Odluka o "Knjazu" u ponedeljak u podne

U ponedeljak u 12 časova će se znati ko će biti većinski vlasnik kompanije “Knjaz Miloš”.

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2004.

18:49

Default images

Naime, do tada bi mali akcionari trebalo da odluče kome će prodati svoje akcije. I u ovom trenutku u Aranđelovcu su predstavnici i "Apurna" i "Balkan Limitida", koji malim akcionarima predstavljaju svoju ponudu. Sindikat radnika "Knjaza Miloša" održaće u nedelju uveče sastanak na kojem će još jednom biti razmotrene ponude za preuzimanje akcija tog preduzeća.

Iako je država u četvrtak kao najboljeg ponuđača za otkup državnog paketa akcija “Knjaz Miloš” izabrala kompaniju “Apurn”, odnosno zajedničku kompaniju “Danona" i Vlada Divca, konkurenti toj francuskoj firmi iz “FPP Balkan Limitida” kažu da su počeli pregovore sa Agencijom za privatizaciju oko kupovine državnog paketa. Predstavnhik Balkan imitida Srđan Muškatirović kaže da je izvesno da će FPP biti većinski vlasnici:

“Sa predstavnicima Agencije za privatizaciju smo pregovarali u poslednja dva dana i sa njima pokušavamo da nađemo zajednički jezik i da otkupimo i njihov paket. Deo naše ponude je da pregovaramo sa državom i da ponudimo paket koji u glasi: cena akcije od 23.000 dinara, koja se ne isplaćuje odmah, kao što se isplaćuje malim akcionarima, već se isplaćuje za dve godine”.

Kako se nezvanično saznaje u Agenciji za privatizaciju, agencija nije vodila pregovore sa Balkan Limitidom poslednjih dana. S druge strane, da bi ponuda "Danona" i Divca bila uspešna potrebno je da se državnom paketu pridruži nešto više od osam odsto malih akcionara, tako da nije isključeno da država na kraju proda svoje akcije FPP-u, ali, prema rečima predsednika Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca to nije i jedina mogućnost:

“Ono što je bitno jeste da firmom može i dalje da upravlja i nekoliko stotina i nekoliko hiljada akcionara, samo upravljanje i sama sudbina firme ne zavisi od toga ko su vlasnici. Da li su vlasnici pri tom u procesu preuzimanja prošli bolje ili lošije to će sami da vide na osnovu onoga kako su se opredeljivali. Ako su želeli da prodaju, pa ne prodaju naravno da to za njih nije valja”.

Podsećamo da bi od prodaje akcija “Knjaza Miloša” u državni budžet trebalo da se slije više od 30 miliona evra. Danon i Divac, kažu da izjave “Balkan Limitida” ceo proces preuzimanja čine neregularnim, jer je to pritisak na male akcionare.

Ipak, kao pritisak na male akcionare smatra se i ponuda košarkaša Predraga Danilovića od 3.500 dinara svakom ko proda akcije "Apurnu". Finansijski savetnik kompanije “Apurn” Zvonko Nikezić kaže da im je Danilovićeva velikodušnost nanela štetu: “Izjava Danilovića vezana za poklon, nagradu, ne znam već u kom kontekstu je on to ponudio, jeste njegova privatna stvar. Osim što su Divac i Danilović ubacivali loptu u koševe, to ne znači da bilo šta drugo njih u karijeri poslovnoj vezuje”.

Komisija za hartije od vrednosti, prema rečima predsednika Štimca, trebalo bi da o izjavama Danilovića i tom slučaju raspravlja u četvrtak, do kada će kontrolori koji prate situaciju u Aranđelovcu dostaviti sve podatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: