B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
 
     
 

B92.MU$IC > KATALOG > Kal - Radio Romania

 
 

 

 

B92 CD
Objavljen 2009.[trajanje: ]
[velicina fajla: MB]

   
 

TRACK LISTING

 

 

 


 

 

 

 

O IZDANJU

 

 

 

Belgrade Coffee Shop 4 Belgrade Coffee Shop 3 Belgrade Coffee Shop 2 Belgrade Coffee Shop

 
 

Dve godine nakon veoma uspešnog debi albuma (Kal, B92CD214, 2006) pred nama je novo izdanje najfurioznijeg urbanog romskog benda sa ovih prostora. Kal, koje predvodi Dragan Ristić, kompozitor, pevač i gitarista, uspešno su izbegli "zamku" drugog albuma prevashodno iskoristivši iskustvo stečeno na preko stotinu koncerata koje su odsvirali širom Evrope i u Americi, nastupajući i sa takvim veličinama poput Gogol Bordello.

Upravo to iskustvo reflektovano je na Radio Romanista "ubrizgavanjem" dodatne energije u osnovni zvuk benda dolazeći do tačke koja predstavlja jedan hibridni žanr popularno nazvan "Rock'n'Rroma".

Reč je zapravo o tome da su Kal, ostavši verni nasleđu iz kojega potiču, potpuno samosvesno iskoristili uticaje muzika koje čine današnji zvučni ambijent, od rocka, hip hopa, pa do različitih oblasti tzv World Music-a. U nekim momentima, slušajući Radio Romanista, mogli bismo čak zaključiti da slušamo romski punk, toliko žestine uneto je u pojedine pesme, a gostovanje etablirane hip hop zvezde Marčella i sastava Vrelo, jedne od najvećih nada srpske scene, samo potvrđuje prethodnu tezu da Kal sopstvene korene preispituje kroz žanrove koji obeležavaju njihovu svakodnevicu.

S druge strane, tu su i sofisticirani lirski momenti gde romska duša progovara kroz kristalne glasove Florentine Sandu (poznate po radu sa Fanfare Ciocarlia) i Jelene Marković (iz čuvene familije koja je iznedrila Bobana i Marka, kraljeve balkanske trube). Kompletan utisak zaokružuju zvučni zapis najvišeg standarda (Studio Barba) kao i produkcija koju je u Istanbulu uradio Mike Nielsen (poznat po radu sa Jamiroquai, The Cure etc).


Kupite ovaj album - posetite B92 Shop


 
 
 
 

Ognjen i prijatelji - Balkan Rumba [3.6 MB]

Orkestar Bobana Markovica - Bistra Reka [5.1 MB]
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live