Radenović deveti član Saveta za radiodifuziju

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2003.

09:47

Default images

Glasovima dela vladajuće koalicije, ali i poslanika SPS-a, Stranke srpskog jedinstva i socijalista Branislava Ivkovića – izabrala je u utorak Gorana Radenovića za devetog člana Radiodifuznog saveta. Radenović u Savet ulazi kao kandidat sa Kosova, a u javnosti se već dugo vodi oštra polemika o njegovom slučaju.

Prigovor na Radenovićevu kandidaturu odnosi se, podsećamo, na zakonsku odredbu koja predviđa da deveti član Saveta ima prebivalište na prostoru Kosova i Metohije, što Radenović kao kandidat ne ispunjava, jer živi u Podgorici, a sa Kosova poseduje izbegličku legitimaciju. Šef poslaničke grupe DOS Reforme Srbije Bojan Pajtić smatra, međutim, da je od tih prigovora bitnija potreba da se Savet formira i počne sa radom: "Bilo je osporavanja više članova Saveta, 137 poslanika je procenilo da je to opredeljenje Saveta bilo u skladu sa zakonskim uslovima. Nije to bilo stranačko opredeljivanje, niti je bilo stranačkih direktiva, nego apsolutna većina poslanika koja je podržala više potrebu, čini mi se, da se Savet konstituiše, nego što je ulazila u to da li određeni kandidati nekom odgovaraju ili ne".

Zbog rasprava do kojih je došlo u poslednjih par nedelja, nekoliko stranaka članica vladajuće koalicije nije podržalo kandidaturu Radenovića – među njima su Demokratska alternativa, Demokratski centar, Reformisti Vojvodine, Koalicija Šumadija, kao i dvojica poslanika novoformirane Inicijative za normalnu Srbiju. Protiv Radenovićevog izbora bila je i opoziciona Demokratska stranka Srbije.

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske alternative i DSS-a Nada Kolundžija i Dejan Mihajlov, i posle glasanja, ne smatraju da je Radenović dobar izbor za Savet radiodifuzne agencije. Oni su kao problem naveli i to što njegov mandat u Savetu traje 6 godina. "Šta tu ima više da se kaže? Samo glasanje dovoljno govori o tome. Očigledno da tu ima najličnijih, najnižih interesa onih koji su glasali", rekao je Mihajlov. "Oko ovog kandidata je bilo previše sporova da bi se za njega ovako glasalo. On se bira na 6 godina i on je praktično nezamenljiv. Ovo je poruka da smo možda nedovoljno osetljivi na neke stvari", misli Kolundžija. 

Poslanici opozicije iz redova SPS-a i SSJ-a svoje glasanje za Radenovićev izbor obrazložili su time da je u interesu opozicije da se Savet što pre formira. Oni tvrde da će, kada Savet počne sa radom, biti omogućen i direktan televizijski prenos skupštinskih sednica. Niko od njih, ipak, nije precizirao, od koga su poslanici opozicije dobili takva uveravanja.

"Ukoliko se Skupština Srbije izborom Gorana Radenovića za devetog člana Radiodifuznog saveta ogrešila o zakon, moraću dobro da razmislim da li mi je mesto u takvom društvu", izjavio je za B92 član Saveta, profesor Pravnog fakuleta Vladimir Vodinelić: "Moraćemo i mi u Savetu da se time pozabavimo, da dobijemo potpuno jasnu predstavu o tome da li g. Radenović ispunjava zakonske uslove. Bilo bi sjajno da ova afera nije ni nastala, bilo bi sjajno da je radiodifuzni savet još pre koji mesec počeo da funkcioniše. U ovom času, ja ne mogu sagledati sve moguće posledice ovoga izbora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: