Šta se dešava iza ekrana: Otkrijte tajne web programiranja

Da li ste se prilikom surfovanja internetom nekad zapitali na koji način funkcionišu sajtovi koje najčešće posećujete? Iako većina korisnika nikad ne razmišlja šta se zapravo krije „iza ekrana” ispred kog svakodnevno provodimo sve više vremena, činjenica je da tamo postoji čitav svet koji su web programeri izgradili kako bi sve bilo na samo jedan klik od nas.

Podeli

PR članak

S obzirom na to koliko je važan posao kojim se ovi stručnjaci bave, web programiranje je postalo oblast koja omogućava odličnu zaradu i priliku da zaboravite na sve muke koje nose ostale profesije. O tome najbolje svedoči prognoza da će u narednih 7 godina potražnja za web programerima skočiti za skoro 30%. Kvalitetna obuka za ovo perspektivno zanimanje traje nešto manje od godinu dana, pa se sve veći broj ljudi odlučuje da započne rad u ovoj oblasti.

Ipak, pre nego što započnete svoj put ka novoj karijeri, važno je da se detalno upoznate sa web programiranjem.

Šta je web programiranje?

Najjednostavnije pojašnjenje ove profesije glasilo bi da su web programeri zaduženi za razvoj sajtova i aplikacija na webu, odnosno za normalno funkcionisanje svih njihovih elemenata. Ipak, web programiranje je mnogo više od toga.

Za početak, važno je istaći da se pomenuti stručnjaci ne bave istim poslom kao i web dizajneri, čiji zadatak je da se pobrinu za vizuelni izgled sajta. To znači da su web programeri fokusirani na sve ono što nije vidljivo golim okom na sajtu, kao što su obrada podataka, rad sa fajlovima i mnoge druge kalkulacije.

Web programiranje deli se na front-end development, odnosno programiranje na strani klijenta, i na back-end development, tačnije programiranje na strani servera. Svaka od ove dve oblasti zahteva posebnu grupu znanja koja, osim temelja za web programiranje, čine i prvi korak ka drugim sektorima IT-ja.

Ovo su najvažniji alati za web programiranje

Da biste započeli karijeru web programera, potrebno je da poznajete skriptne jezike HTML i CSS, kao i JavaScript. Pored toga, moraćete da savladate i tehnike za upravljanje MySQL serverom, ali i da naučite kako se rukuje podacima pomoću AJAX tehnologije.

Ipak, najvažniji alat za web programiranje je programski jezik PHP, koji se koristi za izradu dinamičkog web sadržaja. PHP spada među najpopularnije programske jezike u IT svetu, jer je, pre svega, vrlo jednostavan za učenje, a pritom korisnicima pruža široke mogućnosti.

Upravo zbog njegove pouzdanosti, neki od najpoznatijih svetskih sajtova koriste ga kao razvojnu platformu. Među tim sajtovima nalaze se Facebook, Wikipedia, Yahoo!, WordPress...

Manje od godinu dana do nove karijere

Osim velike potražnje za pomenutim veštinama i odlične zarade koju je moguće ostvariti, web programiranje je postalo veoma primamljiva oblast i zbog toga što je čak i apsolutnim početnicima potrebno manje od godinu dana da započnu novu karijeru. Uz školovanje po specijalizovanom PHP programu, u tom periodu steći ćete praktične veštine za rad u ovom programskom jeziku i savladati sve ostale neophodne tehnike za razvoj web aplikacija. Uz ova usvojena znanja bićete u mogućnosti da obezbedite i međunarodno priznati sertifikat za PHP programere i tako dobijete vrednu referencu za vaš prvi posao.

Iako postoje razni kraći kursevi za buduće web programere, oni vam ipak ne mogu garantovati optimalno znanje koje će vam biti potrebno za status web programera juniora u nekoj velikoj kompaniji.

Bez obzira na to da li ste iz Beograda, Novog Sada ili Niša, ukoliko želite da postanete web programer, do adekvatnih veština za ovo zanimanje možete doći školovanjem na ITAcademy. Ova obrazovna ustanova već godinama širom regiona obučava stručnjake za HTML i CSS, PHP, kao i za mnoge druge programske jezike i ostale IT veštine.

Obrazovanje

ITAcademy vam za Dan programera POKLANJA PREKO 600€ POPUSTA

Došao je i taj dan, 256. po redu u godini – dan koji programeri širom sveta ponosno slave kao Dan programera.

Ove godine razlog za slavlje imaju i svi oni koji tek planiraju da zakorače u uzbudljivi svet programiranja. Na ITAcademy Dan programera obeležava se sve do 16. septembra i omogućava vam da uz popust od preko 600€ i vi postanete jedan od najplaćenijih stručnjaka današnjice.

it akademija | pr četvrtak 13.09. 10:04 Komentara: 0

ITAcademy slavi Dan sistem administratora uz 700€ popusta

Danas je dan kada čitava planeta pokazuje zahvalnost onima koji to apsolutno zaslužuju – sistem administratorima. Poslednji petak u julu svake godine se obeležava kao Sys Admin Day. Ovo je dan kada su pomenuti heroji modernog doba s punim pravom u centru pažnje, jer nam tokom preostala 364 dana u godini prvi priskaču u pomoć kad god imamo neki problem sa tehnologijom koja je svuda oko nas.

it akademija | pr petak 27.07. 09:00 Komentara: 0

Oni su među najtraženijim IT stručnjacima, a nisu programeri

Činjenica da programeri odlično zarađuju i mogu da pronađu posao kad god požele dobro je poznata čak i vrapcima na grani. Međutim, nisu samo programeri oni koji spadaju među najtraženije IT stručnjake. Naprotiv, postoje mnoga druga IT zanimanja o kojima se malo zna, a donose ono čemu svi težimo – odlično plaćen i siguran posao. Jedno od takvih je IT administrator.

it akademija | pr petak 20.07. 09:43 Komentara: 0
strana 1 od 20 idi na stranu