Malo žena u IT sektoru

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 02.09.2014.

10:14

Default images

Samo desetak odsto pokretača start-ap projekata u svetu su žene, bilo da se radi o razvoju aplikacija ili kreiranju veb stranica. Iako je razvoj internet start-ap projekata u punom jeku, žene čine samo 14 odsto zaposlenih u ovom sektoru.

Sudeći prema podacima Savezne asocijacije za informacione tehnologije, telekomunikacije i nove medije (Bitkom), samo u poslednjih pet godina otvoreno je preko 100.000 novih radnih mesta u oblasti internet tehnologije, a oko 40.000 pozicija je otvoreno zbog nedostatka kvalifikovanih kandidata.

Američka preduzetnica Džes Erikson uhvatila se u koštac s ovim problemom. Ona je 2013. godine osnovala Giketes, mrežu žena IT profesionalaca sa sedištem u Berlinu. Ta mreža konstantno raste, a već sada ima 700 članova u Berlinu i sedam ogranaka u drugim gradovima sveta, uključujući Njujork i London.

„Giketes želi kulturološku promenu. Želimo da žene odlaze na konferencije i govore za medije. Želimo snažno prisustvo žena u tehnološkoj industriji“, kaže Eriksonova.

Članice mreže se redovno sastaju i organizuju kurseve i mentorske programe za nove članice.

One takođe organizuju žensku verziju značajnih industrijskih događaja, na kojima inače dominiraju muškarci, sastanke s potencijalnim investitorima, celodnevna takmičenja u programiranju i hakatone, događaje na kojima učesnice intenzivno rade na izradi određenog softvera.

U julu je mreža Giketes bila domaćin hakatona organizovanog u saradnji sa softverskim gigantom SAP, koji je želeo da poveća udeo žena među svojim zaposlenima. Cilj ove kompanije je da do 2017. godine četvrtinu menadžerskih pozicija u kompaniji zauzmu žene.

„Želimo da pronađemo mlade talentovane žene i zainteresujemo ih za SAP“, kaže Anka Vitenberg, menadžerka u kompaniji SAP. „Ako zaposlimo više žena u sektoru za razvoj softvera, bićemo mnogo inovativniji. Sigurna sam u to.“

Eriksonova je takođe ubedila Amazon i Fejzbuk da u saradnji s Giketeksom organizuju takmičenje u programiranju softvera. Glavnu operativnu direktorku Fejzbuka Šeril Sandberg upoznala je na promociji njene knjige u Hamburgu, nakon čega su ostale u kontaktu.

Sektor informacionih tehnologija je dominantno muški i u SAD-u, gde se nalaze sedišta mnogih najvažnijih svetskih IT kompanija. Prema statistikama portala Statista.com, procenat muškaraca zaposlenih u Guglu ili Fejzbuku je oko 70 odsto.

Manjak žena u tehnologiji je posledica toga što je vrlo mali procenat devojaka zainteresovan za tehničke i kompjuterske nauke, fiziku ili tehnologiju u školama, tvrdi Stefan Fisterer, stručnjak za tržište rada u Bitkomu, zbog čega samo pojedine od njih upisuju te fakultetske smerove ili odlaze na probni rad iz tih oblasti.

Eriksonova žali što nije studirala tehnološke nauke. Ona je diplomirala međunarodne odnose, a master studije završila u oblasti medija i komunikacija.

Četiri godine nakon diplomiranja radila je u sektoru za odnose s javnošću i marketingu za tehnološke start-ap projekte u Berlinu i Njujorku. Često je bila suočena s predrasudama da kao žena ne zna mnogo o tehnologiji. Međutim, danas primećuje određene pozitivne promene. Primera radi, procenat žena koje upisuju kurseve iz kompjuterskih nauka na nemačkim univerzitetima je dostigao 20 odsto. „To je trend koji treba da pratimo“, kaže Fisterer.

Početne plate u ovom sektoru su između 40.000 i 45.000 evra godišnje za one koji imaju završene master studije, odnosno od 38.000 do 40.000 za one koji imaju diplomu sa osnovnih studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: