Obiđite planetu Tatuin u Tunisu

Da li ste ljubitelj serijala Ratovi zvezda? Onda je Tunis prava destinacija za vas. Delovi filmova Džordža Lukasa su snimljeni u Tunisu, a ostaci scenografije se i danas mogu posetiti.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

12:49

Default images

Nepregledna pustinja i kuće koje su ukopane u zemlju stvorili su idealnu lokaciju za Ratove zvezda. „Kada sam 1977. godine tražio mesto za prvi film Ratovi zvezda, Tunis mi je delovao kao idealna zemlja za snimanje filma, sa prelepom prirodom, jedinstvenom arhitekturom i visokom tehnologijom“ , objasnio je Lukas.

Za sve fanove ovog popularnog serijala naučno fantastičnih filomova pripremili smo pregled lokacija koje vas čekaju u Tunisu.

Tozer

Ako ste naumili da u Tunisu prvenstveno vidite lokacije na kojima su snimani Ratovi zvezda, onda je Tozer, na jugozapadu države, dobar početak. Odmah nakon što se smestite u hotel, bilo bi pametno iznajmiti četvorotočkaša jer vas u narednih nekoliko dana čekaju vrlo neravni putevi. Možda ne bi bilo loše iznajmiti i profesionalnog vodiča. Kada napravite plan, dobro se odmorite i rano ujutro krenite u avanturu jer se na planeti Tatuina čeka vaš dolazak.

Larsovo naselje u Čot el Džeridu

Na ovom putu sigurno ćete se zaustaviti u Čot el Džeridu. Ne samo što osvaja svojim prostranstvom, već i nesvakidašnje slano jezero ostavlja bez daha. Takođe, svetlosne sablje koje su napravljene za Napad klonova i Osvetu Sita i dalje su tamo. Neke od nezaboravnih scena su snimljene na ovoj lokaciji kao što su sahrana Smi Skajvoker, kao i finalne scene borbe iz Osvete Sita. Iako je scenografija iz tog serijala uništena nakon snimanja, sada je moguće videti ostatke.

Velika dina

„Ovamo! Upomoć! Upomoć!“ čuo se glas Tripija. Ako se odlučite da obilazite istorijska naselja, morate svratiti i u Veliku dinu. Ovo je mesto gde su se R2-D2 i C-3PO sudarili, ali i mesto gde je Ben Kenobijeva baraka. Na povratku ka Tuzeru zastanite u nekom od restorana u ulici Abdulkakem Čebi.

Ong Đemel, Čot el Garsa

Ong Đemel je stena koja se nalazi u blizini slanog jezera Čot el Garsa. Sa ove stene se pruža pogled na dolinu gde se Dart Sidijus prvi put pojavio. Neke od scena gde je Dart Mol započeo hajku na Nabu zvezdani brod i gde se borio sa Kvaj Gon Džinom, snimljene su upravo na ovoj lokaciji.

Jardangs u Čot el Garsi

Jardangs predstavlja valovita peščana brdašca koja podsećaju na ajkule čija peraja izviru iz vode. Ovo je popularna destinacija u Tunisu, ne samo za fanove Ratova zvezda, već i za svakoga ko poseti Tunis. Pejsaž Jardagansa je bio scenografija za nekoliko nezaboravnih scena Ratova zvezda, uključujući duel između Kvaj Gona i Dart Mola.

Anakinova kuća robova

Predstavlja scenografiju za mesto u kojem su bili smešteni robovi. Mon Espa je samo nekoliko stotinu metara dalje. Može se videti ceo grad, ogromna kapija Mos Espa i staza za podrejsere. Odatle se vide i Mosa Espa ulice gde ćete prepoznati Vato, Kvaj Gonovu dolinu i Sebulba kafe.



Džuntlend otpad

Istočni deo Tozera, gde je Luk po prvi put sreo Obi Van Kenobija. Drugo ime za ovo mesto je kanjon Zvezdanih ratova. Takođe, na ovoj destinaciji sniman je i Engleski pacijent. Izlet u Tozeru Nakon što ste videli sve lokacije na kojima se snimalo, možda bi bilo interesantno i krenuti u razgledanje grada gde ćete zateći kuće koje su bež boje, možete uživati u predivnim vtovima ili možda starim vozom Red Lizard otići do kanjona Selđa Džordž.

Matmata i Ksur, naselja na ostrvu Đerba

Nakon poseteTozoru, ne bi bilo na odmet avionom otići na nekoliko dana i do Đerbe. Naravno, i ovde vam je neophodan automobil kako bi se upustili u ekspediciju Zvezdanih staza. Matmata Na putu po ostrvu Đerba, Matmata bi trebalo da vam bude prva na listi. Poznata je po sceni iz kantine. Osnovna odlika ove oblasti je arhitektura. Naime, još uvek je u tradiciji stanovnika da svoje kuće grade duboko u zemlji kako bi se zaštitili od neprijatelja.

Najveća atrakcija u Matmati je Sidi Dris hotel. Ovde su snimljene scene iz Skajvolekrovog detinjstva. Uz noć u nekoj od soba hotela dok zamišljate da vas je lično Luk pozvao, može vas vratiti mašti i vašim bezbrižnim danima bar na tren.

Larsovo naselje u Matmati

„Kako ne razumeš Luk potreban si nam ovde“ rekao je ujka Oven. Da, ovde je moguće oživeti brojne scene. Kuhinja tetka Beru je ovde, ali i ostaci trpezarije gde se Luk žustro rasparavljao sa svojim rođakom Ovenom o sudbini druida.

Sunčani breg i okolina Matmate

Prva stvar koju morate pogledati kada se probudite su sunčani bregovi gde možete uživati u izlasku sunca u prvim jutarnjim satima, ali i istraživati arhitekturu kuća u Matmati. Lokalno stanovništvo se toliko naviklo na turiste da će vas pustiti da slobodno razgledate njihove kuće.

Poslužiće vas domaćim hlebom koji je preliven maslinovim uljem i medom, a neki će u znak dobrodošlice i odsvirati po koju pesmu na tamburini. Po povratku u Đerbu, trebalo bi da se spremite za novu destinaciju na jugu Tunisa, Medinu.

Medina

Brdovita oblast na jugu Tunisa koja je načičkana ksarima, berberskim selima. Naime, ova sela su korišćena kao scenografija za Anakinu kuću, ali i za četvrti robova. U epizodi Fantomska pretnja ksar u Medini bio je vrlo upečatljiv pogotovo kada je Anakin uspeo da spasi svoje drugove od peščane oluje, ali i kada se vratio da se pozdravi sa majkom u trenutku kada je odlučio da ode sa Džin.

Tatuin

Sledeća destinacija takođe na jugu Medine. Da, planeta Tatuin je dobila naziv po ovom gradu na jugu Tunisa. Ali doprinos ovog grada leži samo u nazivu planete jer scene ovde skoro da nisu ni snimane. Za to su poslužile planine i sela u okolini. Iako ništa specifično nećete videti u ovom gradu, možete zateći veliki broj turista kojima je u cilju samo da vide mesto po kojem je njihova omiljena planeta dobila ime.

Ksar Hadada

Vrlo malo mesto blizu Tatuina. Neke scene iz Fantomske pretnje snimljene su upravo ovde, uključujući žučnu raspravi između Kvaj Gona i Obi Van Kenobija. Ksar je građen u jedinstvenom, a snimanje Ratova zvezda ostavilo je pečat.

Kenobijeva kuća

Verovatno se sećate scene kada je Kenobi odlučio da ostane tu je je blizu larsovog naselja. Tako je mogao da nadzire Skajvokera . Upravo je ovde Skajvoker saznao istinu o svome ocu. Sidi Džemur Poslednja stanica u obilasku mesta koja su posvećena Ratovima zvezda. Sidi Džemur ili Toši stanica je bila poznato mesto na planeti Tatuin.

Istražite Đerbu

Po predanju, ovo je mesto ljudi koji jedu lotos, ali i mesto gde se mogu zaboraviti sve brige. Đerba je savšreno mesto da završite vaše uzbudljivo putovanje. Iako ste uspeli da obiđete sva mesta gde su snimani Ratovi zvezda, nemojte napustiti ostrvo, a da ne posetite i ostale gradove. Svaki je jedinstven. Gurelala ima najbolju keramiku i porcelan, a Midun obiluje go –go igračicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: