Kejptaun, vodič za SP 2010

Insajderske informacije o tome gde da jedete, gde da spavate i šta da radite kad se zasitite fudbala

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

07:00

Default images

Kejptaun se razlikuje od ostatka Južne Afrike, jer ima manje problema sa kriminalom nego Johanesburg i drugačiji etnički sastav: oko 31 odsto lokalaca su crnci dok je nacionalni prosek nešto ispod 80 odsto. U gradu postoje delovi u kojem žive ekstremno bogati, naročito duž obale u pravcu Camps Bay, ali i ogromna predgrađa sa siromašnim stanovništvom.

Fudbalski fanovi će se najverovatnije okupljati u pabovima i klubovima u ulici Long Street, ili u barovima i restoranima u modernom i sređenom kvartu pored luke, V&A Waterfront.

Imajte u vidu da u tom delu grada zna da bude vlažno i hladno, jer su maksimalne temperature u junu i julu tek oko 18˚C, dok noću padaju na oko 7˚C, tako da ponesite džemper i jaknu.

PABOVI I RESTORANI

The Green Dolphin

Popularan jazz klub u kojem je često prijatna gužva, smešten u staroj zgradi od opeke u kvartu V&A Waterfront. Na meniju je uglavnom morska hrana, a najviše se jedu dagnje, riblja čorba, škampi i lignje. Računajte da ćete pun obrok platiti 20-25 € (00 27 21 421 7471, dining-out.co.za).

Den Anker

Sjajan belgijski restoran u kvartu V&A Waterfront pored mora, s pogledom na luku i zaravnjenu planinu Table Mountain. Den Anker ima dobar izbor vina po ceni od oko 1,5 € za čašu, kao i više vrsta belgijskih piva. Pun meni izađe oko 25 € (00 27 21 419 0249, denanker.co.za).

Hildebrand

Nepretenciozan italijanski restoran sa jeftinim cenama i efikasnim kelnerima. Restoran ima veliku terasu s pogledom na feribote koji voze na ostrvo Robben Island. Pun meni je od 15 do 20 € (00 27 21 425 3385, hildebrand.co.za).

Kirstenbosch Tea Rooms

Nalazi se kod samog ulaza u predivnu nacionalnu botaničku baštu Kirstenbosch, u starinskoj zgradi. Na jelovniku su jednostavne salate, sendviči, hamburgeri i fish 'n' chips (pržena pohovana riba i pomfrit) u prijatnom okruženju. Pun obrok je oko 20 € (00 27 21 797 4883, www.sanbi.org).

Long Street Café

Dobro mesto za opuštenu klopu u samom centru grada, blizu antikvarnica i prodavnica neobične retro garderobe. Na jelovniku se pizze, pljeskavice, sendviči, i razne vrste omleta. Café se uveče pretvara u pravi pab i popularno je mesto za gledanje utakmica. Porcije su oko 7 € (00 27 21 424 2464, dining-out.co.za).

Kauai

Cool lanac brze hrane gde se može jesti za male pare – sendviči, salate i hamburgeri. Ima ih nekoliko u gradu, a najprijatniji se nalazi na plaži malo dalje od centra grada u Camps Bay. Služe se sendviči i neka vrsta girosa – idealno da se pojede s nogu. Sendviči su oko 3,5 €, a šejk je 2,5 € (www.kauai.co.za).

SLOBODNO VREME

Idite na izlet do planine Table Mountain (tablemountain.net) odakle se pruža pogled na Kejptaun. Probajte da krenete što ranije da biste izbegli gužvu. Povratna karta je oko 15 €.

Obiđite ostrvo Robben Island (robben-island.org.za) na kojem je Nelson Mandela proveo 18 godina od ukupno 27 koliko je bio u zatvoru. Obavezno rezervišite unapred putem interneta. Tura od četiri sata košta oko 20 €.

Posetite Rt Dobre Nade (tmnp.co.za) koji štrči pravo u Atlantski okean. Pogled je spektakularan, a ulaz košta oko 8 €.
Photo: warrenski / Flickr
Za degustaciju vina najbolji je Groot Constantia (grootconstantia.co.za) u kvartu Constantia, do kojeg se autobusom brzo stiže od centralnog kvarta V&A Waterfront. Groot Constantia je jedan od najstarijih i najlepših vinograda u Južnoj Africi. Za degustaciju pet vrsta vina plaća se oko 3 €.

Ne propustite nacionalnu botaničku baštu Kirstenbosch (www.sanbi.org), koja je idealno mesto gde možete videti sve neobične biljke južne hemisfere. Ulaz je oko 4 €.

Obiđite nekada notorne južnoafričke townships – urbane kvartove koji su za vreme aparthejda bili rezervisani samo za crnce. Probajte sa agencijom Cape Capers (tourcapers.co.za) koja će vas provesti kroz township Langa i omogućiti vam da steknete pravu sliku o ljudima koji ovde žive. Za polu-dnevni izlet treba izdvojiti oko 35 €, a novac se uplaćuje direktno u budžet townships zajednica.

SMEŠTAJ

Long Street Backpackers

Jeftin hostel sa uvek dobrom atmosferom i prijatnom gužvom. Nalazi se u čuvenoj ulici Long Street, u kvartu koji je pun pabova i restorana. Postoje sobe sa po pet kreveta, ali i privatne dvokrevetne i jednokrevetne. U prizemlju je živahan bar, sa balkonima i foteljama u koje se možete zavaliti i posmatrati život na ulici (preko puta je dobar klub pod nazivom Mama Africa). Spavanje u višekrevetnoj sobi je od 25 € (00 27 21 4230615, longstreetbackpackers.co.za).

Grand Daddy Hotel

Ovo je fanki hotel u ulici Long Street, sa moderno uređenim sobama u jazz-kič stilu. Dvokrevetne su od 205 € (00 27 21 424 7247, granddaddy.co.za).

Table Bay Hotel

Ovo je grandiozan i veoma luksuzan hotel u tradicionalnom stilu, smešten u centru grada, u kvartu V&A Waterfront. Sobe su elegantno uređene, a na krovu postoji bazen. Dvokrevetne sobe s doručkom su od 790 €, a minimalan boravak je tri noći (00 27 21 406 5000, suninternational.com).

GDE JE NAJBOLJE ZA GLEDANJE UTAKMICA

Ako niste nabavili karte za utakmice na fabuloznom novom stadionu Green Point, mečeve možete pratiti na velikom ekranu u amfiteatru u kvartu V&A Waterfront. Opcija je i neki od mnogobrojnih pabova sa velikim televizorima u ulici Long Street ili na keju pored mora.

KRETANJE PO OKOLINI

Ako želite da obiđete Kejptaun kako treba, najbolje je da iznajmite auto (rent-a-car) – računajte da ćete za 7 dana platiti od 150 €.

Taxi

Lokalni turist biro preporučuje Elite Taxis (021 447 9003, elitetaxis.co.za).

(Times)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: