Šansa za iOS programere i u Srbiji

Izvor: B92

Petak, 19.06.2015.

14:38

Default images

Da je ovo već naša realnost, pokazuje i podatak da su programeri mobilnih aplikacija u Srbiji danas tri puta traženiji, nego pre tri godine. Ovako brz porast doveo je do toga da u ovoj oblasti postoji veći broj slobodnih radnih mesta od broja stručnih programera, koji bi mogli da ih popune.

Ovo je razlog što su iOS programeri među najtraženijim IT stručnjacima u regionu, pa lako pronalaze odlično plaćene poslove i sarađuju sa velikim domaćim i stranim klijentima.

Znanje programiranja na iOS platformi finansijski je isplativo, bilo da se razvija sopstvena aplikacija ili se znanje koristi za realizaciju tuđih ideja i izradu aplikacija, u okviru neke kompanije.

Da iOS aplikacije imaju najbolju mogućnost naplate, pokazuju podaci da su iOS developeri do sada zaradili preko 25 milijardi dolara od prodaje mobilnih aplikacija. Izgleda da je to tek početak, jer se predviđa da će kompanija Apple u narednih godinu dana isplatiti više od 10 milijardi dolara za aplikacije koje će se naći na App Storeu.

Koje alate treba da poznaje iOS programer?

Ono što je važno za programere mobilnih aplikacija za iOS platformu je da imaju dobre ideje, jer od toga zavisi uspeh aplikacije koju prave. Osim toga, oni treba da poseduju odgovarajuće veštine, da bi svoju ideju realizovali.

iOS programeri treba da ovladaju raznim alatima, potrebnim za razvoj aplikacija za iOS platformu i da se upoznaju sa Xcode razvojnim okruženjem.

Novi programski jezik kompanije Apple Swift, obavezan je u radu svakog iOS programera, a potrebno je i poznavanje sintakse jezika Objective-C i koncepta objektno orijentisanog programiranja.

Budući da iOS programiranje podrazumeva pravljenje aplikacija koje treba da imaju zanimljiv i originalan izgled za korisnike, iOS programer mora savladati osnovne principe dizajna za mobilne uređaje i za kreiranje modernog korisničkog interfejsa.

Šansa za svakoga

Iako možda ne zvuči tako, mnoge od ovih veština i poznavanja alata, mogu se usvojiti za veoma kratko vreme. Nisu potrebne godine, ni meseci.

Danas postoje škole i intenzivni kursevi na kojima se, u pravom okruženju i uz podršku iskusnih iOS programera, sve ovo može postići za 10 nedelja učenja.

Na ovaj način, čak i potpuni početnici mogu steći znanja koja omogućavaju samostalno kreiranje aplikacija. Mnogi na ovaj način mogu postati iOS developeri pred kojima je šansa za uspeh.

iOS programeri iz celog sveta deo su jedne velike tehnološke revolucije. Iz dana u dan, oni menjaju svet oko nas: način na koji komuniciramo, radimo, učimo i provodimo slobodno vreme. Osim dobre zarade, oni koji se odluče da se bave iOS programiranjem, ući će u uzbudljiv svet, gde se kreira sadašnjost koja nas okružuje, ali i budućnost koja dolazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: