Šta je potrebno da biste napravili prvu mobilnu aplikaciju?

Mobilne aplikacije svima nama pomažu da lakše komuniciramo i obavljamo svakodnevne radnje, a velikim kompanijama i organizacijama da efikasnije funkcionišu. Sve bitnija uloga koju u našim životima iz godine u godinu dobijaju pametni mobilni telefoni doprinela je tome da programiranje aplikacija za ove uređaje postane veoma unosna profesija.

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

12:42

Šta je potrebno da biste napravili prvu mobilnu aplikaciju?

Pomenuti razlozi uticali su da se u ovaj IT sektor ulažu ogromne sume novca kako bi se pronašla neka nova ideja i kreirala aplikacija koja će promeniti digitalni svet. Ukoliko i vi vidite sebe kao visokoplaćenog programera mobilnih aplikacija, saznajte šta vas sve čeka na putu do kreiranja vašeg prvog softvera.

Pre nego što počnete, preduzmite ove korake

Za početak, neophodno je da imate viziju kako će vaša aplikacija izgledati, koje mogućnosti će imati i, ono što je najvažnije, po čemu će se razlikovati od ostalih. Kada definišete te stavke, važno je da odredite ciljnu grupu za koju verujete da će najviše koristiti vaš proizvod, a zatim i da otkrijete koji detalji i funkcije bi isključivo njima bili posebno interesantni. Temeljnim istraživanjem ciljne grupe možete dobiti značajne informacije koje će vam pomoći da saznate u kom pravcu bi trebalo da razmišljate.

Nakon toga potrebno je da se posvetite analizi konkurencije koja će vam pokazati gde imate prostora za napredak i stvaranje nečeg unikatnog. Bez obzira na to koliko vaša ideja deluje jedinstveno, velike su šanse da već postoji aplikacija koja ima makar sličnu namenu. Međutim, ne dozvolite da vas to obeshrabri, jer samo od vas i vaših programerskih veština će zavisiti kvalitet aplikacije koju stvarate.
Steknite znanja potrebna za Android, iOS i Windows platformu

Kao što već verovatno i znate, svaka platforma ima svoje specifičnosti zbog kojih jednu aplikaciju morate posebno da kreirate, odnosno prilagođavate za svaki od pomenutih operativnih sistema. Da biste počeli sa programiranjem aplikacija za najpopularniju platformu Android, biće vam neophodno da naučite programski jezik Java i ovladate razvojnim okruženjem Android Studia. Veliki broj korisnika ove platforme širom sveta istovremeno znači i ogromnu potrebu za Android programerima, pa će svi koji usvoje ova znanja imati znatno šire mogućnosti prilikom potrage za poslom.

Sa druge strane, ako želite da vaša aplikacija zaživi na iPhone uređajima moraćete da savladate programske jezike Objective C i Swift. Za buduće iOS programere važno je i da znaju da aplikacije napravljene za ovaj operativni sistem donose više novca nego što je to slučaj sa ostalim platformama.

Iako je Windows platforma po broju korisnika trenutno iza gorepomenutih, kompanija Microsoft ima ozbiljne planove kojima želi da promeni ovaj poredak. To znači da će u budućnosti potreba za programerima koji stvaraju aplikacije za Windows biti sve veća, što znači da će vam možda najjednostavnija ulaznica u svet developera aplikacija biti upravo znanje programskog jezika C#.

Koliko vremena je potrebno da biste počeli sa kreiranjem aplikacija?

Početnici koji žele da postanu programeri mobilnih aplikacija najčešće na osnovu odgovora na ovo pitanje odlučuju da li će zaista pokušati da ostvare svoje snove. Finalne verzije aplikacije koje su postavljene na Google Play Store ili na App Store možda izgledaju kao nešto što se teško dostiže, ali uz praktične veštine koje usvojite tokom školovanja sve dobija drugu dimenziju.

Već tokom jednogodišnjeg usavršavanja po prilagođenim programima možete steći znanja koja će vam omogućiti da počnete sa kreiranjem svojih prvih aplikacija. Nakon tog perioda bićete spremni da usvojene tehnike iskoristite kako biste realizovali svoje ideje i stvorili aplikacije koje će vam doneti zaradu i početak odlične IT karijere.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: