Madagaskar – blago biološke raznovrsnosti

Tokom poslednjih deset godina, na Madagaskaru je otkriveno oko 600 novih biljnih i životinjskih vrsta, a 70 odsto životinja koje već tamo žive su jedine na celom svetu, pokazala je nedavno objavljena studija Svetske organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF).

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

16:11

Default images

Madagaskar, ostrvo u Indijskom okeanu blizu istočne obale Afrike, suočava se sa ozbiljnim narušavanjem životne sredine, a u tome prednjači krčenje šuma. U WWF-ovoj studiji “Ostrvo blaga: nova biloška raznovrsnost Madagaskara” ističe se značaj prirodnog bogatstva na ovom četvrtom najvećem ostrvu na svetu.

“Zalažemo se za očuvanje prirodnog bogatstva ostrva tako što radimo na zaštiti postojećih regija ili promovisemo alternative u kojima će stanovnici moći da žive u harmoniji sa prirodom koja ih okružuje”, objasnila je direktorka WWF-ovog Odeljenja za Madagaskar Nani Ratsifandrihamanana.

Naučnici su na Madagaskaru pronašli 40 vrsta sisara, 69 vrsta vodozemaca, 61 vrstu reptila, 42 vrste beskičmenjaka i 385 vrsta biljaka. Iako su ove jedinstvene na celom svetu, postoji velika opasnost da i one ubrzo nestanu, jer je već oko 90 odsto prirodnog stanovišta uništeno.

Najpoznatiji stanovnici ostrva su, svakako, lemuri. Pronalazak lemura vrste 'Microcebus berthae' (Mikrosebus berte) bio je najemotivniji za naučnike jer je reč je o najmanjem lemuru na svetu crvenkasto-braon boje i teškom samo 30 grama.

Lemuri, polumajmun aj-aj, pauk kornjača, razne vrste morskih kornjača, leteće lisice, kameleoni, krokodili i tenrec - sisar nalik ježu, oposumu, mišu ili vidri, kao posledica konvergetne evolucije – samo su neke od životinja koje žive u šumovitim predelima Madagaskara.

“Mnoge od ovih vrsta su na ivici istrebljenja zbog krčenja šuma, erozije ili sedimentacije zemlje”, upozorila je Ratsifandrihamanana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: