Darvin još uvek živ

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2004.

13:03

Default images

Kolegijum Ministarstva prosvete odlučio je da vrati Darvinovu teoriju evolucije u nastavni plan za 8. razred. 

Pritisak javnosti na ministarstvo prosvete i vladu Srbije urodio je plodom. Dekret ministarke Ljiljane Čolić je poništen i Darvinova teorija evolucije vraćena je u nastavni program za osmi razred osnovne škole. Nakon sednice vlade, tu odluku je saopštio zamenik ministra prosvete Milan Brdar: “Što će reći da sam ja ovde došao da podvrdim da je Čarls Darvin još uvek živ”

Brdar kaže da donošenje, a zatim i ukidanje ministarkinog dekreta neće imati većih posledica: “Znači, imali smo možda jedan kratak period zbunjivanja. Priznajem da su možda i nastavnici zbunjeni, ali ova naša izjava upravo treba da eliminiše tu zbunjenost. Pošto je lekcija u udžbeniku, vraćanje u plan i program nije zbog brige o krupnim posledicama, jer ne vidimo da posledice mogu da budu krupnije, jer intervencija dolazi otprilike na vreme”. Na pitanje novinara B92 da li će neko da snosi posledice zbog odluke o izbacivanju Darvinove terorije, Brdar je kazao: “O tome ćemo mi razgovarati na Kolegijumu. Za sada ja ne mogu ništa da kažem”

U ovom slučaju pritisak javnosti je doneo rezultat. Međutim, donošenje odluke na svoju ruku, a zatim i njeno još brže ukidanje kada igrom slučaja javnost za nju sazna, otvara pitanje kako sprečiti ljude koji dođu na javnu funkciju da na takav način realizuju svoja uverenja. Kolumnista nedeljnika Vreme Teofil Pančić kaže za B92 da ovo nije prvi ispad Ljiljane Čolić, niti je ona jedina u njenoj stranci i vladi koja je sklona takvim ispadima: “Dakle, DSS-ovci su skloni ovome. Oni su jedna sve opskurnija organizacija. Ja žalim onog Zorana Drakulića koji nešto pokušava da kao nešto promeni imidž stranke, kaže: morate da budete drugačiji. S kim, molim te, s tim ljudima? Nema šanse. Koštunica je oko sebe okupio najneverovatniju ekipu koja postoji u ovoj zemlji. Radikali su za njih mala deca”.

I spomenuti Drakulić je ostao bez teksta kada je čuo za odluku svoje stranačke koleginice: “Mislim da je to možda bilo malo nespretno od strane gospođe Ministarke, pogotovo danas, kada ... dobro, ne bih dalje komentarisao”

Na kraju storije o proterivanju i vraćanju Darvina u školski program, može se reći da je Ljiljana Čolić ispunila svoje obećanje i posle samo nekoliko meseci uspela da ostavi svoj pečat u Ministarstvu prosvete. Koliko je ozbiljno shvatila svoju misiju jasno je i iz njene izjave, iz poslednjeg broja lista “Pravosavlje”: „Od stupanja na dužnost svako veče molim Svetom Savi da me prosvetno umudri“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: