Da li treba da postanete preduzetnik? Koliko vredi vaša sloboda?

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

16:34

Default images

Nekada su glavna motivacija za stalno zaposlenje bili sigurnost i redovna mesečna primanja. Međutim, danas je situacija sasvim drugačija. Danas je većina radnih mesta neizvesna, pa se postavlja pitanje šta uopšte čoveku garantuje sigurnost.

Koliko vredi sigurnost?

Svako treba da se zapita da li ono što se smatra sigurnošću vredi 40 najboljih godina vašeg života, da li je to vredno mučnog i bezvoljnog izvlačenja iz kreveta svakog dana. Pitanje je da li je dovoljno da se radujete jedino vikendima umesto svakom danu svog života i da li morate i dalje svakodnevno da strahujete u nastojanju da zadržite posao.

Dakle, stigli ste do penzije, ali po koju cenu?

Svako ima pravo da odlučuje o tome šta će da uradi sa vremenom koje mu je dato. Bitno je samo imati u vidu to da, ako ste nezadovoljni poslom koji imate, ništa vas ne sprečava da pokušate nešto drugo. Ne morate napustiti posao koji imate da biste se oprobali u nečem drugom što vas možda čini mnogo zadovoljnijim.

Redovni prihodi i materijalna naknada nisu vezani samo za redovan posao od osam sati koji vas više ne ispunjava i ne čini srećnim. Jedna od dobrih alternativa jeste preduzetništvo. Za ovo su potrebni odlučnost, trud i volja.

Preduzetnici su često ljudi koji na nekoliko godina pristaju na ono na šta bi samo malobrojni pristali da bi ostatak života mogli da žive onako kako zaista samo malobrojni mogu sebi da priušte.

Iako postoji period neizvesnosti u životu svakog preduzetnika, uz dobar poslovni plan i detaljnu analizu tržišta, postoji velika verovatnoća da ćete uspeti. Preduzetništvo nije tajna veština za koju su predodređeni izuzetni pojedinci, preduzetništvo se može naučiti. A život preduzetnika spaja nekoliko aspekata koje bi svako poželeo: fleksibilno radno vreme, rad za sebe i svoju porodicu, posao koji je vaša strast i neograničene mogućnosti.

Postoji nekoliko stvari koje svaki preduzetnik treba da zna pre nego što pokrene biznis.

1. Potrebno je izabrati pravi biznis koji ćete pokrenuti.

2. Dobar poslovni plan znatno povećava šanse za uspeh.

3. Dobro proučite svoju ciljnu grupu pre nego što uložite novac u marketing.

4. Dobro planiranje novca je neophodno kada je budžet ograničen.

5. Za pokretanje biznisa važno je izgraditi veliku, razuđenu mrežu poznanstava.

Uz dobro planiranje i istraživanje tržišta, preduzetništvo može da bude isplativ i siguran posao ukoliko se uloži dovoljno rada i truda. Ovakav hrabar korak može doneti ne samo materijalnu sigurnost nego i uživanje i ispunjenost u svakodnevnom obavljanju posla.

To je razlog zbog kojeg se sve više njih danas opredeljuje da pokrene sopstveni biznis. Za to je uvek potrebno imati i dosta znanja i veština, pa je dobro proći neke specijalizovane obuke koje mogu pomoći u tome da poslovanje bude što uspešnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: