Kako zaraditi uz pomoć znanja iz IT-ja, iako niste IT stručnjak?

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

11:20

Default images

Uz znanje pojedinih programa i svega par sati rada dnevno ili manje, može se zaraditi i dodatnih nekoliko stotina evra mesečno. To je razlog zašto su danas popularna IT znanja i veštine i među onima koji nisu stručnjaci u ovoj oblasti. Ne morate da budete programer pa da znate da napravite neku jednostavnu aplikaciju. IT je oblast koja postaje dostupna svima koji žele da uče i napreduju.

Nekada je to bilo nezamislivo, ali sada i neko ko je bankar ili, na primer, advokat, može da nauči kako da pravi video-klipove, dizajnira sajtove, ili možda kreira i sređuje fotografije za štampu.

Logo za poneti

Nije potrebno da se školujete godinama da biste radili, na primer, stvari koje pravi grafički dizajner. Za nekoliko meseci mogu se savladati programi kao što su Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign i slični, koji su dovoljni da se kreira logo ili brend za neku firmu ili proizvod. Na primer etiketa za neki sok ili vino, slika flajera za koncert, predlog korica za knjigu danas se mogu jednostavno izložiti na prodaju na nekom od sajtova za freelance poslove. Kompanije i kupci iz celog sveta tako mogu videti vašu ideju i, što je još bolje, kupiti je. Za nekoliko dana moguće je napraviti dobar logo ili brend koji se može prodati i za nekoliko stotina evra. Za ovo vam ne treba ni puno vremena. Na ITAcademy u Beogradu kažu da, iako je predviđeno da obuka za ove programe traje godinu dana, većina polaznika već posle par meseci počne da zarađuje na svojim dizajnerskim rešenjima.
Kako zaraditi ako vam je hobi fotografija?

Nekome se može činiti da je ljubav prema fotografiji samo hobi ili puka zanimacija, ali ona se danas takođe može unovčiti. Sajtovi kao što su iStockphoto.com ili Fotolia.eu prava su riznica fotografija koje su napravili ljudi širom sveta, a one se takođe dobro prodaju. Za ovo je dovoljan fotoaparat, dobro oko i znanje u Photoshopu, koji služi za obradu fotografija.

TV reklame se mogu praviti i od kuće

Reklame koje svakodnevno gledamo na televiziji nisu više apstraktne. Uz pomoć programa kao što su Adobe Premier, After Effects i programa za obradu zvuka Adobe Audition mogu se napraviti i jednostavni YouTube klipovi, ali i džinglovi za reklame, ili čak delovi za filmove. Kao saradnik neke marketinške agencije, delove za određenu reklamu možete uraditi od kuće, posle posla i dobiti honorar za to. Osim toga, sledeći put kad vidite neku reklamu kako se vrti na TV-u, moći ćete da se pohvalite da ste i vi učestvovali u pravljenju iste.
Ako imate ideju kako da izgleda na internetu...

Ako ste nekada pomislili da znate baš kako treba da izgleda dobra internet prezentacija jedne advokatske kancelarije, stomatološke ordinacije ili nekog veoma posećenog medijskog portala, danas ne treba mnogo muke da svoje ideje podelite sa celim svetom. Osmislite dizajn, onakav kakav biste i sami voleli da vidite i, uz pomoć HTML5 i CSS3-a ili programa Dreamwever, možete realizovati svoje ideje i takođe svoje dizajnersko rešenje dati na prodaju (themeforest.net).
Uz malo vežbe, možete napraviti i ceo sajt

Znanja iz PHP programiranja omogućiće vam da napravite kompletan sajt, bilo da je reč o sajtu za firmu, ili možda online shop ili portal za booking hotela, na primer. Za ovo je potrebno da se malo više potrudite, ali je i novac koji se može zaraditi veći. Osim toga, ako znate da napravite dobar sajt, to je odlična osnova i za pokretanje sopstvenog biznisa i prilika za ostvarenje još veće zarade.

Mobilne aplikacije su potrebne svima

To je i razlog zašto već postoje obuke specijalizovane isključivo za savladavanje veština potrebnih za pravljenje mobilnih aplikacija (nedavno je jedan ovakav smer otvoren i u Beogradu - Mobile Development Department na ITAcademy). Uz ova znanja mogu se praviti iOS ili Android aplikacije za doslovno šta god vam padne na pamet - igrice, učenje, navigaciju, zatim za informacije o vremenskoj prognozi i slično. Tržište za mobilne aplikacije svakog dana je sve veće i raznovrsnije.
Ako volite da projektujete i crtate, unovčite to

Trodimenzionalni modeli i crteži nekada su izgledali kao naučna fantastika. Danas je dovoljno da da znate samo neki od CAD programa i da nacrtate bilo kakav 3D model. Kao saradnik, na primer, nekog arhitektonskog i projektnog biroa, možete učestvovati u nekim većim projektima i nacrtati 3D modele kuća ili zgrada. Zabavno, ali i unosno, može biti i crtanje 3D modela delova industrijskih mašina ili čak dečijih igračaka.

Informacione tehnologije sve više postaju oblast u kojoj svi mogu da pronađu nešto za sebe. Čak i oni koji se bave takozvanim neprofitabilnim profesijama, uz malo rada i truda, mogu da poboljšaju kvalitet svog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: