Šta radi web dizajner, a šta web programer?

Prisustvo na internetu postalo je toliko važno za svako poslovanje da je danas skoro nemoguće imati uspešan biznis ako nemate svoj sajt.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

09:21

Šta radi web dizajner, a šta web programer?

Upravo zbog toga, stručnjaci za online marketing složni su u oceni da “ako nisi na internetu, prosto ne postojiš”.

Ovakav trend doprineo je tome da ljudi koji se bave kreiranjem web stranica dobijaju poslovne ponude sa svih strana i pri tome mogu odlično da zarade. Međutim, mnogima i dalje nije jasno da li su za pravljenje sajtova zaduženi web dizajneri ili web programeri.

Iako i jedni i drugi imaju važnu ulogu u pravljenju sajtova, ovi stručnjaci ne rade iste stvari. U nastavku ćemo vam predstaviti najveće razlike između ova dva veoma plaćena zanimanja i upoznati vas sa njihovim zaduženjima.

Čije remek-delo su sajtovi?

Za pravljenje kvalitetnog sajta koji ispunjava najstrožije kriterijume, neophodna je saradnja ovih stručnjaka. Web dizajneri zaduženi su za kreiranje vizuelnog identiteta sajta koji će biti atraktivan i istovremeno jednostavan za snalaženje svih posetioca. Osim toga, stručnjaci za web dizajn prilagođavaju i izgled već formiranih sajtova za tablet i mobilne uređaje.

S druge strane, zadatak web programera jeste da osmisle strukturu čitavog sajta i svim elementima omoguće funkcionalnost. Jednostavno rečeno, dizajneri su krivi za ono što vidimo, dok su programeri ti zbog kojih je sajt “živ”. Bez međusobne pomoći web dizajnera i web programera nemoguće je dobiti sajt koji će zadovoljiti potrebe klijenta i posetioca.

Veštine koje ih razlikuju su među najtraženijim na tržištu

Iako su često angažovani na istim projektima, znanja koja poseduju web dizajneri i web programeri se značajno razlikuju.

Da biste zarađivali dizajnirajući sajtove, potrebno je da odlično vladate web tehnologijama kao što su HTML i CSS, JavaScript i jQuery, kao i da do detalja poznajete radno okruženje i opcije popularnih programa za dizajn, poput Photoshopa, Illustratora, Dreamweavera i mnogih drugih, gde možete pokazati svoju kreativnost.

Najvažnija stvar za svakog web programera je da zna da koristi programske jezike i alate koji su neophodni za kreiranje i održavanje sajtova. Iskusni web programeri poznaju i client side, ali i server side tehnologije, među kojima su HTML i CSS, PHP, Java, JavaScript, jQuery, AngularJS, C#, ASP.NET... Da bi sve to naučili, potrebno im je izuzetno kvalitetno školovanje, kao što je kurs C #programiranja, gde, osim standardnih sajtova, možete naučiti da razvijate i moderne web aplikacije, ali i sajtove čija je svrha online prodaja.

Ova dva zanimanja ipak imaju nešto zajedničko

Uprkos svim razlikama, ono što je zajedničko web programerima i web dizajnerima jesu upravo brojni benefiti, zbog kojih su pomenuta zanimanja veoma popularna. Odlična zarada svakako je nešto što najviše privlači pažnju svima koji razmišljaju o karijeri koja se tiče kreiranja sajtova. Međutim, ovo nisu jedine prednosti u kojima uživaju i jedni i drugi stručnjaci.

Sajtovi su neophodni svima, i to ne bilo kakvi, već oni koji mogu poneti epitet najmodernijih. Zato je kreiranje novih web stranica i redizajn starih postao posao kome su uvek potrebni školovani stručnjaci. Drugim rečima, web dizajneri i web programeri ne moraju da brinu hoće li pronaći odgovorajuće radno mesto, a osim toga, nudi im se prilika i za rad na freelance projektima od kuće.

Uz kvalitetno školovanje i vi možete uživati u ovim prednostima

Ako ste umetnički nastrojeni, volite da radite sa kreativnim ljudima i interesuju vas nove tehnologije, onda možete sve ovo pretvoriti u odlično plaćeno zanimanje. Zanimljivo je takođe da ova IT zanimanja nisu rezervisana samo za muškarce, već i devojke sve češće postaju uspešni web developeri i dizajneri.

Da biste i vi postali jedan od pomenutih stručnjaka koji rade na izradi sajtova, potrebno vam je manje od godinu dana usavršavanja po prilagođenom programu. U tom periodu, možete steći sve veštine koje će vas pripremiti za uspešnu karijeru u oblasti web dizajna, odnosno web programiranja.

Do najtraženijih znanja moguće je doći kroz tradicionalnu nastavu ili putem online učenja. Nakon toga, bićete spremni da i sami kreirate najmodernije sajtove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: