Aleksandrija Velika i čarobni Luksor

Pijuckajući čašu hladnog šardonea, uz svežu ribu i pogled na prelepu luku izgleda kao da ste u Kanu, na Korzici ili Kritu. Ali to nije ni Francuska, ni Grčka, već Egipat – zemlja humusa, piramida, a sada poznata i po skorašnjim političkim promenama.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

10:17

Default images

Aleksandrija pravom nosi epitet „bisera Mediterana“ zahvaljujući atmosferi (i hrani) po kojoj ne liči ni na jedan drugi grad severa Afrike i bliskog istoka.

Navodno ju je osnovao Aleksandar Veliki 331 godine p.n.e (iako je pre dolaska slavnog vojskovođe ovde već postojalo malo selo) i bila je prestonica grčko-rimskog Egipta.

Status vrhunskog kulturnog blaga zapečatila je čuvena velika biblioteka, u kojoj su se, navodno, nalazili svi rukopisi sveta, i Faros – gigantski svetionik u luci koji je bio jedno od sedam svetskih čuda.
Foto: Néfermaât/Wikimedia Commons
Dva milenijuma kasnije, svetionik i biblioteka više ne postoje. Ali ovde ima mnogo toga što bi trebalo videti, uključujući Narodni muzej u zgradi iz 19. veka koja će se svideti svim ljubiteljima umetnosti.

A za one koje vole noviju istoriju, u blizini je čuveno bojno polje iz Drugog svetskog rata El-Alamejn. Ovde je ofanziva u Severnoj Africi krenula odlučno, kada je Monti (general Bernard Montgomeri) porazio Afrički korpus generala Ervina Romela 1942. godine.

Stradalo je oko 11 000 vojnika, a od toga 4000 britanskih, dok je 70 000 ranjeno. Ovo je podsetnik da Drugi svetski rat nije dobijen samo na evropskom tlu.
Groblje vojnika Komonvelta, El Alamejn, Foto:Einsamer Schütze/Wikimedia Commons
Ako prošetate ovim nekadašnjim bojnim poljem, videćete da žrtve nisu zaboravljene. Grobovi se još uvek održavaju, a muzej sa sve tenkovima, topovima i kamionima omogućava uvid u užase koji su se dešavali u vreme bitke.

Kada je u pitanju hrana, postoje mnogi odlični restorani, npr. Onaj u hotelu Four Seasons koji postavlja nove standarde luksuza u Aleksandriji – mermerna kupatila, privatne plaže, balkoni sa pogledom na more, ogroman baze, privlače imućne Egipćane.

Egipćani prave svoje vino koje je odlično.
Foto: Vyacheslav Stepanyuchenko/Flickr
Dalje kad akrenete niz Nil stižete do Luksora koji je turistička Meka od 19 veka, kada su parobrodi stigli ovde i počelo je istraživanje Tebe, drevne prestonice Egipta sa susednim gradovima, uključujući neverovatne grobnice faraona.

Neverovatna je pomisao da su ove grobnice izgrađene pre 4000 godina i još uvek ponosno dominiraju pejzažem. Nakon turbulentnih promena u zemlji. Egipat se sada bori da ovde povrati turiste kojih je veoma malo, a turizam je jedan od glavnih delova egipatske privrede.

Naravno, slike pucnja u demonstrante u Kairu su dovoljne da svakog odgovore da poseti Egipat, ali turistička mesta su ovde potpuno izdvojena od nereda. Manjak turista znači i da su cene hotela i usluga znatno pale, pa je tako i sa hotelom Four Seasons.
Luksor, Foto: Ed Yordon/Flickr
Za obilazak ogromnog zamka Hatšepsut (jedine žene faraona) i Dolina kraljeva (grobovi faraona) u hotelu predlažu da se vozite balonom. Za ovo je najbolje unajmiti vodiča među kojima ima vrlo kvalitetnih egiptologa, ali sa savršenim znanjem engleskog jezika.

U palati Karnak može se gledati Šou svetla i zvuka. Sa ogromnim stubovima i skulpturama ova palata kao da se transformiše u nešto još upadljivije kada padne noć.

Magija Egipta se ovde vidi u punom sjaju – dobijate lekciju istorije uz light show.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: