Šest biznis veština koje pomažu u bilo kojoj karijeri

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:40

Default images

Kada se u kolokvijalnom razgovoru pomenu biznis ili preduzetništvo, među velikom većinom običnih smrtnika još uvek se javljaju pogrešne asocijacije. Uvreženo mišljenje jeste da se čovek sa preduzetničkim potencijalom rađa te da je isti zadata predeterminanta. Takođe se smatra da ove veštine nisu potrebne za zanimanja van poslovnog sveta.

Istina je, naravno, drugačija. Biznis veštine ključne su za razvoj bilo koje karijere i aposlolutno se mogu savladati. Prepoznati značaj ovih veština za uspeh u savremenom svetu impliciralo je njihovo uvođenje u kurikulume škola. Danas za sticanje poslovnih veština postoje ozbiljni sertifikati i obuke na fakultetima i školama, kakve su IMD, London Business School ili BusinessAcademy kod nas. Formalna ili ne, obuka u poslovnim veštinama obaveza je za svakoga ko želi da uspe.

Ako već niste počeli, evo šest veština na kojima bi pod hitno trebalo da poradite:

1. Marketing

Marketing se kao pojam često mistifikuje, a u pitanju je jedna krajnje jednostavna veština. Iako se povezuje sa ulaganjem novca u reklamu, on može biti i besplatan. Bitno je samo shvatiti suštinu marketinga. Definicija je prosta: Učinite da oni koji ne znaju ko ste to i saznaju.

Razlog zašto marketing u široj javnosti ima negativnu konotaciju jeste njegova konstantna zloupotreba. Obasuti smo agresivnim reklamama za proizvode koji nikom ne trebaju. Pravi marketing implicira afirmativnu promociju: vi znate nešto što drugi ne znaju, nudite uslugu ili proizvod koji rešava određeni problem i sve što hoćete jeste da skrenete pažnju na sebe. Nikoga ne terate da vas posluša ili koristi vaše usluge. Ali dajete na znanje da ste tu i imate rešenje.

Isto je i u privatnom životu. Kada rešite nečiji problem na bilo koji način, sebi ćete “napraviti dobar marketing“. Čuće se i ubrzo će vas pitati za savet ili mišljenje. A niko ne voli one koji savetuju, iako ih niko ne pita.
2. Prodaja

Da li znate koja je kompanijska najplaćenija pozicija? Mislite da je u pitanju CEO? Iznenadili biste se tvrdnjom magazina Fortune da je CEO u proseku tek četvrta plaćena pozicija u firmi. Prve tri rezervisane du za zaposlene iz prodaje. Zvuči neobično, a zapravo je savršeno logično. Bez odeljenja prodaje nijedna firma, ma kako proizvod ili usluga koju nude bili dobri, ne bi mogla da opstane.

Prodaja je sposobnost da nekoga ko zna za vas i nikada vam nije dao novac pretvorite u nekoga ko zna za vas i daje vam novac, jer je vaša ponuda ono što mu treba. Nema mnogo mudrosti, ali ima dosta zanata.

3. Liderstvo

Biti lider znači menjati srca i svest ljudi. Biti lider ne znači kontrolisati. To je česta predrasuda. Lider nema kontrolu nad onim što zaposleni rade, on jedino može vršiti uticaj da oni urade ono što je po njegovom mišljenju najbolje.

Dobar marketing je forma liderstva, koliko je samo liderstvo neka vrsta nove prodaje. Pitate se kako? Evo odgovora: Ako uspete da oni koji ne znaju za vas saznaju ko ste (marketing) i pretvorite ih u svoje klijente (prodaja), lako ćete ih povesti u željenom pravcu (liderstvo).

4. Umrežavanje

Elliot Bisnou, osnivač niza konferencija Summit Series, nezvanično najumreženiji mladi čovek današnjice, kaže da je svako od nas prosek pet osoba sa kojima provodi najviše vremena. Po njemu je ključ uspeha okružiti se uticajnim i zanimljivim ljudima i širiti svoju mrežu.

Umrežavanje je važno iz više razloga: otvara šanse za nove poslovne prilike, rast biznisa ali i lični razvoj. Deljenje znanja sa onima koji su već prošli put kojim idete može biti od krucijalnog značaja za uspeh u nekoj oblasti. A da biste pitali za savet, potrebno je locirati dobre mentore i doći do njih.
5. Preduzetnički pogled na svet

Prosto odrađivanje poslovnih zadataka nekad nije dovoljno. Potrebno je biti inventivan. Potrebno je shvatiti kako se određeni zadatak može efikasnije uraditi za manje vremena i angažmana. Drugim rečima, uspeti da firmi uštedite vreme i resurse, a sebi olakšate posao.

Zvuči neobično, ali ovo je par excellence preduzetnička veština. Svaki dobar preduzetnik je ili poseduje u arsenalu sopstvenih sposobnosti, ili je prepoznaje u drugom. Probudite je u sebi i bićete uspešniji u sopstvenom biznisu ili uočeni od strane svojih šefova. A, ako ste na rukovodećoj poziciji, pronađite potencijal u vašim zaposlenima i dajte im veći prostor i slobodu.

6. Brendiranje

Ako na pomen vašeg imena ljudi reaguju pozitivno, onda širite dobru sliku o sebi. Ako reaguju loše i smatraju vas nekomepetentnim, tada je upravo to vaš brend, Ako uopšte ne reaguju, onda i nemate svoj brend.

Kako je brend važan kad je u pitanju individua, a ne korporacija?

U eri socijalnih mreža i mogućnosti da se poveća vidljivost, brend je dobio potpuno novi smisao. Danas se shvata kao “reputacija koja pretiče“, odnosno prepoznatljivost na osnovu samog imena. A iza svake prepoznatljivosti stoji dobra priča. Pre nego što krenete u traženje posla, razmislite šta je vaša priča. Možda imate najuticajniji i najposećeniji blog o restoranima u regionu, a trenutno tražite posao novinara. Tada je vaš blog referenca bolja od bilo koje diplome.

Sve ove veštine, ma koliko da su različite, prožimaju jedna drugu. Marketing prethodi prodaji, a prodajte nema bez brenda. Za uspeh potrebno je usvojiti preduzetnički pogled na svet, a njega preuzimamo od mentora na koje se ugledamo, a koji su deo naše mreže. Usavršavanje jedne pomoći će vam da lakše savladate drugu. U životu i biznisu važi jedno isto pravilo. Pokušavati dok ne uspete. Razvijte ove veštine i put do uspeha će biti mnogo kraći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: