B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
 
     
 

B92.MU$IC > KATALOG > SHANTEL - BUCOVINA CLUB

 
 

 

 

B92 CD 217
Objavljen Jun 2007.


Trenutno nije dostupno
[trajanje: 00]
[velicina fajla: 00 MB]

   
 

TRACK LISTING

 

 

 

Trenutno nije dostupan

 

 

 

 

O IZDANJU

 

 

 
Branka Parlić - Metamorphosis
Boris Kovač & Ladaaba Orchest - Ballads At The End Of Time
Boris Kovač & Ladaaba Orchest - The Last Balkan Tango

Stephan Hantel, poznatiji kao Shantel, dobitnik prošlogodišnje BBC World Music Award u kategoriji Clubbing, usitinu je revolucionisao status balkanske muzike dovevši je direktno na plesne podijume širom Evrope i sveta.

Posle respektabilne solo karijere u domenu savremene elektronske downtempo muzike, Shantel je počeo da se okreće izvornim formama inicirajući pre svega Bucovina klub plesno i koncertno veče a potom polako dovodeći u svoj frankfurtski studio mnoge od najvećih izvođača balkanske muzike, gde je na jedan neubičajen način, ponovo snimajući mnoge linije ili pak čitave pesme, pravio remikse njihovih tema.

Rezlutat su već dve kompilacije Bucovina Club koje su pobrale velike uspehe publike i kritike. Bucovina Club u izdanju B92 predstavlja svojevrsni “Best Of” ova dva albuma, a Shantel neumorno nastavlja svoju misiju – pored brojnih DJ nastupa (oko 200 godišnje) nedavno je napisao i producirao muziku za film Fatiha Akina “The Edge of Heaven” prikazan na ovogodišnjem kanskom festivalu. Shantel je svakako pionir i centralna figura svojevrsnog “novog talasa” u okviru World Music scene a atmosferu Bucovina večeri u frankfurtskom Schausspiele klubu teško je opisati – najpribližniji način je da preslušate ovo izdanje.


“U početku su kosmopolitski etnički i stilski miks, te čulno predavanje muzici, književnosti i hrani bili samo treperenje dalekog sećanja u Šantelovoj virtuelnoj Bukovini. Virtuelnoj? Putovanje donosi nove uvide i razjašnjenja. Naravno, multietnička stvarnost prošlosti nije mogla preživeti nacističku invaziju i staljinizam. Ali kultura Cernovica, koja je proizvela takve intelektualne i književne veličine kao što su Roza Auslender, Pol Selan i Selma Merbaum-Ajzinger, i slavne muzičare kao što je nemačko-jevrejski tenor Jozef Šmit, poznat kao Karuzo istoka, nastavlja da živi.

Iz literature znamo kako su se ljudi ovde zabavljali: alkohol, muzika i interesovanje za tuđe partnere bili su u ono vreme deo svakodnevnog života grada, baš kao i danas ovde u Klubu Bukovina. Ova neuporediva atmosfera i energija postaje opipljiva kada oni koji se nikada ranije nisu sreli zaigraju horu ili se probiju na binu da bi igrali čoček pored muzičara ili častili DJ-a votkom. Klub Bukovina svaki prostor pretvara u eksteritorijalnu zonu, u događaj zaslepljujuće euforije koja ukida generacijske i nacionalne granice.

Diskriminacija starih? Ni traga od toga. Rasizam? Nikako. Naprotiv: nema drugog mesta gde ćete čuti toliko ciganske muzike. Otkud to da je ciganska muzika toliko popularna kod Šantela i njegove publike? Odgovor je jednostavan: to je muzika koja kombinuje radost i tugu na tako ubedljiv način da joj se samo najhladnija srca mogu odupreti.

Možda zvuči kao kliše, ali svi su dobrodošli da to i sami otkriju: na ovom disku, u klubu ili na koncertu. Plemena novih generacija emigranata iz Rumunije, Srbije, Hrvatske, Albanije, Ukrajine, i sa njima svi oni koji znaju da muzičkog života ima i izvan zabrana top-liste, okupljaju se ovde da bi slavili svoje ponekad nadrealne rituale prelaženja granica, živeli osećaj zajedništva i slušali zvuke neuporedivog emocionalnog opsega: od muzike duboko natopljene melanholijom izgubljene ljubavi do ekstaze svadbenog veselja.

Zaboravite patnje, zaboravite bol: proslavite ovaj dan kao da vam je poslednji.”

Jean Trouillet


 
 
 
 

Ognjen i prijatelji - Balkan Rumba [3.6 MB]

Orkestar Bobana Markovica - Bistra Reka [5.1 MB]
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live