B92: VESTI | SPORT | KULTURA | ADRESAR  

 

 
 
     
 

B92.MU$IC > KATALOG > KAL. KAL

 
 

 

 

B92 CD 214
Objavljen 2006.


Trenutno nije dostupno
[trajanje: 00]
[velicina fajla: 00 MB]

   
 

TRACK LISTING

 

 

 

1. Duj duj
2. Dvojka
3. Lili
4. Komedija
5. Đelem, đelem
6. Papusha

7. Boro Boro
8. Mozzarella
9. Gurbetski tango
10. Obrenovac Boogie
11. Tu Barosa
12. Midnight Walk

 

 

 

O IZDANJU

 

 

 
Boris Kovač & Ladaaba Orchest - Ballads At The End Of Time
Boris Kovač & Ladaaba Orchest - The Last Balkan Tango
Srbija: Sounds Global 2

Kal je mlad sastav, sa rokenrol stavom, iniciran plesnim ritmovima i ukorenjen u balkanskom bluzu. Svojim duhom, imaginacijom, sposobnošću spajanja raznorodnih zvukova i odbijanjem da sviraju po “folklornim” pravilima, Kal su uspeli da se nametnu kao deo balkanske ciganske tradicije i kao romski kulturni aktivisti za dvadesetprvi vek.

Grupu Kal – što na jeziku Roma znači “crno” - osnovala su braća Ristić, Dušan i Dragan, kao odgovor na predrasude i stereotipe sa kojima se Romi inače suočavaju. Dragan, pozorišni producent koji je osnovao romske pozorišne trupe u Budimpešti i Beogradu, i Dušan, slikar, želeli su da kroz Kal pomešaju uticaje tradicionalne balkanske ciganske muzike sa savremenom muzikom koju su slušali dok su živeli u Beogradu i Budimpešti.
Za prvi album objavljen za svetsko tržište, Dragan je prilagodio postavu i pomerio granice onoga što jedan tradicionalni romski sastav može biti u dvadesetprvom veku. Snimljen samo sa najosnovnijom opremom u Draganovom improvizovanom kućnom studiju, ovaj intuitivni, briljantni album uvodi ciganski soul u sajberprostor.

Da bi sastavili ovu mešavinu, Kal su angažovali Majka Nilsena da uradi miks, aranžmane, pronade prave bitove i producira album. Nilsen ima iza sebe ogromno iskustvo, od miksovanja zvuka na živim nastupima Dizija Gilespija, preko saradnje sa maorskim i turskim muzičarima, do produkcije i zvučnog inženjeringa za zvezde kao što su Underworld, Jamiroquai i Nataša Atlas.

U tumačenju Kala, Ristićeva vizija romske muzike za dvadesetprvi vek ima veliku širinu: jedna pesma koristi bhangra ritmove, u drugoj violina pleše oko dvojke izvedene na kontrabasu, havajske gitare jecaju uz ljupki tempo valcera, harmonika dodaje tango zacine, crnogorski rok-satiricar Rambo Amadeus repuje u svom prepoznatljivom stilu, dok izuzetni glasovi Zumrite Jakupović, Adila Maksutovića i Dragana Berakovića daju pesmama zemaljski, čulni kvalitet.

Uvij to u crno

Mreža egzoticnih mostica preko komunikacijskih bezdana rasa, pomešanih odnekud na si ušnoj teritoriji ovde kao u svojevrsnom orbitalnom ruskom ruletu, ukazuje vam se od prve, kako debi album "Kal" u gradu, vec godinama razglašene romske atrakcije istog imena uopšte kroci u vaš CD uredaj.

Za one koji još uvek nisu uspeli da prisustvuju nekom od desetak koncerata u Beogradu, zemlji, regionu, Evropi, evo dakle sveže pecenog prvenca za, u pogledu ovakvih otkrica, apsolutno bespogovornu etiketu B92, na kojem cete dotaknuti srž ciganskog kosmopolitskog meraka sa tananom merom sasvim lokalnog kolorita, neku vrstu gipke humane starinarnice u kojoj je ivo i vrlo telesno dokumentovan amor uzastopnih generacija u transu dobrog provoda, što ceo doživljaj izmešta u pravcu kakvog markesovskog hipnotickog realizma pred kojim se jednostavno ruše kulise mastiljave uniformnosti medu kojima se jednobrazno niz radnu sedmicu pomicu naši životi.

A kad dode vikend, obojte ga najbolje crno ("kal" znaci upravo "crno" na romskom), i napravite ako nikako drugacije sebi malu zadimljenu kafanicu u srcu mahale, kroz ciju vrevu i obicno ljudsko ushicenje jedino još prebiva nešto od one groznice subotnje veceri XX veka.

Kako tu noci kako samo veselo.

Zorica Kojić


 
 
 
 

Ognjen i prijatelji - Balkan Rumba [3.6 MB]

Orkestar Bobana Markovica - Bistra Reka [5.1 MB]
Radio B92 Show
Četvrtak 22.00 CET
Playlist
Radio B92 Live