B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
 
     
 

B92.MU$IC > KATALOG > SERBOPLOV

 
 

 

 

B92 CD 210
Objavljen 25/11/2004


Stani, stani Ibar vodo!
[trajanje: 6:08]
[velicina fajla: 5.62 MB]

 
 

TRACK LISTING

 

 

 

1. Kraljevo kolo
2. Bojerka
3. Stani, stani Ibar vodo!
4. Iz Banata
5. Trojanac
6. Oj, javore, javore
7. Biserka

8. Moravac
9. Arapsko kokonjeste
10. Tamo - 'amo
11. Srba
12. Ukor
13. Oj Moravo!

 

 

 

O IZDANJU

 

 

 
Srbija: Sounds Global 3
Srbija: Sounds Global 2
Boris Kovac & Ladaaba Orchest - Ballads at the End of Time
 
 

 NOVO

SERBOPLOV NA RADIO TALASIMA ŠIROM EVROPE
Serboplov je jedno od retkih debitantskih ostvarenja koje je dospelo, u drugom mesecu svog boravka na uticajnoj World Music Charts Europe, medju TOP 10, i to na sjajno 6. mesto…
Detaljnije

SERBOPLOV – SECANJE NA ZABORAV

Projekat Serboplov nastao je na ideji da u Srbiji trenutno nedostaje kvalitetne promocije srpske izvorne muzike i zanrova nastalih kao refleksija na istu. Muzicki materijal koji sastav Serboplov predstavlja je upravo nastao na srpskoj muzickoj tradiciji a vremenski je lociran na prelaz XIX i XX veka i moze se definisati kao srpska gradjanska muzika. Cinjenica je da se gotovo pola veka niko nije pozabavio ovim zanrom, pogotovo u pogledu aranzmanskih pomaka primerenih nasem vremenu i priblizavanju zanra duhu danasnjice. Tako je osnovna intencija Serboplova skretanje paznje na deo naseg kulturnog nasledja koje je nekada bilo nosilac populisticke kulture kao i prezentacija folklornog nasledja kao necega sto moze zvucati i sveze i savremeno bez ugrozavanja njenih osnovnih nacela. U pitanju je na neki nacin i ozivljavanje jedne izvodjacke prakse koja je nekada bila svakodnevna a danas se retko moze cuti. Serboplov ipak nije puko izvodjenje starih partitura vec novi zvuk zasnovan na starim melodijama i karakteristicnom ritmu koji podseca na “akusticnu” praksu tog vremena a stilski ujedinjuje muziku koja se izvodila u kafanama, hotelima, zerboima i drugim mestima od javnog znacaja.

Osnivac Serboplova je Bogdan Rankovic koji je diplomirao klarinet na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U preseku raznih muzickih zanrova izgradio je sopstveni stil baziran na folkloru ali i jazz-u i klasicnoj muzici. Dugogodisnji saradnik Borisa Kovaca sa kojim je snimio vise albuma i nastupao sirom sveta, od Tokija do Edinburga. Osim ovog vrsnog muzicara Serboplov cine i violinisti Nenad Vrbaski i Slavica Rankovic, violista Aleksandar Stepanovic i kontrabasista Milos Matic.

“U izvodjenju Serboplova, "Stani, stani Ibar vodo" lici na film Davida Lyncha. Ako je ovo nasa karta za povratak u buducnost, stavite me na spisak."
Djordje Tomic


 
 
 
 

Ognjen i prijatelji - Balkan Rumba [3.6 MB]

Orkestar Bobana Markovica - Bistra Reka [5.1 MB]
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live