Kompletan vodič kroz Tunis

Tunis je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali i u Srbiji - godišnje ga poseti preko 7 miliona turista, od toga 25.000 ljudi iz Srbije.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

06:00

Default images

Za razliku od susednog Alžira, Tunis je u potpunosti usmeren ka turizmu, a i lokalne zakone i običaje donekle je uspeo da prilagodi potrebama zapadnih turista.

Danas u Tunisu ima 800 hotela, sedam međunarodnih aerodroma i osam luka koji ga povezuju sa svetom. Glavni grad, Tunis, je na 2 sata leta od Beograda, Pariza i Londona i na 45 minuta leta od Rima. Dnevni letovi povezuju Tunis sa gotovo svim destinacijama Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

Mediteranska obala

Tunis se proteže na 1.300 km obale, a mnoga letovališta su svetski poznata: Sus, Đerba, Sidi Bu Said, Tabarka, Hamamet i prestonica Tunis.
Photo: ahisgett / Flickr
Sus (Sousse)

Nekadašnje piratsko uporište i omiljeno letovalište brojnih turista, Sus je glavna luka Tunisa i jedan je od najstarijih gradova zemlje sa autentičnom medinom koja je pod zaštitom UNESCO.

Plaže su prijatne, a more tirkizno plavo, i čisto.

Duga peščana plaža koja se od Susa pruža ka marini Port El Kantaoui i dalje na sever sve do Hamameta i Nabela, je i glavna turistička zona ovog, nekada piratskog uporišta na 'Berberskoj obali' Afrike.

Pročitajte kompletan tekst: Zlatna kuća Susa



Hamamet

Prva i glavna turistička destinacija u Tunisu, Hamamet (Hammamet) praktično je nastao 1920ih kada je rumunski milioner George Sebastian sagradio kuću u tada malom ribarskom selu. Američki arhitekta Frank Lloyd Wright tu vilu je opisao kao najlepšu kuću na svetu, i ona je za kratko vreme postala utočište za pisce i umetnike.

Centar grada čini živopisna medina, a severno i južno od centra su hoteli srednje kategorije, za turiste koji dolaze u okviru jeftinih paket aranžmana. Luksuzniji hoteli danas su smešteni desetak kilometara južnije, u okviru kompleksa Yasmine Hammamet.

Pročitajte kompletan tekst: Hamamet, jeftini hoteli i peščane plaže
Photo: alex and mac / Flickr
Djerba

Djerba je ostrvo na jugu Tunisa, sa prijatnom klimom tokom cele godine i fantastičnim peščanim plažama.

S obzirom da su svi hoteli smešteni u Turističkoj zoni (Zone Touristique) koja se nalazi na severu ostrva, gradići su uspeli da zadrže tradicionalni karakter.

Daleko od haotičnih gradova, prava Djerba je u unutrašnjosti ostrva gde maslinjaci pokrivaju golu zemlju i gde se može videti tradicionalna arhitektura.

Ostrvo Djerba je danas međunarodna destinacija prvog ranga, i celo je prilagođeno turizmu. Paleta aktivnosti koje se nude turistima je krajnje raznolika, od tenisa, skijanja na vodi, jahanja, do podvodnog ronjenja, i različitih fešti.

Na Djerbi se nalazi i jedna od najstarijih sinagoga na svetu, Griba, podignuta u 7. veku, gde se svake godine u maju mesecu okupi veliki broj Jevreja iz celog sveta.

Leto je na Djerbi vreme za zabavu.

Pročitajte kompletan tekst: Tunis: Djerba

Monastir

Nekada mala ribarska luka, prethodnih decenija pretvorena je u simbol turističke industrije.

Ogromni hotelski kompleksi nižu se duž plaža, turista ima bezbroj, kao i prodavnica suvenira i lokalnih rukotvorina.

Turistički kompleks je veoma dobro razvijen i prostire se skoro 10 km duž obale ka zapadu, do mesta Skanes. Hoteli su ogromni, mnogo ih je sa 4 ili 5 zvezdica, mada među turistima važi da su u glavnom lošiji od njihovih pandana u Egiptu ili Turskoj.

Pročitajte kompletan tekst: Monastir, paket aranžman za male pare
Photo: ericktseng / Flickr
Sidi Bu Said (Sidi Bou Said)

Gradić na severnoj obali Tunisa, nalazi se na samo 20 km od glavnog grada.

Mesto koje bismo nazvali tuniskim Monmartrom, okupljalo je pesnike i književnike, muzičare i slikare ili one u potrazi za boemijom.

Inspiraciju u belo plavom gradiću nalaze svi. Ono što je Kartagina za istoričare, Sahara za avanturiste, muzej Bardo za ljubitelje umetnosti, Hamamet ili Sus za turiste željne odmora i kupanja, to je Sidi Bu Said za sve one koji su u potrazi za lepim i autentičnim.

Karakteristična plava boja na vratima koju možete videti svuda u Tunisu ima i svoju praktičnu stranu. Iako su prva asocijacija boja neba i mora, Tunižani kažu da efikasno odbija insekte i gmizavce.

Tipična arhitektura andaluzijskog stila ustanovljena je u XVIII veku, a karakteristične boje bela i plava propisane su kao obavezne dolaskom Francuza.

Ono što vizuelno ostaje duboko urezano su prelepa vrata i prozori kuća na ovom brdu.

Legenda kaže da ako prošetate kamenim uličicama Sidi Bu Saida i zakucate teškim alkama od kovanog gvožđa na najveća plava vrata, sreća će vas pratiti, a snovi će vam biti ostvareni.

Pročitajte kompletan tekst: Tunis, Sidi Bu Said
Photo: Josiehen
Tunis, prestonica

Tunis je izuzetno zanimljiv grad, prestonica istoimene države, grad pun kontrasta, smešten na obalama istoimenog jezera, povezanog kanalom s prostranim zalivom Sredozemnog mora, danas znanim pod imenom Tuniski zaliv.

To je grad podignut na temeljima feničanskog naselja Tunes. Tu se nalazi i najstarija džamija (početak VIII veka) kasnije prestonice - El Zituna, nazvana po maslinovom drvetu, poznata i kao prestižni univerzitet i centar okupljanja.

U VIII veku Tunis je bio drugi po veličini grad Afrike, provincije arapskog carstva po kojoj je ceo kontinent dobio ime. Iako se tvrdi da je zvanično osnovan 808. godine, ovaj grad je čitav vek ranije već dobijao na značaju.

Pročitajte kompletan tekst: Tunis, mediteranska metropola

El Džem

El Džem je grad u unutrašnjosti Tunisa, najpoznatiji po fascinantnom rimskom koloseumu, trećem na svetu po veličini.

Kao i ostala rimska naselja u Tunisu, Thysdrus, današnji El Džem (El Djem ili El Jem), sagrađen je na lokaciji gde je ranije nalazilo punsko (kartaginsko) naselje, i danas je čuven po tome što ima neke od najimpresivnijih rimskih građevina u Africi

Glavne atrakcije su Koloseum, Afrička kuća, i gradski muzej.

Nalazi se na 1h od Susa i Sfaksa.

Pročitajte kompletan tekst: El Džem, obavezan izlet

Mahdija

Ovaj rodni grad doživotnog predsednika Tunisa Habiba Burgibe udaljen je pedeset kilometara od aerodroma u Monastiru.

Danas malo ribarsko mesto, nekada drevni grad dinastije Fatimida koja je stvorila arapski Magreb, Mahdija je uspela da izbegne ono što bismo nazvali masovnim turizmom, iako ima najlepše plaže.

Šarm tog mesta otkriva stari grad i to petkom, tokom pijačnog dana kada je sve na prodaju.
Photo: eugenijusr / Flickr
Port El Kantaoui

U Tunisu postoje i čitava naselja sagrađena samo za potrebe turizma.

Jedno od njih je i Port El Kantaoui, turistički kompleks podignut 1979, sa nekoliko terena za golf, i marinom u andaluzijskom stilu u koju može da stane 300 jahti.

Ceo gradić je sagrađen po uzoru na tradicionalne tuniske kvartove, sa lukovima i uskim uličicama.

Bizerte

Veliki grad, bez gužvi i hordi turista, najmanje komercijalizovan, i sa najviše evropskog uticaja.

Bizerte, grad od 100,000 stanovnika nalazi se na samom severu Tunisa. To je istovremeno i najstariji, i najmoderniji grad u zemlji, u kojem se lokalni uticaj manje oseća, a evropski mnogo više nego u drugim gradovima u Tunisu.

Sa obe strane grada se pruža nekoliko vrlo dobrih plaža, a u samom Bizerte ima odličnih primera stare islamske arhitekture.

Prednost Bizerte je i hladnija klima, jer je temperatura tokom leta znatno niža nego u ostalim delovima Tunisa.

Pročitajte kompletan tekst: Bizerte, evropski Tunis

Tabarka

Poslednji grad na severnoj obali Tunisa, Tabarka je malo mesto koje tek razvija masovni turizam.

Gradom dominira Ostrvo Tabarka koji su Francuzi povezali prevalkom sa kopnom, a na njemu je impresivna đenovljanska tvrđava koja se vidi iz svih delova grada.

Sam grad je idealno pozicioniran – u malom zalivu sa gustom šumom u zaleđu. Na severnom kraju zaliva se nalazi tvrđava, a istočno od grada vijugaju peščane plaže.

Tabarka danas ima oko 10.000 stanovnika i još uvek je najpoznatija je po crvenim koralima nadomak obale, ali i po pluti koju eksploatiše iz obližnje šume i obilato izvozi.

Pročitajte kompletan tekst: Tabarka, na granici sa Alžirom

Sfax

Opušteni Sfax ima jednu od najočuvanijih medina u Tunisu, u kojoj je sniman film Engleski pacijent.

Sfax se nalazi na istočnoj obali Tunisa, na pola puta između prestonice Tunisa i granice sa Libijom. To je drugi po veličini grad u Tunisu, i sa skoro 500,000 stanovnika dolazi odmah posle prestonice.

Sfax nije klasična turistička destinacija, tako da ima manje gužvi, a hoteli i šoping su jeftiniji od izvikanih mesta u Tunisu. Osim toga, kupovina u Sfaxu znači proizvode koji su kvalitetniji, jer su namenjeni lokalcima, Tunižanima.

Pročitajte kompletan tekst: Sfax, pravi Tunis

Gabès

Smešten na južnoj obali Tunisa, u dnu velikog zaliva, Gabès turiste najviše privlači sukovima i činjenicom da je jedini grad na svetu koji na obali mora ima pustinjsku oazu.

Iako je pre svega industrijski grad sa velikom lukom i poslednjom železničkom stanicom pre granice sa Libijom, Gabès (čita se Gabe) ima atraktivne plaže, pogotovo južno od centra grada.

Pročitajte kompletan tekst: Gabès, pustinjska oaza na moru
Photo: The Cisco Kid / Flickr
Sahara

Veliki tuniski jug obiluje izvanrednim pustinjskim pejzažima i mnogobrojnim oazama.

U berberskom gradiću Matmati se nalaze podzemne strukture koje se koriste za stanovanje, a neke su pretvorene u hotele.

Jezero Chott el Djerid je ogromno slano jezeo koje gotovo da dostiže veličinu Srbije. Tamo kiša gotovo nikad ne pada, temperature dostižu 50 stepeni, a fatamorgana je uobičajena pojava.

Pročitajte kompletne tekstove: Tunis, safari u Sahari , Pustinjski turizam u Tunisu

Tozer

Centar pustinjskog turizma u Tunisu, Tozer je polazna tačka za obilazak Sahare i najvećeg slanog jezera u Africi, Chott el Djerid.

Iako se ne nalazi na moru, već duboko u unutrašnjosti, Tozer (fr. Tozeur) je jedno od najpopularnijih destinacija u Tunisu.

Grad je smešten u oazi, plodnom delu pustinje, i zbog toga ima bujnu vegetaciju. Najviše ima palmi (oko 200.000 stabala), a glavni izvozni proizvod su urme.

Pročitajte kompletan tekst: Tozer, oaza u pustinji

Keruan

Kao najranija islamska naseobina u Tunisu, Keruan ima najstariju džamiju u severnoj Africi i najstariji minaret na svetu. Nalazi se u unutrašnjosti, u središnjem delu Tunisa, 60 km od primorskog letovališta Sus.

Keruan je vekovima bio značajan centar za izučavanje Islama, a i dan danas privlači Muslimane iz čitavog sveta zbog čega ga mnogi nazivaju Mekom severne Afrike. Danas, Keruan ima skoro 150,000 stanovnika, i proglašen je za prestonicu islamske kulture 2009.
Pročitajte kompletan tekst: Keruan i najstariji minaret na svetu

Arheološka nalazišta

Tunis je poznat po arheološkim nalazištima: Kartagina, rimski hram u Dugi, punsko groblje Utika, rimski hram Sbeitla, podzemne rimske vile u regiji Bula, amfiteatar u El Džemu, arheološki muzej u Susu.

Obavezno treba obići Muzej Bardo u blizini glavnog grada Tunisa, gde je istorija ove zemlje prikazana kroz više hiljada umetničkih dela, i gde se nalazi najveća kolekcija rimskih mozaika na svetu.

Ne treba propustiti ni muzej u Mahdiji, veliku džamiju u Keruanu, veliku džamiju Ezituna, kao i medinu u Tunisu.

Kultura Tunisa

Kao spoj različitih civilizacija Tunis se uvek isticao po intenzitetu kulturnih aktivnosti, a mnogobrojna nalazišta i muzeji svedoče o bogatoj prošlosti ove zemlje.

Najpoznatije institucije kulture su: Nacionalni centar za igre Borj El Baccouche (Borđ el Bakuš), Palata Barona Erlangera, Centar za arapsku i mediteransku muziku, Muzej Huseinit, Palata Ksar el Said, Mediteranski dom u Hamametu.

Mnogobrojni su i međunarodni festivali.

Među najatraktivnijim su spektakularni Festival Sahare u gradu Duz, koji se smatra kapijom pustinje, kao i Dani kinematografije u Kartagini, festival mitološkog filma u Djerbi, i Dani pozorišta u Kartagini.

Najpoznatiji muzički festivali su Festival simfonijske muzike u El Džemu, i Festival andaluzijske muzike u Testuru.

Tuniska izvorna muzika je specifična po raznolikosti formi i ritmova. Među osnovnim formama klasične tuniske muzike su nuba, najstarija i najautentičnija muzička forma andaluzijskog porekla, kao i šunghul i bašraf, koje su turskog porekla.

Lov

Odlazak u Tunis vezuje se pre svega za tihi odmor na suncu. Ipak, neverovatan podatak je da turisti ovde dolaze i u lov. Plen su crne afričke svinje, takozvani vartozi, koje se kreću planinama Atlas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: