Bengazi, letovanje u Libiji

Bengazi je drugi po veličini grad u Libiji, sa dobrim prigradskim plažama, nekoliko velikih parkova, i manje betonskih solitera iz 1970ih u odnosu na prestonicu Tripoli.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

07:00

Default images

Libija nije turistička destinacija u pravom smislu reči, jer zatvorenost zemlje i njena birokratija onemogućavaju jednostavan protok ljudi, ali ako uspete da obavite sve formalnosti uživaćete u velikom gradu koji kao da je zastao u vremenu.

Sa oko 1 milion stanovnika (Tripoli ima dvostruko više), Bengazi je najveći grad istočne Libije, dela zemlje koji ima pravu atmosferu Bliskog istoka, za razliku od zapadnog gde je društveni život bliži kulturi Magreba.

Za razliku od prestonice, Bengazi je mnogo primamljiviji za turiste – grad je orijentisan ka plažama i moru, a usporen život karakterističan za arapske zemlje na severu Afrike idealan je za odmor od stresnog života u Evropi.

S druge strane, turistička industrija je ovde tek u povoju i malo je ljudi koji govore engleski. Skoro svi natpisi su na arapskom, a kultura oblačenja manje je liberalna nego u Tripoliju, i ženama se savetuje da makar minimalno poštuju lokalne običaje.

Stanovništvo u većini čine Suni Muslimani (Suniti), društvo je vrlo konzervativno, a skoro sve žene nose hidžab kojim prekrivaju kosu.

Iako je živahniji od Tripolija, ni Bengazi nema noćni život u evropskom smislu. Za socijalizaciju je rezervisano kasno popodne i rano predveče.
Photo: Dennixo / Wikimedia Commons
ORIJENTACIJA

Arhitektura Bengazija je miks arapskog, otomanskog i italijanskog uticaja. Turci su vladali Bengazijem od kraja 16. veka do 1911. kada su ga okupirali Italijani. Grad je žestoko bombardovan tokom Drugog svetskog rata, ali medina i najuži centar su ostali sačuvani.

Al-Blaad je istorijski centar Bengazija, u kojem se nalaze medina i najveći broj starih građevina. Tu su skoncentrisane najbolje prodavnice garderobe, pijace, i stare džamije. U al-Blaadu se nalazi i nekadašnji italijanski kvart.

Medina se je stari deo grada, iz srednjeg veka kada su Bengazijem vladali Arapi, i do danas je ostala maltene netaknuta. Naslanja se na severni deo luke, a centralni deo čini veliki trg Maydan al-Hurriya (Trg Slobode).

ATRAKCIJE

El-Berka je palata iz 19. veka, najveća otomanska građevina u Bengaziju, sagrađena za vreme Rašid Paše II. Građevina je ofarbana u belo i zeleno i ima 360 soba.

Bait-al Medina al-Thaqafi je najbolji primer stambene arhitekture u Bengaziju. To je kuća nekadašnjeg turskog trgovca koja je danas pretvorena u muzej. Ima nekoliko balkona, arkade, i otvoreno dvorište sa fontanom.

Al-Fuwayhat – zoološki vrt i tematski park, koji lokalci zovu al-Bosco (kolokvijalan italijanski naziv za zoo vrt) nalazi se u centru grada. Sagrađen je još za vreme italijanske vladavine, a danas ima dobar izbor afričkih divljih mačaka i majmuna, dosta vrsta ptica, kao i nekoliko slonova. Odmah pored nalazi se skromni luna park, podignut tokom 1980ih.

Al-Buduzira je najveći i najpopularniji tematski park u gradu. Nalazi se izvan centra, u severnom delu Bengazija, a u njegov sastav ulazi i prirodno jezero. Jedan deo parka je namenjen za piknik, a drugi za zabavu sa velikim toboganima. Park je naročito popularan četvrtkom popodne, jer je petak u Libiji neradni dan.

HRANA I PIĆE

Libijska kuhinja je specifična i predstavlja spoj arapske i mediteranske sa jakim italijanskim uticajem, iz perioda kada je Libija bila italijanska kolonija.

Zbog toga Libijci često jedu testeninu, a pored paste jedu se najviše kus-kus, kebab i salate. U Bengaziju postoji relativno dobar izbor restorana, s tim što je usluga po pravilu spora, ali hrana nije toliko začinjena koliko stranci očekuju. Osim toga, služi se mlaka, pre nego topla.

Po kafeima u Libiji se najčešće piju kafa i čaj. Nescafe je poslednjih godina sveprisutan i postao je sinonim za kafu uopšte, tako da ako hoćete pravi espreso ili tradicionalnu arapsku kafu, onda to morate i da naglasite. Popularna su i gazirana bezalkoholna pića, kao i gusti sok od manga.

Akohol je u Libiji zabranjen, tako da se ne može nabaviti u regularnoj prodaji, ali se može naći ispod tezge. U glavnom se nalazi strano vino ili viski, ali po ceni koja može da dostigne i 100 $ po flaši. Postoje i lokalna alkoholna pića, mada prilično lošeg kvaliteta. Bezalkoholno pivo se legalno može kupiti na više mesta u gradu.

KAKO STIĆI

Avion - do Bengazija postoje direktni letovi iz Ciriha i Atine, a veća frekvencija saobraćaja je do Tripolija, odakle je moguće doći lokalnom kompanijom do Bengazija. Avio karte za domaće linije su vrlo jeftine.

Autobus – postoje direktne autobuske veze do Egipta, Jordana, i Sirije. Do Libijske prestonice Tripolija autobusom treba oko 12 sati.

SMEŠTAJ

Većina hotela je u državnom vlasništvu, pa su skladno tome najčešće nedovoljno održavani.

Tibetsi Hotel Benghazi je najbolja opcija za smeštaj u Bengaziju. Hotel je sagrađen 1970ih, malo je oronuo, ali je čist, klima i TV rade, a najbolje sobe imaju pogled na jezero. Na vrhu zgrade postoji kafe gde uz čaj i keks možete posmatrati zalazak sunca. Tel: +218 61 9095160

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: