B92 Music > Koncerti > Violent FemmesViolent Femmes spadaju u najvaznije sastave mini-revolucije koja se odigrala u americkom rock undergroundu tokom osamdesetih, iz koje su izasli REM, Husker Du, The Replacements i ostali bandovi koji su udarili temelje kasnijoj pojavi “grunge” generacije. Legenda kaze da ih je zapazila Chrissie Hynde kako sviraju na ulici rodnog grada Milwokeeja, i odusevljeno ih pozvala da sviraju kao predgrupa The Pretendersima. Ostalo je, zaista, legenda…

Istoimeni debi album Violent Femmesa, opisivan kao kljucni prevratnicki album cele generacije koja je odrasla pod Reaganom, postao je tokom vermena jedan od velikih fenomena rock diskografije uopste. Pesme kao sto su "Blister in the Sun", "Add It Up" ili "Gone Daddy Gone", nisu samo na najbolji nacin izrazile izgubljenost i gnev mnogih marginalaca, vec su ucvrstile ovo izdanje u svesti potencijalnih kupaca kao plocu koju obavezno treba imati u kuci, zlu ne trebalo. Dvadeset godina posle izlaska, ovaj album je zvanicno jedini album u istoriji pop muzike koji je dosegao platinasti tiraz, a da pritom nijednom nije usao na Billboardovu listu najprodavanijih!

Upravo ovaj jubilej Violent Femmes su iskoristili da krenu na jos jednu od mnogobrojnih i svuda rado ocekivanih svetskih turneja, u svom originalnom sastavu – Gordon Gano, Brian Ritchie i Victor De Lorenzo. Njihov razbaruseni stil postao je legenda, a koncertni nastupi velicanstvena svetkovina mladalacke ogorcenosti – uostalom, ko jos zeli da odraste?

Karte u pretprodaji: blagajna SKC