Egipat - sezona tek počinje

Iako se većina nas vratila sa letovanja, postoje destinacije koje vam nude užitak tokom čitave godine, a ako na vreme “ugrabite” povoljne ponude možete užuvati u egzotičnim letovalištima tokom septembra i oktobra pa i za Novu Godinu.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2011.

11:30

Default images

Hurgada, Šarma El Šeik i novi biser egipatskog mora – Taba, nude predivno Crveno more, peskovite plaže i odmor iz snova. Ukoliko želite aktivan odmor, tu su izleti – ronjenje u čarobnom morskom svetu (životinjjice iz Crvenog mora su poslužile za inspiraciju u crtanom filmu “Mala sirena”), vožnja kvadrovima kroz pustinju, ili obilazak beduinskog sela i mnogi drugi.

Jedna od agencija koja nudi ekskluzivne hotele po izuzetno povoljnim cenama je i United Travel International. Za određene hotele u Šarm El Šeiku i Tabi postoje specijalne ponude krajem meseca, 22. i 29. septembra.

Tako u Tabi možete odsesti u Hotelu Hilton 5* (all inclusive) po ceni od 379 evra za 7 noćenja, uz akciju od dodatnih 50 evra popusta po rezervaciji. Regularna cena ovog aranžmana je 506 evra. Za 14 dana u istom hotelu treba izdvojiti 579 evra (plus 50 popusta evra, dok je regularna cena 812 evra. Ova ponuda traje do 10 septembra.

(Taba - skriveni dragulj Egipta)

Za Hurgadu akcija traje takođe do 10 septembra, a za sve polaske u oktobru dobijate popust od 50 evra , a za pojedine hotele, između ostalih i za hotel Intercontinental Abu Soma 5* deluxe., 77 evra popusta.

(Magija Egipta - Hurgada)

Pored letovanja u kolevci civilizacije možete posetiti piramide, čuveni Luksor i Sinajsku goru na kojoj se nalazi i manastir Svete Katarine. Istorija, more, kultura, egzotika - sve to možete pronaći u ovoj zemlji.

Šta treba znati o Egiptu

Luksor, Foto: watchsmart/Flickr
Egipat je zemlja brojnih kulturnih mešavina čija tradicija datira iz vremena faraona. Iskrena priroda lokalnog stanovništva učiniće da se osećate prijatno. Verovatno je u tome tajna Egipta - najpoželjnije destinacije u toj oblasti. Broji oko 71 milion stanovnika.

Oko 62 miliona njih pripadaju sunitskim muslimanima, a 8-9 miliona koptskim hrišćanima. Bilo da su odani Muhamedu ili Hristu, veoma su pobožni i to se može primetiti u njihovom svakodnevnom životu. Zato su i veoma međusobno bliski, porodice se čvrsto drže na okupu.

Turisti koji dolaze u Egipat obično su u početku oprezni i nastupaju sa predrasudama prema Egipćanima i Arapima, formiranim na osnovu lažne medijske slike o ovom narodu. Iznenadićete se njihovom ljubaznošću, prijateljskim nastupom i uslužnošću. Ovde je svako rado viđen gost.

Iako većina njih ne konzumira alkohol, ne protive se kada to drugi čine. Kriminal skoro da ne postoji, a nasilje je uglavnom ograničeno. Ipak, u turističkim zonama može biti džeparoša i lopova, pa nije na odmet biti na oprezu. Nikako ne kupujte drogu, niti je nosite od kuće. Običaji

Cenjkanje je nezaobilazno. Običaj je da se prva ponuda uvek odbije. Ukoliko ste pozvani u nečiji dom, naročito na selu, a prinuđeni ste da odbijete poziv, domaćin će insistirati da obećate posetu nekad u budućnosti. Gledajte da to i ispunite, jer će u protivnom domaćin biti veoma uvređen.

Bakšiš

Napojnica se u Egiptu podrazumeva. Ukoliko je neko učinio nešto posebno za vas, očekuje da bude nagrađen. Ne morate bakšiš ostavljati ukoliko ne osetite potrebu za tim, ali znajte da je to način da ostavite dobar utisak. Imajte u vidu i da su njihove plate veoma male, pa je svaki ekstra novac dobrodošao.

Egipćanke su veoma obrazovane. Svoj život do udaje provode u brizi oko roditelja. Čak 85% njih čuva svoje devičanstvo do braka, s obzirom na činjenicu da je to normalna stvar na Bliskom Istoku i da je tamošnjim muškarcima nevinost znak moralnosti i dobre karme. 90% Egipćana ženi se isključivo devicama i nisu spremni da se odreknu ovog uverenja ni kada je u pitanju žena iz inostranstva. Primetićete da sve žene nose zar, ali je sve više savremenih koje pokrivaju samo glavu.

Od 1930. Egipćanke su počele da se bave raznim poslovima i profesijama i danas su mnoge od njih uspešni lekari, zubari, advokati, profesori, diplomate i ministri.

Žene koje same putuju u Egipat su generalno vrlo sigurne. Ukoliko naiđete na bilo kakav problem, ne ustručavajte se da se obratite za pomoć najbližoj policijskoj stanici. Ipak, žene ne bi trebalo da šetaju same zabačenim ulicama, što je slučaj i sa bilo kojim drugim gradom na svetu.

Iako su navalentni Egipćani uglavnom bezazleni i dobronamerni, nekima ne prija ta vrsta pažnje od nepoznatog muškarca.

O ostalim povolnjim last minute pinudama pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: