Programeri odlučili: Ovo su najpopularniji programski jezici

Sada je idealan trenutak da započnete sa učenjem programskih jezika – pokazuju brojna istraživaja tržišta kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Sudeći prema sve većoj potražnji za programerima, najbrži i najsigurniji put do odlično plaćenog posla vodi upravo preko programerskog koda.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

15:47

Programeri odlučili: Ovo su najpopularniji programski jezici

Međutim, mnogi koji programiranje vide kao svoje buduće zanimanje često imaju istu nedoumicu. Koji programski jezici se najbolje mogu iskoristiti kao savremeni alati koji donose očekivani profesionalni uspeh?

Na platformi Stack Overflow, koju programeri širom sveta koriste kako bi pronašli odgovore na mnoga pitanja, više od 100 000 developera sa višegodišnjim iskustvom izdvojilo je ovih 11 programskih jezika kao najpopularnije.

1#: JavaScript

Bez obzira na to što imaju sličan naziv, JavaScript i Java nisu usko povezani. JavaScript je skriptni programski jezik čija je osnovna namena kreiranje interaktivnih elemenata na web stranici. Ovo je jedan od najrazvijenijih jezika na webu i definitivno jedan od najpopularnijih jezika na svetu.

#2: HTML

Iako HTML zvanično ne spada u programske jezike, on ima široku primenu u IT svetu i predstavlja osnovu kompletnog weba. Koristi se za kreiranje sajtova, odnosno za „oživljavanje” njegovih funkcionalnosti. Veoma je jednostavan za učenje i smatra se odličnom podlogom za dalje usavršavanje.

#3: CSS

Ovaj jezik formatiranja koristi se kako bi se definisao vizuelni izgled elemenata na web stranici kao što su font, boje, pozadina, razmaci između boksova i slično. Uz pomenuti HTML, CSS je neizostavan u svetu web dizajna i bez ovog tandema jezika nemoguće je zamisliti karijeru u pomenutoj oblasti.

#4: SQL

SQL je jedan od najrasprostranjenijih programskih jezika koji se koriste za rad sa bazama podataka (njihovo kreiranje, uređivanje i brisanje). Pomoću SQL-a baze podataka se povezuju sa drugim programskim jezicima, najčešće sa PHP-om.
#5: Java

Programski jezik Java najčešće se koristi za kreiranje Android aplikacija, ali ima široku primenu i u izradi aplikacionih softvera i njihovoj implementaciji u različita multiplatformska rešenja. Programeri koji rade u ovom jeziku spadaju među najtraženije stručnjake na IT tržištu.

#6: Bash/Shell

Iako Shell zapravo nije programski jezik, savladavanjem njegovih komandi, bićete u prilici da efikasnije rešavate procese koji se automatski ponavljaju i tako napravite značajan korak ka karijeri sistemskog administratora.

#7: Python

Python programski jezik spada u grupu onih koje mnogi programeri obožavaju zbog veoma čitljivog i jednostavnog koda. Ovaj jezik se brzo i lako uči i zato se smatra idelanim prvim korakom za ulazak u svet programiranja.

#8: C# (C-Sharp)

Programski jezik C# nastao je kao unapređena verzija jezika Java, C i C++. Deo je Microsoft razvojnog okruženja i koristi se prilikom kreiranja softvera za .NET Framework platformu. Njegove glavne odlike su jednostavnost i prilagođenost brojnim operativnim sistemima.
#9: PHP

PHP je moćan programski jezik čija namena je izrada dinamičkog web sadržaja. Veoma je jednostavan za savladavanje i ima široku primenu na webu. O tome najbolje svedoči podatak da programerske veštine u PHP-u možete iskoristi za kreiranje svih vrsta web aplikacija, online šopova, portala i foruma. Popularnost ovog jezika dokazuje činjenica da su na temeljima PHP-a kreirani WordPress, Facebook, Wikipedia, Yahoo! i mnoge druge uspešne platforme.

#10: C++

Ovaj objektno orijentisani programski jezik nastao je na temeljima programskog jezika C. Mnogi današnji programi sa kojima se svakodnevno susrećemo pisani su upravo u C++, što znači da će vam učenje ovog jezika pružiti brojne mogućnosti u programiranju.

#11: C

Uprkos tome što je u pitanju jedan od najstarijih programskih jezika, koji je nastao davnih sedamdesetih godina prošlog veka, C je i dalje veoma bitan u programerskom svetu. Ovaj programski jezik opšte namene još uvek se sa uspehom koristi za pisanje značajnih programa u različitim oblastima.

Za godinu dana do statusa programera i odlične zarade

Da biste usvojili potrebna znanja koja će vam omogućiti da se bavite programiranjem, potrebno vam je nešto manje od godinu dana školovanja po specijalizovanim programima ITAcademy. U tom periodu usvojićete sve neophodne praktične veštine uz koje ćete brzo i lako prebroditi potragu za odlično plaćenim poslom. Reagujte što pre i iskoristite promotivne cene prolećnog upisnog roka koji je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: