B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
 
     
 

B92.MU$IC > EVENTS > RING RING FESTIVAL 2003

 
 

 

 


6 - 12. maj 2003.
Rex, Kolarac, Barutana, Beograd

 

Osmi Ring Ring po redu, festival koji predstavlja nove tendencije u muzici,
traje od 6. do 12. maja 2003. u prostorima: Kulturnog centra REX, Kolarca i Barutane. Ovaj put će biti održano 15 koncerata za 7 dana sa osnovnom temom savremena romska muzika, uz obilje ostalih world music programa,
džeza i elektronske muzike.

Program festivala

Utorak, 6. maj, 20:00, Barutana
ISTANBUL ORIENTAL ENSEMBLE (Turska)
Fotografije sa koncerta
Turski perkusionista Burhan Ocal je pre 10 godina osnovao ovaj sastav u kojem su neki od najpoznatijih romskih muzičara iz Istanbula, sa željom da sačuvaju muzičku ostavštinu Turskih Roma iz 18. i 19. veka, kako je tada svirana u Istanbulu. Kao i svugde, virtuozni Romski muzičari su bili oni koji su sačuvali muzičku tradiciju, mešajući je sa elementima klasične turske muzike.
SIERRA MAESTRA (Kuba)
Fotografije sa koncerta
Nakon 25 godina postojanja, najpoznatiji kubanski “son” sastav, se vraća, kao najuzbudljivija koncertna atrakcija sa vrelog ostrva. Ni odlazak Hesusa Alemanija i Huan de Marcos Gonzalesa, koji su osnovali svoje sastave, koje je videla i beogradska publika nije sputao 6 originalnih članova da sapar mladića iz kubanske fabrike talenata naprave bum sa albumom “Rumbero Soy”. Ples, na originalni način. Ovaj sastav je tu bio i pre Buena Vista pomame, a i danas su tu.

Sreda, 7. maj, 20:00, REX
PARIS TO KYIV (Kanada/Srbija)
Fotografije sa koncerta
Kanadska pevačica, Alexis Kochan, već 20 godina otkriva tradicionalnu ukrajinsku i istočnoevropsku muziku. Ove godine će Istočna Evropa otkriti Alexis Kochan i njen ansambl Paris To Kyiv. Ring Ring je prva stanica na njihovoj turneji. Na granici džeza, ovo je traganje za sospstvenim muzičkim korenima.Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Kanade, Kanadskog umetničkog saveta, Manitoba saveta, kao i Saveta inostranih poslova i međunarodne trgovine Kanade.
ROMANO DROM (Madarska)
Fotografije sa koncerta
Grupacija Roma Olah, preko sastava Romano Drom, predstavljaju samo deo romske muzičke tradicije u Madjarskoj. Vidjeni su u čuvenom filmu “Latcho Drom”, objavili su dva albuma i već su nastupili u Beogradu. Romska muzika, i u ovom slučaju nosi emocije, budi setu i zove na ples.

Četvrtak, 8. maj, 20:00, REX
BRATKO BIBIČ & THE MADLEYS (Slovenija)
Fotografije sa koncerta
Nekada je Slovenija bila meka drugačije muzike, a Bratko Bibič je u tome od svojih tinejdžerskih dana. Madleys su novi bend, ali koji podseća na najuspešniji Jugo alternativni sastav, s početka 80tih, Begnagrad. Danas je Bratko član Accordion Tribe (na Ring Ring su već nastupali Maria Kalaniemi i Lars Hollmer), njegova muzika prolazi na festivalima jazz, world, savremene muzike, a u Beogradu nastupa prvi put posle 22 godine, kao vodja prvog slovenačkog sastava na Ring Ringu. Mi smo počastvovani.
JANEK SCHAEFFER (Velika Britanija)
Fotografije sa koncerta
Janek Schaeffer je zvezda nove evropske elektronske scene u usponu. Porede ga sa Markus Popom, Fenezom I Pitom. Njegove nastupe opisuju na sledeći način: “ koristeći svoj konvencionalni par gramofona za puštanje posebno rezanih vinila, Janekove improvizacije su satkane kombinujući apstraktne električne izvore zvuka i prastare klasične 7-inčne vinile.
M. PLIAKAS / M. WERTMULLER / C. BROTZMANN (Švajcarska/Nemačka)
Fotografije sa koncerta
Švajcarska, naizgled zemlja gde improvizovana muzika nije bitna, ni dominantna. Medjutim, veliki broj improvizatora starije i mladje generacije, izdavačke kuće i festival “Taktlos” odolevaju mnogo bolje nego njihove kolege u drugim zemljama. Jednog od zapaženijih predstavnika mlađe generacije, bubnjara Michaela Wertmullera, smo videli pre dve godine u duetu sa Peterom Brotzmannom. Ove godine, dolazi Peterov sin, Caspar, čuveni gitarista. Treći član je basista Marino Pliakas iz grupe Steamboat to Switzerland.

Petak, 9. maj, 20:00, REX
PETRA DUBACH & MARIO VAN HORIK (Holandija)
Performansi ovog dueta obuhvataju instalacije i eksperimente zvukom, kompozicije i improvizacije. Njihov program na festivalu se sastoji od sledećih radova:
1. Flexatones. Jednostavni komad na tzv, fleksatonu (karibijskim instrumentima). 2. Strip Music. Dve aluminijumske šipke vise okačene na plafon žicom i oprugama. Žice su ozvučene, a muzika se proizvodi kosom, prstima palicama i glasom.
3. Name Piece #1. Ime Petra Dubah pretočeno je u muzičku kompoziciju, koja se svira pomoću dve muzičke kutije. Svirači nastoje da ostanu u ritmu.
4. Flexitar. Dve gitare us povezane konstrukcijom od dve dugačke žice i elastičnog kabla. Gitare nisu priključene na pojačalo, već samo duge žice. Muzičari proizvode zvuk svirajući gitare u laganom pokretu.
BELGRADEYARD SOUND SYSTEM (Srbija)
Ovo će biti prvi ikada održani BGYSS živi nastup u proširenom sastavu i prvo javno predstavljanje materijala sa debi albuma, koji će se do kraja godine pojaviti za Cosmic Sounds London. Grupa je nedavno imala zapažene nastupe na Transmediale festivalu u Berlinu, Bijenalu muzike u Zagrebu, a slede nastupi u Sjedinjenim Državama i Austriji, uglavnom u sklopu većih umetničkih projekata.

Subota, 10. maj, 20:00, Kolarac
KROKE (Poljska)
Fotografije sa koncerta
Klezmer muzika u Poljskoj, u Krakovu, je bila skoro zaboravljena do pojave ovog trija pre 10tak godina. Koliko se razlikuje ova divna muzika od Istočne Evope do Amerike, pokazuju Kroke, kao najpoznatiji evropski klezmer sastav. Toliko su dobri, da je čuveni violinista Nigel Kenedy, morao baš sa njima da snimi ploču, koja će se pojaviti nakon festivala. No, Kroke imaju svoj četvrti album “Ten Pieces to Save The World”, čija će premijera biti baš u Beogradu.
RIZWAM MUAZAM QAWWALI (Pakistan)
Fotografije sa koncerta
Nusrat Fateh Ali Khan je dao jedan od najvećih doprinosa rastu popularnosti world muzike, kakvom je znamo danas. Njegova prerana smrt je ostavila veliku prazninu, ali na sreću tu su i naslednici, njegovi nećaci nastavljaju porodičnu tradiciju na najlepši način. Azijski bogata scena, neobična muzika koja vas uzdiže i ne pušta do samog kraja.

Nedelja, 11. maj, 20:00, REX
MEHTA-METRIC DUO (Nemačka/Indija)
Fotografije sa koncerta
Rajesh Mehta: rođen u Indiji, odrastao u Njujorku, diplomirani matematičar koji svoju umetničku karijeru u džez muzici vezuje za Evropu. O susretu i pokušajima spajanja muzičkih kultura sam kaže: “Bio sam razočaran mnogim eksperimentima ove vrste, iako istorijski gledano, oni otvaraju izvesnu mogućnost kulturnog dijaloga. I sam sam svestan ovog izazova – odrastao sam u Sjedinjenim Državama i bio pod uticajem džeza, savremene muzike i južno indijske tradicije. Osećam da svi ovi jezici mogu da postoje zajedno i obogaćuju jedni druge, ukoliko ne postoji imperativ harmonije. Nemojte brisati oštrine razlika među jezicima, jer upravo one doprinose razvoju jezika muzike. Ja sam u sebe upio razne uticaje i moj rad je njihov rezultat.”Kaczinski je američki bubnjar, sa prebivalištem u Nemačkoj, sa kojim Mehta saradjuje često i sa kojim se odlično razume, na obojicu je značajno uticala indijska muzika.
SYLVAIN KASSAP TRIO (Francuska)
Fotografije sa koncerta
Klarinetista Sylvain Kassap razvija osobeni stil ne samo kao traženi muzičar i osvedočeni improvizator sa preko dve decenije dugom karijerom, već i kao kompozitor. Kao izvođač, obično radi sa muzičarima koji dele njegovu sklonost ka lirskoj muzici.

Ponedeljak, 12. maj, 20:00, Barutana
FULGERICA (Rumunija)
Zvezda rumunske televizije i epskog ciganskog filma Tonija Gatlifa Gađo Dilo, Fulgerica & Mahala Gypsies.
BROTHERHOOD OF BRASS (SAD/Srbija)
Susret trubačkih tradicija kakav je dugo priželjkivan. Jazz trubač u klezmer maniru (ili obrnuto) i romski trubač iz Srbije, najbolji u Guči (čitaj: na svetu). Njihovo poznanstvo i razmena muzičkih materijala traje od `97. Ali tek prvi, pravi snimci i preko 15 zajedničkih nastupa sa njihovim orkestrima u Evropi i Americi su stvorili novu kompaktnu celinu, koja, kao retko koji miks različitih tradicija, daje nešto sasvim novo I uzbudljivo. Konačno i pred domaćom publikom, zajedno na sceni. Pravo bratstvo!

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore.

Generalni sponzor: Direkcija za gradjevinsko zemljiste i izgradnju Beograda.

Koncerte su omogucili i: Britanski Savet, Gete Institut, Francuski kulturni centar, Ambasade Kanade, Poljske i Holandije, grad Ajndhoven

Festival pomogli: JAT, restoran "Hajduk", Budget Rent-a-car

  Official Website

 

         
 


KOSHEEN
23.12.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


OLD SEED
17.12.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


ORKESTAR BOBANA MARKOVICA
9.12.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


JUNGLE BROTHERS
7.12.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


SMIRNOFF EXPERIENCE
LAYO & BUSHWACKA
+ RYAN SHAW
3.12.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ JOE DAVIS
Far Out Records
27.11.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


ENON
16.11.2004.
Dom omladine (mali klub), Beograd

Detaljnije...

 
   


DRUMAGICK
29.10.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


SUSPERIA / MORTIIS
26.10.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


SUPER DISCOUNT 2 PARTY
DJ ALEX GOPHER
DJ ETIENNE DE CRECY

16.10.2004.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


ACA ŠIŠIĆ
01.10.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


LAMBCHOP
18.07.2004.
Kolarac, Beograd

Detaljnije...

 
   


GILLES PETERSON
16.07.2004.
Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


DIE TOTEN HOSEN
01.06.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


MICHAEL GIRA
27.05.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


TUXEDOMOON
24.05.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DEAD MOON
08.05.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


THE CREEKDIPPERS with Mark Olson & Victoria Williams
06.05.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


D.R.I.
30.04.2004.
Dom omladine, Beograd

 

 
   


VIOLENT FEMMES
25.04.2004.
Bašta SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


CHRIS CACAVAS BAND (ex Green On Red)
17.04.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


TRANS AM
12.04.2004.
Dom omladine, Beograd

 

Detaljnije...

 
   


LIVING COLOUR
31.03.2004.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


WILLARD GRANT CONSPIRACY
30.03.2004.
Dom omladine, Beograd

 

Detaljnije...

 
   


SOLE
17.03.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


FUN LOVING CRIMINALS
10.03.2004.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


TOSHIO MATSUURA (UFO)
04.03.2004.
Andergraund, Beograd

Detaljnije...

 
   


OTKAZANO:
BUZZCOCKS

23.01.2004.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


SPEEDBUGGY USA
21.01.2004.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ CHRISTIAN SMITH
27.12.2003.
SKC, Beograd

 

 
   


SPEEDBALL BABY
17.12.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


BLONDIE
03.12.2003.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


TINDERSTICKS
25.11.2003.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


DEADLY SNAKES
16.11.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ BEN SIMS
14.11.2003.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


ST. THOMAS & THE MAGIC CLUB

29.10.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


THE WALKABOUTS
20.10.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


STEVE WYNN AND THE MIRACLE 3
15.10.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


THE RESIDENTS
27.09.2003.
Kolarac, Beograd

Detaljnije...

 
   


PLACEBO
02.09.2003.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


EXIT 2003 / TRICKY, MOLOKO, STEREO MC'S, RONI SIZE...
03 - 06.07.2003.
Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad

Detaljnije...

 
   


ALEX GOPHER + ETIENNE DE CRECY
21.06.2003.
Bašta Sava centra, Beograd

Detaljnije...

 
   


GILLES PETERSON + NICOLA CONTE
31.05.2003.
Bašta Sava centra, Beograd

Detaljnije...

 
   


FRED WESLEY + JAZZ-FUNK EXPLOSION
27.05.2003.
Bašta Sava centra, Beograd

Detaljnije...

 
   


RONI SIZE + MC TALI
17.05.2003.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


RING RING FESTIVAL 2003
06 - 12.05.2003.
Rex, Kolarac, Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


PANJABI MC
02.05.2003.
Bašta Sava centra, Beograd

Detaljnije...

 
   


SONNY VINCENT
02.05.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


TARAF DE HAIDOUKS
12.04.2003.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


DAMO SUZUKI & CUL DE SAC
29.03.2003.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ PATIFE & CLEVELAND WATKISS
28.03.2003.
Andergraund, Beograd

Detaljnije...

 
   


RZA WU-TANG CLAN
21.03.2003.
SKC, Beograd

 

 
   


DEAD KENNEDYS
5.03.2003.
SKC, Beograd

Detaljnije...

 
   


SOULFLY
23.02.2003.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


TAV FALCO
29.11.2002.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


MARK EITZEL
15.11.2002.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


MAHARADŽA
31.10.2002.
Kolarac, Beograd

Detaljnije...

 
   


RUSSIAN PERCUSSION GROUP
27.10.2002.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


NINA NASTASIA
23.09.2002.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ RAINER TRUBY
20.09.2002.
Andergraund, Beograd

Detaljnije...

 
   


JAZZANOVA
29.06.2002.
Pecina, Beograd

Detaljnije...

 
   


FANFARE CIOCARLIA
u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije
26.06.2002.
Barutana, Beograd

 

 
   


MANU CHAO
01.06.2002.
Tasmajdan, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ GILLES PETERSON
17.05.2002.
Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


FERUS MUSTAFOV
u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije
20.04.2002.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


ESMA REDŽEPOVA I ORKESTAR TEODOSIJEVSKI
u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije
26.03.2002.
Dom sindikata, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ MARKY (Sao Paolo, Brazil)
MC STAMINA

23.02.2002.
Mondo DC, Beograd

Detaljnije...

 
   


ANDRE WILLIAMS & GREEN HORNET
10.12.2001.
Dom omladine, Beograd

 

 
   


STEREO MC'S
07.12.2001.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


COLDCUT
20.09.2001.
Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


4 HERO & NUBIAN MINDZ (Reinforced)
09.07.2001.
Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


DAMO SUZUKI NETWORK (ex-CAN)
15.06.2001.
Barutana, Beograd

Detaljnije...

 
   


RING RING FESTIVAL 2001
10 - 15.05.2001.
Rex / Barutana, Beograd

 

 
   


MARTA SEBESTYEN & MUSZIKAS
21.04.2001.
Dom omladine, Beograd

Detaljnije...

 
   


JAZZANOVA
koprodukcija sa Belgradeyard Soundsystem
09.03.2001.
Industria, Beograd

Detaljnije...

 
   


DJ KRUST
+ DJ SUV
+ MC DYNAMITE (Full Cycle)

23.12.2000.
Hala sportova, Beograd

Detaljnije...

 
   


TUXEDOMOON
+ DJ HELL (International Deejay Gigolos)

13.12.2000.
SKC, Beograd

 

 
   


DJ VADIM + RUSSIAN PERCUSSION GROUP (Ninja Tune)
22.10.2000.
Industria, Beograd

 

 
   


AFRO CUBAN ALL-STARS
koprodukcija sa Magna House
27.06.2000.
Tasmajdan, Beograd

 

 
   


DJ TONIC (Movement)
+ MC SCHOCKIN' (Kool FM)

13.05.2000.
Kolos, Beograd

 

 
   


RING RING FESTIVAL 2000
10 - 15.05.2000.
Dom omladine, Beograd

 

 
   


4 HERO (Reinforced)
11.03.2000.
Industria, Beograd

 

 
           

 
Modern Quartet
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live