Šta radi web dizajner, a šta web programer?

Prisustvo na internetu postalo je toliko važno za svako poslovanje da je danas skoro nemoguće imati uspešan biznis ako nemate svoj sajt.

Izvor:
Podeli

Upravo zbog toga, stručnjaci za online marketing složni su u oceni da “ako nisi na internetu, prosto ne postojiš”.

Ovakav trend doprineo je tome da ljudi koji se bave kreiranjem web stranica dobijaju poslovne ponude sa svih strana i pri tome mogu odlično da zarade. Međutim, mnogima i dalje nije jasno da li su za pravljenje sajtova zaduženi web dizajneri ili web programeri.

Iako i jedni i drugi imaju važnu ulogu u pravljenju sajtova, ovi stručnjaci ne rade iste stvari. U nastavku ćemo vam predstaviti najveće razlike između ova dva veoma plaćena zanimanja i upoznati vas sa njihovim zaduženjima.

Čije remek-delo su sajtovi?

Za pravljenje kvalitetnog sajta koji ispunjava najstrožije kriterijume, neophodna je saradnja ovih stručnjaka. Web dizajneri zaduženi su za kreiranje vizuelnog identiteta sajta koji će biti atraktivan i istovremeno jednostavan za snalaženje svih posetioca. Osim toga, stručnjaci za web dizajn prilagođavaju i izgled već formiranih sajtova za tablet i mobilne uređaje.

S druge strane, zadatak web programera jeste da osmisle strukturu čitavog sajta i svim elementima omoguće funkcionalnost. Jednostavno rečeno, dizajneri su krivi za ono što vidimo, dok su programeri ti zbog kojih je sajt “živ”. Bez međusobne pomoći web dizajnera i web programera nemoguće je dobiti sajt koji će zadovoljiti potrebe klijenta i posetioca.

Veštine koje ih razlikuju su među najtraženijim na tržištu

Iako su često angažovani na istim projektima, znanja koja poseduju web dizajneri i web programeri se značajno razlikuju.

Da biste zarađivali dizajnirajući sajtove, potrebno je da odlično vladate web tehnologijama kao što su HTML i CSS, JavaScript i jQuery, kao i da do detalja poznajete radno okruženje i opcije popularnih programa za dizajn, poput Photoshopa, Illustratora, Dreamweavera i mnogih drugih, gde možete pokazati svoju kreativnost.

Najvažnija stvar za svakog web programera je da zna da koristi programske jezike i alate koji su neophodni za kreiranje i održavanje sajtova. Iskusni web programeri poznaju i client side, ali i server side tehnologije, među kojima su HTML i CSS, PHP, Java, JavaScript, jQuery, AngularJS, C#, ASP.NET... Da bi sve to naučili, potrebno im je izuzetno kvalitetno školovanje, kao što je kurs C #programiranja, gde, osim standardnih sajtova, možete naučiti da razvijate i moderne web aplikacije, ali i sajtove čija je svrha online prodaja.

Ova dva zanimanja ipak imaju nešto zajedničko

Uprkos svim razlikama, ono što je zajedničko web programerima i web dizajnerima jesu upravo brojni benefiti, zbog kojih su pomenuta zanimanja veoma popularna. Odlična zarada svakako je nešto što najviše privlači pažnju svima koji razmišljaju o karijeri koja se tiče kreiranja sajtova. Međutim, ovo nisu jedine prednosti u kojima uživaju i jedni i drugi stručnjaci.

Sajtovi su neophodni svima, i to ne bilo kakvi, već oni koji mogu poneti epitet najmodernijih. Zato je kreiranje novih web stranica i redizajn starih postao posao kome su uvek potrebni školovani stručnjaci. Drugim rečima, web dizajneri i web programeri ne moraju da brinu hoće li pronaći odgovorajuće radno mesto, a osim toga, nudi im se prilika i za rad na freelance projektima od kuće.

Uz kvalitetno školovanje i vi možete uživati u ovim prednostima

Ako ste umetnički nastrojeni, volite da radite sa kreativnim ljudima i interesuju vas nove tehnologije, onda možete sve ovo pretvoriti u odlično plaćeno zanimanje. Zanimljivo je takođe da ova IT zanimanja nisu rezervisana samo za muškarce, već i devojke sve češće postaju uspešni web developeri i dizajneri.

Da biste i vi postali jedan od pomenutih stručnjaka koji rade na izradi sajtova, potrebno vam je manje od godinu dana usavršavanja po prilagođenom programu. U tom periodu, možete steći sve veštine koje će vas pripremiti za uspešnu karijeru u oblasti web dizajna, odnosno web programiranja.

Do najtraženijih znanja moguće je doći kroz tradicionalnu nastavu ili putem online učenja. Nakon toga, bićete spremni da i sami kreirate najmodernije sajtove.

Prati B92 na Viberu

Obrazovanje

Ovi poslovi će uvek biti na ceni

Dok se potražnja za nekim poslovima tokom godina pojavljuje i nestaje, neka zanimanja konstantno zahtevaju određeni broj stručnjaka. Predstavljamo vam pet profesija koje će uvek biti potrebne, ali i šta vam je neophodno da biste se njima uspešno bavili.

it akademija petak 11.08. 11:57 Komentara: 0

Evo zašto su grafički dizajneri potrebni svakoj kompaniji

Profesionalni grafički dizajneri spadaju u grupu retkih stručnjaka koji, zahvaljujući svojim veštinama, vrlo lako mogu da pronađu odlično plaćen posao. U ovako povlašćenu situaciju grafički dizajneri došli su, pre svega, jer su sve ozbiljnije kompanije, bez obzira na to kojom delatnošću se bave, uvidele da je kreiranje vizuelnog identitetata veoma važno za njihovo poslovanje.

it akademija nedelja 6.08. 12:00 Komentara: 0

Šta ako vaš mali maturant nije upisao školu koju želi?

Mala matura je prošla, a vaše dete nije upisalo školu koja je bila prva na njegovoj listi želja. Muči vas i to da li će završiti u školi koja ga ne zanima i zaglaviti se u demotivišućem okruženju, koje će uništiti njegove potencijale? Ali zašto da vaše dete uništi čitavu budućnost zbog jednog propuštenog pitanja, treme ili loše koncentracije?

it akademija četvrtak 6.07. 12:17 Komentara: 0

5 načina kako da zaradite na YouTubeu

YouTube, sajt za deljenje video-sadržaja, za mlađe generacije predstavlja glavni izvor zabave i informisanja, dok televiziju skoro i ne gledaju. Kako svaki medij ima svoje zvezde, tako i ovaj najpopularniji sajt na svetu ima – Youtubere.

it akademija petak 30.06. 09:00 Komentara: 0

ITAcademy vam za svoj 10. rođendan poklanja 40% popusta

Za rođendan obično slavljenici dobijaju poklone, ali ITAcademy za svoj jubilarni 10. rođendan organizuje nešto drugačiju proslavu. U rođendanskoj nedelji, ITAcademy poklanja popust od čak 40% na cenu upisa, a svi koji se prijave do 16. juna dobijaju i bonus – paket celoživotnog školovanja koji će vam omogućiti da i u budućnosti unapređujete svoja IT znanja, i to potpuno besplatno!

it akademija petak 16.06. 11:00 Komentara: 0
strana 1 od 15 idi na stranu