Mnogo pitanja za Komisiju

U utorak se očekivalo zvanično saopštenje Centralnog registra o uspešnosti ponuda za preuzimanje akcija "Knjaza Miloša".

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2004.

15:58

Default images

Time bi javnost saznala ko je od ponuđača koliki procenat akcija dobio. I pored toga, ne sačekavši ni pitanje, osoba koja se javlja na telefon direktora Centralnog registra, odbrusila je novinaru B92 da nikakve informacije ne daje i potom spustila slušalicu.

Ipak, rezultat se zna, pošto je firma "Apurna", zajedničko preduzeće košarkaša Vlade Divca i firme "Danon", saopštila je da je postala većinski vlasnik "Knjaza Miloša", dok je iz kompanije “FPP Balkan limitid” najavljeno više tužbi.

Iako se, pored oglašavanja Centralnog registra očekivalo i objašnjenje Komisije za hartije od vrednosti zašto je iznenada otkazana konferencija za novinare na kojoj je trebalo da budu saopšteni podaci o privatizaciji “Knjaza”, portparol Komisije Dušan Belanović kaže za B92 da nikakvih izjava povodom jučerašnjih dešavanja neće biti. On je odbio da odgovori na pitanje da li je tačno da je Komisija za hartije od vrednosti juče diskvalifikovala “Danon” i Divca iz procesa preuzimanja akcija “Knjaza”.

Novinar nedeljnika “Vreme” Miša Brkić kaže da preuzimanje akcija aranđelovačke fabrike liči na slučajeve privatizacije u Rusiji od pre 15 godina, kada je nastao čuveni termin tajkunizacija: “I tamo se događalo da radnici akcionari na nekim tenderima i javnim ponudama dobiju najnižu moguću cenu za te akcije i da su bili prinuđeni da ih prodaju, ali su zato ministri u ruskoj vladi i menadžment preduzeća koja su privatizovana, preko noći postajali bogati u procesu koji je obeležen korupcijom i davanjem mita”.

Brkić smatra da država treba da odgovori na brojna pitanja koja se nameću posle preuzimanja akcija fabrike vode: “Slučaj privatizacije “Knjaza Miloša” mi liči na krupnu korupcionašku aferu. Zašto se, recimo, država umešala u proces privatizacije, kada to nije uopšte njen posao, zašto je država poništila svoj prvobitni zahtev i pristala na manju cenu za svoje akcije jednom od ponuđača? Zašto je vlada juče, tj. pojedinci iz vlade, zabranila Komisiji za hartije od vrednosti da održi konferenciju za štampu i da na toj konferenciji saopšti svoje nalaze oko slučaja privatizacije “Knjaza”, a Komisija za hartije od vrednosti je jedini merodavan organ koji o tome može da govori", upitao je Brkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: