Zašto je 3D modelovanje sve plaćenija veština?

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

16:15

Default images

Ono što veštinu 3d modelovanja čini naročito zanimljivom na tržištu je što je potrebna skoro u svakoj industriji, a u budućnosti će to biti još više. 3D modeli se mogu praviti i za ljudske organe u medicinskim istraživanjima, za junake u video igricama, ali i za projektovanje novih zgrada ili hotela.

Iako su algoritmi koji se koriste za modelovanje izuzetno kompleksni, softver je interfejs učinio mnogo bližim samom korisniku, tako da više nije potreban doktorat u matematici da bi neko mogao da se bavi 3d modelovanjem.

To znači da se zapravo 3d modelovanje danas više koristi kao dodatna veština nego kao samostalna karijera. Drugim rečima, mnogi stručnjaci mogu u svojoj profesiji da koriste 3d modelovanje kao korisnu dodatnu veštinu da bi poboljšali kvalitet posla koji se trenutno bave. Na primer, naučnik koji se bavi hemijskim ispitivanjima može da napravi 3d model hemijskih molekula i sjajno prezentuje svoja istraživanja.

Sa druge strane, zbog sve većeg značaja ove veštine na tržištu, neki ljudi se usavršavaju samo kao stručnjaci samo za 3d modeling. Oni uglavnom rade u gejming ili filmskoj industriji, industrijama koje čitav svoj proizvod baziraju na digitalnom imaginaciji.

Kako postati 3D profesionalac?

Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju 3D modelovanje je što se ova veština može savladati za samo par meseci, uz odgovarajuće predznanje i talenat za tehničko crtanje. Danas u Srbiji postoje škole koje nude specijalizovane kurseve za 3D modelovanje po pristupačnim cenama.

 

U OK school su posebno ponosni na novi kurs 3D max, koji osposobljava profesionalce za modelovanje objekata za video igrice, pravljenje 3D prezentacije proizvoda, fotorealistično predstavljanje arhitektonskih rešenja. Kurs drži sertifikovani trener sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, a polaznici mogu posle polagati i za međunarodne sertifikate. Ono što kurs 3D modelovanja u ovoj školi posebno izdvaja je način školovanja koji je idealna kombinacija onlajn i učenja uz fizičko prisustvo.

Šest industrija u kojima je 3D modelovanje ključna veština

 

1. Industrija zabave

Ovo je industrija u kojoj se verovatno najočiglednije može videti upotreba 3D modelovanja. Malo je filmova koje Holivud danas “lansira”, a da intenzivno ne koriste 3D modelovanje. U pitanju su naravno specijalni efekti u filmovima, ali ne samo u stvaranju okruženja koje je naučnofantastično, nego se koriste i za dodavanje ili uklanjanja predmete iz realnog okruženja. Na primer, ako se snima plaža, može se ukloniti ili dodati palmino drvo u scenografiju.

2. Gejming

Još jedna industrija koja bukvalno vapi za 3D profesionalcima je sigurno gejming. Video igrice postaju sve realističnije. Bilo da je u pitanju ubijanje protivnika, životinja mutanata ili vožnja automobila brzinom koju malo koji smrtnik može da dostigne, scene i svi učesnici u njima počinju da izgledaju sve realističnije. Mnogi gejmeri više cene svoje iskustvo u virtuelnom svetu igrica nego realno. 3D modelovanje je za ovu industriju ključna veština.

3. Arhitektura

Arthitekte se sigurno raduju tome kako se će njihova profesija izgledati u budućnosti zahvaljujući upravo 3D modelingu. Umesto crteža i grafičkih planova, oni sada svoje prikaz budućih građevina rade na računaru. Slikama dodaju pokret, dubinu, specijalne efekte, tako da klijenti mogu da uživaju u različitim perspektivama pogleda na buduću zgradu. Gledaju je odozdo, odozgo, sa strane, a uz to, oni sada mogu i da prošetaju kroz samu unutrašnjost zgrade.

4. Izdavaštvo

U ovoj industriji sve više se upotrabljava 3D modelovanje. Ono im omogućava da prikažu slike koje inače ne bi mogli, zbog recimo otežanog pristupa ili autorskih prava. Ponekad su ilustracije potpuno imaginarne, pa mogu pomoći umetniku da prikaže slike koje ljudsko oko još nije videlo, kao recimo prikaz nekih događaja u budućnosti.

5. Marketing i oglašavanje

3D modelovanje može pomoći marketinškim stručnjacima da prikažu svoj proizvod u idealnom obliku, i pre nego što ga proizvedu i “zapakuju”. Na primer, u automobilskoj industriji tako mogu prikazivati nove modele kola, a ako se oni ne pokažu dobrim, promene će se desiti samo na modelu na njihovom računaru i neće ih ništa koštati, dok bi inače morali da ulože puno novca u to.

6. Geologija i nauka uopšte

Geolozi i naučnici mogu da koriste 3D modelovanje da bi kreirali modele koji simuliraju zemljotrese i promene tla, i da vide unapred efekte ovakvih prirodnih katastrofa. Osim toga, oni mogu simulirati pokrete, kao kod vazdušnih strujanja na primer, i otkriti faktore koji na njih utiču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: