Kako da dobijete posao iako nemate radno iskustvo?

Izvor: B92

Petak, 13.05.2016.

14:57

Kako da dobijete posao iako nemate radno iskustvo?
Foto: Link

Ukoliko nemate potreban radni staž iza sebe, ne dajte se obeshrabriti. Primenite sledeća 4 saveta i oduševite poslodavca bez ijednog dana radnog iskustva.

1. Istaknite sva znanja i veštine
Iskustvo ne znači nužno i plaćen rad. Bez obzira što iz oblasti rada za koju želite da aplicirate nemate potrebno iskustvo, vaši aduti obuhvataju sve veštine koje ste stekli tokom školovanja, volontiranja, rada na honorarnim poslovima, kao i sva druga interesovanja. Tokom svih ovih aktivnosti vi ste sticali određena znanja i sada je pravo vreme da istaknete i za šta su vam ona korisna.

Na primer, ako ste za vreme školovanja radili u obližnjem kafiću ili restoranu, pokažite da ste tamo naučili kako najbolje da komunicirate sa klijentima, učestvujete u organizaciji sa drugim zaposlenima, sarađujete sa dobavljačima. Sva iskustva su vredna, bez obzira da li ste ih stekli volontirajući, radeći sa prijateljima ili iz hobija. Uostalom, na testiranju tokom procesa selekcije moći ćete i da dokažete šta sve umete da radite.

2. Pokažite da ste vredni i spremni da učite

Svakog dana kompanije širom sveta gube novac zbog zaposlenih koji nisu posvećeni i ne uspevaju ili odbijaju da nauče nešto novo. Upravo zato, regruteri sve više biraju manje iskusne osobe koje su voljne da predano rade, uče i ulože dodatni napor, nego one sa bogatim iskustvom, ali bez savremenih veština i želje za usavršavanjem.

Istaknite najpre u svom rezimeu, a zatim i na intervjuu, da zaista želite da radite, da ćete uprkos nedostatku iskustva pružiti više, truditi se i nastojati da savladate sve što je potrebno za obavljanje predviđenih zadataka. Uverite poslodavca i da ste lojalni, predani poslu i da ste, bez obzira na to što nemate potrebno iskustvo, vi najbolja osoba koju mogu da zaposle.

3. Zablistajte u propratnom pismu
Propratno pismo je razgovor pre razgovora. U njemu govorite svojim glasom i stilom umesto taksativnim podacima u CV-u. Navedite šta vas je motivisalo da se prijavite za posao, navedite i obrazložite svoje relevantne veštine, povežite ih sa zahtevima radnog mesta za koje konkurišete, a u zaključku poentirajte zašto ste baš vi prava osoba za traženi posao.

Propratno, odnosno motivaciono pismo, daje vam priliku da prikažete sebe u najboljem svetlu. Zato se potrudite da u njemu naglasite sve svoje kvalitete i povežete ih u jednu celinu koja će ispričati priču o vama. Iskoristite priliku i da objasnite eventualni prekid u obrazovanju ili zaposlenju, ali i pokažete motivisanost za dalji rad na sebi, kao i na uspesima kompanije. 4. Svoje reči potkrepite dokumentima

Lepa reč i gvozdena vrata otvara, ali kada je reč o dobijanju posla potrebno vam je nešto i više od toga. Kada nemate iskustvo koje će dokazati da ste kvalifikovani za određeno radno mesto, fokusirajte se na druge činjenice koje će to učiniti.

Pokažite diplome i sertifikate koji će pokazati da posedujete znanja iz oblasti kojom želite da se bavite. Čak i ako do sad niste imali priliku da radite negde, veštine koje ste stekli na priznatim institucijama uveriće poslodavca da vladate kvalitetnim i praktičnim znanjem koje ćete lako moći da primenite na radnom mestu za koje ste aplicirali. Već tokom školovanja u priznatim obrazovnim institucijama stiče se i dragoceno praktično iskustvo, što će biti dodatni plus u vašoj biografiji i kvalifikacijama.

Za dobijanje posla najvažniji je stav

Iako se od onih koji traže posao zahteva da se prijavljuju na pozicije za koje poseduju određene kvalifikacije, praksa pokazuje da regruteri zapošljavaju kandidate ne (samo) zbog njihovih sposobnosti, već i zbog stava.

Regruteri obično traže kandidate koje karakterišu tri stvari: entuzijazam, posvećenost i strast prema poslu. Ako posedujete ove vrline, na putu do željenog posla ne treba ništa da vas spreči, i zato budite samouvereni, optimistični i pokažite da ste zaslužili radno mesto koje želite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: