Šarm još uvek šarmira: najbolje je otići sada

Šarm El Šeik je pravo turističko mesto, sa najfinije uređenim hotelskim kompleksima i klubovima za noćni provod, pruža vam sve što je potrebno za dobar odmor. Samo jedna stvar fali: ljudi. Ima ih, ali mnogo manje nego što biste očekivali.

Izvor: B92

Petak, 01.06.2012.

14:55

Default images

Arapsko proleće je možda dobro za demokratski put ali je svakako uzdrmalo turizam. Egipat je nakon održanih izbora “na iglama” zbog slika haosa i nesigurnosti. Ako tome dodate otmicu dvoje američkih turista u februaru, koje je kidnapovao razljućeni beduin na nekoliko sati i seriju napada ajkula u 2010. odmah imate potencijalnu noćnu moru za turiste.

li oni koji vide dalje od toga, znaju da ih zbog toga čekaju sjajne ponude i ušteda. Iako maj nije vrhunac sezone, iako je sada najlepše vreme, kažu da je broj turista opao za oko 50 % u odnosu na broj pre revolucije.

Ipak, oni koji su se odlučili da dođu dobijaju dodatnu pažnju, ljubaznost i prostor i na moru i na kopnu, bez obzira da li uživaju u kasnom koktelu ili idu na ronjenje u čuveni nacionalni park Ras Mohammed.

Cene hrane i pića po pabovima i barovaima su snižene, pa ukoliko uzmete nešto što ne spada u all-inclusive uslugu nećete se mnogo istrošiti.
Nacionalni park Ras Mohamed, Foto: B92
Svi tvrde da je Šarm daleko od opasnosti. Možda ne bi baš trebalo da idete u Kairo, ali Šarm je potpuno bezbedan, iako mnogi odlaze i put glavnog grada jer ne žele da propuste piramide.

Radnici u prodavnicama nakita u suvenirnicama na lokalnoj pijaci potvrđuju da ima malo turista osim Rusa, koji dolaze u većem broju.
Nacionalni park Ras Mohamed, Foto: B92
Šarm je svoju reputaciju izgradio pre oko 25 godina zahvaljujući najboljim uslovima za gnjuranje i ronjenje. Camel ronilački klub hotel u Naama beju gde odseda najveći broj turista je bio pionir u ovom poslu.

Oni vode na izlete u čuveni nacionalni park Ras Mohamed koji ej udaljen nekih sat vremena od Šarma. Tamo možete videti najrazličitije vrste i divne primerke morskih bića, npr, papagaj–ribu i ribu klovn poput Nema iz Diznijevog crtanog filma.
Manastir Sv. Katarine na Sinaju, Foto: B92
Obavezno jednog popodneva treba izdvojiti vreme za vožnju kvadrovima u pustinji.

Iz Šarma možete otići i u Luksor (tura kreće u 5, a povratak je u 10 uveče) i u manastir Svete Katarine na Sinaju (tura kreće u 7 ujutru i traje do 2 popodne).

Na kraju vam preostaje da kažete “shukran”. Hvala Šarm!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: