5 saveta za programere početnike koje niste čuli do sada

Programiranje je zanimanje budućnosti i u to više niko ne sumnja.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2016.

10:13

5 saveta za programere početnike koje niste čuli do sada

Sa ubrzanim razvojem tehnologije, neprestano raste i potražnja za kvalitetnim programerima koji poseduju znanje i spremni su da rade na svom usavršavanju.

Ako želite da postanete jedan od njih, i sami znate da to nećete postići preko noći, već je potrebno da prođete kroz proces učenja, kroz koji su prošli i svi uspešni programeri na koje se ugledate. Čak i oni koji danas pomeraju granice IT industrije, dok su učili suočavali su se sa problemima na koje i vi nailazite, i dokazali su da se svaki od njih može rešiti. Naučite iz njihovog iskustva.

Ovo je 5 najvećih problema sa kojima se susreću početnici u programiranju i saveti kako da ih rešite po ugledu na iskustva najuspešnijih programera.

1. Početak ne mora biti težak

Ne dozvolite da vas početak uplaši. Iako možda ne znate mnogo o programiranju, to što imate želju je dovoljno da napravite prve korake. Kako biste bili sigurni da ste na pravom putu i da ne gubite vreme, pronađite sistem učenja u koji imate poverenja.

Najbolje obrazovanje definitivno možete dobiti kvalitetnim IT školovanjem. Okruženi stručnjacima koji poseduju veliko iskustvo, prva znanja o programiranju steći ćete koristeći proverene metode i kroz praktičan rad.

Pored toga, prestižna IT škola će potvrditi znanje koje budete stekli vrednim sertifikatima. Ona će vam dati vetar u leđa i otvoriti vam mnoga vrata. Zapamtite, početak je za svakoga izazovan, ali ne mora biti težak.

2. Naučite da razmišljate kao programer

Kada programirate, vi komunicirate sa kompjuterom. Ta komunikacija se dosta razlikuje od razgovora sa ljudima, što primećujete i prilikom korišćenja različitih programskih jezika.

Kompjuter razume doslovne komande, i ništa ne podrazumeva. Zbog toga su logika i precizno formulisanje najvažniji.

Po ovom pitanju nemate razloga za brigu. Kao i kod učenja svakog drugog jezika, i u programiranju se sve bazira na vežbi. Kako bude prolazilo vreme, primetićete da sve više i više razmišljate kao programer.

3. Steknite veštine za pronalaženje i rešavanje bagova

Ako ste već ispisali svoje prve redove koda, onda vam je poznat taj osećaj kada ste sigurni da ste sve dobro uradili, ali odjednom se pojavi bag koji sve poremeti.

Pronalaženje i rešavanje bagova je jedna od najvažnijih veština, ali to je nešto što ćete naučiti vremenom. Na samom početku, niko od vas to neće očekivati, i zato nema razloga da vas to frustrira ili navede da odustanete.

U ovakvim situacijama najbolje je da potražite pomoć profesora ili mentora kojima će trebati mnogo manje vremena i truda da pronađu grešku, a vama će pokazati svoje metode i dati vam alate kojima ćete sledeći put i sami moći da se poslužite.

4. Ne dajte da vas iznervira kompajler koji prijavljuje zbunjujuće greške

Ovo je jedan od najiritantnijih problema na koje nailaze mladi programeri, i može se reći da je to jedan od testova strpljenja. Da biste izbegli bespotrebnu nervozu, naučite kako kompajler funkcioniše i biće vam lakše da razumete šta je hteo da vam poruči.

Na primer, često se dešava da samo jedna greška izazove more obaveštenja koja vam je teško da protumačite. U tim situacijama „dešifrovanje” počnite od prve poruke koju ste dobili.

Takođe, imajte na umu da vam on pokazuje mesto na kom je prvi put primetio grešku. Ako ne možete da je pronađete u redu koji vam je označio, vratite se nekoliko redova unazad.

5. Budite realni: za kreiranje programa potrebno je iskustvo

Kreiranje programa je najzabavniji, ali ujedno i najizazovniji deo programerskog posla. Ne dozvolite da vas obeshrabri to što niste uspeli iz prvog pokušaja jer i najveštiji programeri često moraju više puta da pogreše kako bi postigli ono što žele.

Postavite sebi realne ciljeve u skladu sa znanjima koje ste do sada stekli. Kako biste sačuvali motivaciju, postepeno povećavajte izazove i budite svesni svojih mogućnosti. Mali uspesi će vam povećavati samopouzdanje, sve do momenta kada budete prevazišli svoja očekivanja.

Taj osećaj uspeha kada se vaš trud isplati, a program koji ste kodirali savršeno radi, vredan je sveg uloženog truda.

Što više razvijate svoje veštine, to programiranje postaje zanimljivije, izazovnije i kreativnije. Da biste došli do tog nivoa znanja koje će vam omogućiti da se zabavljate dok radite, a u isto vreme odlično zarađujete, potrebno je da steknete adekvatno obrazovanje.

To je jedini način da sigurnim koracima započnete svoju karijeru, pronađete najbolja rešenja za probleme koji se javljaju, i za samo godinu dana postignete odlične rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: