Zašto je IT master najbolji izbor za vaš napredak u karijeri?

Završavanje odgovarajućeg master programa iz IT oblasti može vam pomoći da dobijete povećanje plate i steknete dodatna stručna znanja neophodna za unapređenje karijere.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

15:49

Zašto je IT master najbolji izbor za vaš napredak u karijeri?
Foto: Promo

Za razliku od osnovnih studija, koje traju tri ili četiri godine, master studije iz IT-ja završavaju se relativno brzo i sjajna su prilika za sticanje specijalizovanih znanja neophodnih da postanete master strukovni inženjer informacionih tehnologija.

Stručnjake sa ovim zvanjem i znanjem odlikuju razvijene sposobnosti za prepoznavanje i analiziranje problema u IT oblasti, kao i inženjersko rasuđivanje, na osnovu koga pronalaze adekvatne odgovore. Upravo zato postoji velika potražnja za stručnjacima ovog profila, dok je njihova plata prilično visoka.

Bez obzira na to kada ste završili osnovne studije, da li ste zaposleni ili još uvek razmišljate u kojoj oblasti IT-ja da započnete svoju karijeru, ovo je 8 razloga zbog kojih bi odmah trebalo da upišete master iz informacionih tehnologija.

1) Povećava šanse za zaposlenje u IT sektoru

Master diploma kvalitetne visoke škole može predstavljati vašu prednost u odnosu na ostale kandidate prilikom konkurisanja za posao. Takođe, diploma poboljšava vašu poziciju u pregovorima oko uslova zaposlenja, veličine plate i ostalih beneficija. Zahvaljujući veštinama i znanjima koje steknete na master studijama, kao i zvanju master inženjera, bićete prepoznati kao stručnjak od strane poslodavaca i lakše ćete dobiti posao koji želite.

2) Pomaže vam da ovladate različitim IT oblastima

Ukoliko tražite nove profesionalne izazove, želite da ovladate novom tehnologijom ili postanete kompletan developer tako što ćete svom znanju frontenda dodati i backend, master studije će vam u tome pomoći.

Kvalitetan master program iz IT-ja traje relativno kratko, moguće ga je uskladiti sa obavezama na poslu, a donosi vam dodatne veštine neophodne za iskorak u karijeri.

Takođe, ukoliko po završetku fakulteta otkrijete da niste baš zainteresovani za rad u oblasti za koju ste se školovali, možete izabrati master program iz IT sektora koji vas najviše privlači. Još jedan sjajan način da imate više opcija kada je reč o vašem profesionalnom razvoju i karijeri u informacionim tehnologijama jeste da izaberete master studije iz sektora koji je komplementaran sa vašim osnovnim studijama. To će vas učiniti svestranijim stručnjakom, izdvojiti od drugih kandidata i pružiti mogućnost rada u više IT oblasti.

3) Poboljšava vašu karijeru


Čak i ukoliko imate posao kojim ste zadovoljni, master diploma je dobra ideja. Ona predstavlja važan podsticaj za vašu karijeru. Sa dodatnim zvanjem i veštinama bićete sjajan kandidat za povišicu, možete lakše konkurisati za unapređenje ili preuzeti dodatne odgovornosti u kompaniji u kojoj radite i tako steći viši status i priznanja. Jednostavno, danas sve više zaposlenih poseduje master diplome, a za mnoge IT poslove i kompanije takva diploma je neophodan uslov. Tako da, ukoliko želite da budete konkurentni sa ostalim kandidatima i da imate mogućnost neometanog napretka, važno je da steknete zvanje mastera.

4) Donosi savremena i primenljiva znanja


Master studije su specijalizovanije od osnovnih i fokusiraju se na to da studentu pruže neophodna i primenljiva znanja, kao i posebne transverzalne veštine, koje može koristiti u realnom kompanijskom okruženju. Dakle, osim usvajanja visoko specijalizovanih znanja iz IT-ja, master program je ujedno i prava priprema za bolje snalaženje na poslu. Ljudi iz IT sektora veoma dobro znaju da se tehnologija menja iz dana u dan, tako da mnoga znanja stečena na osnovnim studijama brzo postaju prevaziđena i zastarela. Upravo zato je upisivanje mastera sjajan način da ostanete u toku sa najnovijim IT trendovima i tehnologijama.
Foto: Promo
5) Donosi vam zvanje master strukovnog inženjera informacionih tehnologija

Što znači da ćete svuda biti prepoznati kao IT stručnjak. Posedovanje master diplome može vas izdvojiti od ostalih kandidata i biti vaša preporuka za posao. Jednostavno, u današnjem IT svetu najuspešniji pojedinci su oni koji ulažu u sebe i aktuelna znanja. Zvanje mastera znači da ste se specijalizovali za određenu IT oblast i stekli praktične veštine koje će vam omogućiti da se odlično snađete u realnim uslovima – a upravo to je ono što svaki poslodavac traži.

6) Sjajna prilika za networking

Iako za ljude iz IT-ja postoji predrasuda da su najsrećniji kad sede sami za računarom, istina je da oni vole da se druže sa kolegama koji su posvećeni svom poslu jednako kao i oni. A eksperti za zapošljavanje imaju jedan savet za vas: ne tražite poslove, tražite ljude. Master studije vam omogućavaju da upoznate zanimljive i uspešne ljude, bilo da su u pitanju profesori koji vam predaju ili kolege studenti. Nije mali broj onih koji su po završetku mastera osnovali uspešnu IT kompaniju sa kolegama koje su upoznali tokom studiranja ili sarađivali sa svojim profesorima na uzbudljivim projektima.

7) Donosi bolju zaradu

Ne samo da zaposleni sa zvanjem mastera često imaju veće plate od svojih kolega sa diplomom osnovnih studija već i kad pregovaraju za novi posao, master im omogućava da traže višu zaradu. Poslodavac zna da, ukoliko želi da dobije kvalitetnog inženjera informacionih tehnologija, mora da izdvoji odgovarajući novac. Dakle, vreme koje uložite u sticanje diplome vratiće vam se višestruko tokom karijere.

8) Povratak učenju je prekretnica koja poboljšava kvalitet života

Čak i ako ste odavno završili studije, po starom programu, kada nije postojao master već samo magistratura, ovo je vaša prilika da se vratite učenju i ostanete u toku sa najnovijim tehnologijama. Istraživanja su pokazala da povratak na studije posle duže pauze ima veliki uticaj na kvalitet života pojedinca. Pre svega, ono predstavlja kreativni iskorak iz rutine, jača samopouzdanje, poboljšava koncentraciju, ali i donosi nova znanja neophodna da biste ostali konkurentni na tržištu.

Zapamtite: nikad nije kasno da se posvetite onome što volite.

Ukoliko neki od ovih razloga odgovara i vašim shvatanjima i ciljevima, onda bi definitivno trebalo da upišete master iz IT-ja. Za one koji su spremni da steknu svoju master diplomu, ali nisu sigurni koja škola pruža najbolje uslove i perspektivu, možemo vam pomoći da izaberete odgovarajuće master studije za svoju karijeru.

Najtraženije IT master studije – siguran izbor za visoko plaćene pozicije


Za sve koje interesuje karijera u okviru savremenih tehnologija, master na ITS-u donosi vredna znanja, ali i mnogobrojne veštine koje vam pomažu da se snađete u realnom poslovnom okruženju. Master studije na ITS-u obezbediće vam široki spektar znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera. Steći ćete vredna znanja iz najrelevantnijih oblasti IT-ja kao što su: cloud computing, data science, big data, mobile development, digitalna forenzika, kriptografija, data mining, napredne web tehnologije, obezbeđenje kvaliteta softvera, napredno 3D modelovanje.

Izuzetni profesori, podsticajno okruženje i aktuelan program za kratko vreme profilisaće vas u stručnjaka u najprofitabilnijoj oblasti. Saradnja sa velikim IT kompanijama donosi vam priliku da već tokom studija radite na realnim projektima i u kompanijskom okruženju, a to je takođe i vaša šansa za posao nakon studiranja.

Prema podacima iz 2018. godine, čak 92,86 odsto svršenih studenata pronašlo je zaposlenje, a od toga više od 85% zaposlilo se u struci i nastavilo da primenjuje i usavršava znanja i veštine stečene tokom studiranja.

Ovo garantuje da ćete na ITS-u za kratko vreme postati jedan od najtraženijih stručnjaka današnjice koji poseduju kvalitetna i primenljiva znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

Ulaganje u znanje je investicija koja se uvek isplati

Ukoliko radite u IT-ju, znate i sami: neophodno je da se stalno usavršavate.

Upisivanje master programa može vam se višestruko isplatiti. Znanja i veštine koje na njima usvojite, kao i kontakti koje ostvarite, otvoriće vam mnogobrojne poslovne prilike. Sjajna vest je da master studije ne traju dugo – od jedne do dve godine u zavisnosti od fakulteta. Kada se uzme u obzir kratkoća trajanja studija i brojni benefiti koje diploma donosi, jasno je da je master pametna investicija koja će vam se brzo isplatiti.

Dakle, uložite u sebe, u svoje znanje i zvanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: