Promenjen plan zbog zračenja ekrana

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2004.

10:08

Default images

Ministarstvo prosvete je prvo naručilo knjigu za prvake, a onda je predmet prebacilo u fakultativnu nastavu.

Na adresu izdavačke kuće Nijansa 6. septembra stiglo je obaveštenje Ministarstva prosvete o tome da predmet "Od igračke do računara" više neće biti izborni, već fakultativni, iako je u junu aktuelno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje da rukopis knjige za taj predmet odgovara potrebama učenika. U međuvremenu, promenjen je plan i program, a iz ministarkinog kabineta je objašnjeno da iz zdravstvenih razloga nije dobro da se deca od sedam godina života zrače putem računara.

Bivši ministar prosvete, Gašo Knežević, kaže da je prilikom kreiranja izbornih predmeta, apsolutno poštovana procedura i da su za sve konsultovani stručnjaci: "Kada se radilo ovom predmetu, tu su svakako učestvovali i zdravstveni radnici i argument da je to nezdravo za decu apsolutno je besmislen."

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, profesor Branko Kovačević, kaže da postoji neobaveštenost ljudi koji nisu u struci i da je objašnjenje ministarstva apsolutno neosnovano: "Naravno, uvek se formira neko elektromagnetno polje kad god postoji električna struja, odnosno kretanje elektrona, međutim, tehnologija se razvila i apsolutno ne postoji bojazan. To polje jako brzo opada sa daljinom, već na 2-3 cm od ekrana to polje je vrlo slabo. Takođe, danas postoje i ravni ekrani i tehnologija je mnogo razvijena."

Predmet od igračke do kompjutera prošle godine podržan je u velikom broju škola kao izborni predmet, a za njega se opredelilo više od 20.000 prvaka. Kontakt sa ministarkom Ljiljanom Čolić, ni danas nismo uspeli da uspostavimo, a broj pitanja za nju se svakodnevno povećava. Odgovor je bio isti kao i juče: ministarka je mnogo zauzeta.

Za to vreme, pokreću se akcije sa zahtevom za ostavku ministra prosvete. Performansom "Spalite Đordana Bruna" ispred zgrade Vlade Srbije, podmladak Socijaldemokratske unije i Građanskog saveza Srbije tražio je ostavku ministrake Čolić. Predsednik omalidne GSS, Rastko Petaković kaže da je sledeći korak peticija za smenu ministarke prosvete: "U Španiji se sruši most - ministar saobraćaja podnese ostavku, a ovde ministarka izbaci Darvina i tu bude udarna vest na BBC-iju i ona će verovatno ostati u ovoj zgradi i nastaviti da truje decu ove zemlje."

A ako se o tako nečemu na Vladi uopšte bude raspravljalo, i ako na primer, mišljenje ministra za kapitalne investicije, Velimira Ilića, bude u većini ili presudno, ministarstvo prosvete, sigurno će i dalje biti pod istim vođstvom. "Ne, ministarka ne treba da podnese ostavku, ministarka radi svoj posao vrlo korektno. Ja sam čovek vernik i nigde, nigde pročitao nisam da je čovek postao od majmuna i zato čestitam ministarki na onoj izjavi. Ono što kaže moj patrijarh, što kažu moje vladike, ono što nas je učio Sveti Sava – za mene je svetinja, a možda je neko i postao od majmuna, pa to samo potencira. Ja se ne bih složio sa tim i, jednostavno, podržavam ministarku u svemu tome", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: