5 razloga zbog kojih ste još uvek nezaposleni

Kada tražite posao, svi oko vas imaju mnogo saveta, a malo je onih koji vas stvarno razumeju i žele da vam pomognu u ovoj nimalo lakoj situaciji. Verovatno ste već umorni od stalnih kritika i „ja da sam na tvom mestu” predavanja.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

12:16

5 razloga zbog kojih ste još uvek nezaposleni

Ljudi brzo zaborave kako su se i sami osećali kada su bili bez posla. Nemojte im zamerati, ali nemojte ni dozvoliti da vam negativni stavovi drugih umanje volju i entuzijazam. Uložite još više truda, pronađite posao iz svojih snova i dokažite koliko vredite. Čak i ako negde grešite prilikom apliciranja, razgovora i pripreme za novi posao, nema razloga da izgubite samopouzdanje. Svaka greška se da ispraviti. Zbog toga smo ispitali koje su najčešće greške i koji su načini da se one isprave.

1. Gde tražite posao?

Danas je internet postao ključno mesto za pronalaženje poslova. Do sada ste već verovatno pročešljali neke od najpoznatijih sajtova. Međutim, pokušajte da pronađete nove baze poslova na sajtovima koji su usko povezani sa vašom strukom.

Sa druge strane, direktna komunikacija sa ljudima ima presudan značaj. Zbog toga je dobro da odlazite na javne događaje, seminare, sajmove zapošljavanja i konferencije na kojima se okupljaju zaposleni u kompanijama u kojima biste najviše voleli da radite. Kontakt sa njima može biti samo plus u trenutku kada aplicirate za posao, a možda vas neko i preporuči.

2. Da li ste dovoljno kvalifikovani?

Pre nego što se prijavite za neki posao, proverite da li posedujete sve veštine koje su u konkursu navedene kao neophodne. Ako primetite da se ne uklapate u profil koji je tražen za posao vaših snova, ne dozvolite da vas to demotiviše.

Mnoge veštine možete steći veoma lako i brzo, i zbog toga, umesto da se prijavljujete za pozicije na koje sigurno nećete biti primljeni, radite na tome da steknete obrazovanje koje vam nedostaje i da na naredni konkurs pošaljete CV koji svedoči o vašem svestranom znanju.

Pojedine vredne sertifikate možete dobiti za samo godinu dana, a to će vam pomoći ne samo oko pronalaženja posla već i kada je reč o visini plate.

3. Da li je vaša struka tražena?

Neke poslove je mnogo teže dobiti od drugih. Ukoliko vaša struka izumire ili je jednostavno tržište rada prezasićeno osobama koje imaju isto zanimanje kao vi, vreme je za promenu.

Da biste se prekvalifikovali, nije potrebno mnogo. Razmislite šta je to što vas zanima i kako zamišljate idealan posao. Takođe, uzmite u obzir da su zanimanja u oblasti IT-ja najtraženija, i nemojte da ponavljate istu grešku tako što ćete ponovo izabrati neprofitabilno zanimanje.

Neki od najtraženijih i najbolje plaćenih kadrova su:
  1. Programeri
  2. Veb dizajneri
  3. Print dizajneri
  4. Sistemski administratori
  5. Developeri mobilnih aplikacija
  6. IT menadžeri

4. Kako se predstavljate na razgovoru za posao?

Vaš CV se dopao poslodavcu i pozvao vas je na razgovor. Ovo je momenat kada bi trebalo da se pokažete u punom sjaju. Zbog toga obratite pažnju na svaki detalj, od poslovne odeće koju ćete izabrati do odgovora koje ćete dati i pitanja koja ćete postaviti.

Od ključne važnosti je da istražite što više možete o projektima na kojima je firma do sada radila. To će vašem budućem poslodavcu pokazati da vam je stalo, da ste vredni i proaktivni.

5. Da li ste spremni na usavršavanje?

Svakom poslodavcu je od velike važnosti vaša spremnost da napredujete, jer mu na taj način govorite da će i čitava kompanija osetiti progres ukoliko izabere vas.

U razgovoru za posao možete pomenuti da radite na sebi i svom usavršavanju, ali pravi dokaz vaše spremnosti nisu reči već dela. Ukoliko uz CV priložite i priznate sertifikate, poslodavcu će biti jasno da ste osoba koja investira u svoju budućnost i želeće da budete deo njegovog tima.

Vaša potraga će uskoro biti završena i moći ćete da gledate na period traženja posla kao na još jedno iskustvo. Poslušajte ove savete i počnite da primenjujete jedan po jedan. Nakon prekvalifikovanja i usavršavanja, svako sledeće apliciranje na konkurs biće sve lakše, a ako upišete pravu školu i dobro se pokažete tokom obuke, velika je verovatnoća da ćete pronaći posao još za vreme obuke.

Nemojte gubiti nadu, posao koji želite je veoma blizu. Na vama je da ubrzate svoj proces zapošljavanja i obezbedite odlično plaćeno radno mesto za sebe. Srećno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: