pilota iz ruku neprijateljskih lokalnih plemena.

Tokom 18-mesečnog boravka u dramatičnoj izolaciji Tarfaje napisao je svoj prvi roman "Pošta za jug" a ideju za naslov mu je dao kolega pilot Žan Mermoz, kaže kustos muzeja.
Beta/AP
I u tom romanu je nagovešten pustinjski pejzaž koji će Mali princ otkriti kada padne na Zemlju iako je ta knjiga napisana više od deset godina kasnije.

Muzej u Tarfaji otvoren je 2004. sa ciljem očuvanja uspomene na ključnu epizodu u životu jednog od najvoljenijih pisaca Francuske čiji Mali princ ima muzej u Japanu.

"Ovo nasleđe predstavlja oralnu kulturu koja će nestati sa vremenom. Sent Egziperijev poslednji mehaničar preminuo je pre dve godine", rekao je AFP-u Mrabihrabu. "U domu tog čoveka prvi put sam čuo Sent Egziperijevo ime kada sam ima pet godina".

Život proslavljenog pisca i pilota ispričan je na zidovima muzeja, od rođenja u Lionu 1900. do misteriozne smrti 1944. tokom misije na Mediteranu. Sent Egziperi preživeo je pad u Sahari 1935. godine.

"Zaista je voleo Saharu. Noći je provodio u potpunoj izolovanosti. Budio se sa žutom svetlošću i naletima vetra kao da je na moru", stoji na jednom zidu. U uglu visi slika Malog princa koju je naslikao sam Sent Egziperi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: